Barion Pixel

Bolhaallergia kutyáknál

Megosztás

Bolhacsípés allergia kutyáknál

A bolhacsípés allergia, más néven bolhaallergiás dermatitis (FAD), a kutyák egyik leggyakoribb allergiája. Ez egy túlérzékenységi reakció a bolha nyálában található fehérjékre. Még egyetlen bolhacsípés is kiválthatja a reakciót allergiás kutyáknál.

Mi okozza pontosan a bolhaallergiát?

Amikor a bolha táplálkozik, enzimekben, peptidekben, aminosavakban és hisztaminokban gazdag nyálat szabadít fel.

A szervezet ezeket a vegyületeket antigénként ismeri fel, és immunválaszt vált ki.

Egyes kutyákon a viszketés jelei a harapás után perceken belül megjelenhetnek , míg mások 24-48 órával később késleltetett reakciót tapasztalhatnak.

Egyetlen bolhacsípéstől akár két hétig is viszkethet az érzékeny háziállat.

A bolhaallergiás dermatitisz sok esetben a kutyatulajdonosok összezavarodnak kedvencük tüneteivel kapcsolatban, mert nem láttak bolhát kedvencükön.

Fontos azonban tudomásul venni, hogy a bolhák apró, körülbelül szezámmag méretűek és nagyon gyorsak.

A bolhák diszkréten fel- és leugorhatnak kedvencére, miközben sétálnak vagy játszanak a parkban. A bolháknak sem kell a kutyán élniük.

Ezek az apró bogarak otthonában is élhetnek, elbújhatnak a párnák közötti repedésekben vagy a kutyaágyban, miután megharapták a kutyáját.

A másik ok, amiért a tulajdonosok nem mindig találnak bolhát kedvencükön, az az, hogy olyan erőteljesen harapnak és vakaróznak, hogy a bolhákat eltávolítják, mielőtt észrevették őket.

Tünetek:

 • Intenzív viszketés, ami miatt a kutya nyalogatja, vakarja, harapdálja magát
 • Bőrgyulladás, kipirosodás, duzzanat
 • Fekélyek, kéregek
 • Szőrhullás – különösen azokon a helyeken ahol a bolha ténylegesen megcsípte az állatot
 • Sötét foltok a bőrön (hyperpigmentáció)
 • Fülfertőzés
 • Viselkedési zavarok
 • Radírozás
 • Kis fekete piszok szerű foltok – ezek tulajdonképpen emésztett vér foltok ami a bolha ürüléke
 • Alvási zavarok – mert este is felkel vakarózni
 • Csökkent étvágy és nyugtalanság
 • Hirtelen felugrás nyugalmi helyzetből

bolhacsípés allergia - szőrhullás a kutya farkánál

Bolhaallergia lakásban tartott kutyáknál

Lakásban tartott állatokon rohamokban jelentkeznek a tünetek. Ennek oka, hogy a lakás fertőtlenítése miatt szakaszosan fordul elő bolhacsípés.

Egyes esetekben több évig, akár az állat élete végéig is fennállhat a bolhaallergia. Időnként viselkedési zavarok is megfigyelhetők, a kialakuló neurodermatózis következtében.

A bolhaallergiás dermatitisz diagnózisa kutyáknál

Az állatorvos a tünetek alapján, bőrgyulladásos minták alapján, és bolhák vagy bolhaürülék kimutatásával diagnosztizálhatja a bolhacsípés allergiát.

Világos szőrzetű állatokon viszonylag egyszerűen észrevehetők a kórokozók. Jó megoldás lehet a szőrzet átfésülése bolhafésűvel, így ugyanis láthatóvá válik a bolhaürülék és maga a kifejlett állat.

Minden esetben differenciáldiagnózist kell végezni rühösségre, gombára és egyéb hátterű allergiás bőrelváltozásokra, továbbá az atópiás dermatitisztől is el kell különíteni az állapotot.

Gyakran már a tünetek megjelenésekor elkezdett, hatékony kezelés adja a legbiztosabb diagnózist a bolhás fertőzésre.

Bolhaallergia kezelés

A bolhacsípés allergia kezelése két fő lépésből áll:

 • Bolhák eltávolítása: A kutyát és a környezetét bolhamentesíteni kell. Ez magában foglalja a kutya fürdetését bolhairtó samponnal, a házban és udvaron lévő összes padlózat és bútor porszívózását, valamint a bolhapeték és lárvák elpusztítását.
 • Tünetek kezelése: Az állatorvos kortizonos gyógyszereket, antihisztaminokat, antibiotikumokat (másodlagos bakteriális fertőzések esetén) és egyéb gyógyszereket írhat fel a viszketés, a gyulladás és a fertőzések kezelésére.

Mit tehetsz még?

Bolhairtó termékre lesz szükség a házban élő összes háziállatnak (macskáknak is), hogy teljes mértékben kiirtsák ezeket a bosszantó rovarokat az állat környezetéből.

Viszketés elleni gyógyszert is felírhatnak, hogy kedvence jobban érezze magát, miközben a bőre gyógyul. Ez lehet szteroid vagy vényköteles allergiás gyógyszer, például Apoquel vagy Cytopoint.

Az Apoquel szájon át szedhető tabletta kutyáknak, amely enyhíti és szabályozza a bőrallergiák okozta allergiás viszketést és gyulladást.

A Cytopoint egy injekció, amelyet az állatorvosi rendelőben adnak be, amely csökkenti az allergiás viszketést kutyákban, és akár 8 hétig is enyhíti.

Az esetleg kialakult másodlagos bőrfertőzéseket is kezelni kell. Általában ez egy gyógyhatású sampon és adott esetben szájon át szedhető antibiotikumok vagy gombaellenes szerek, ha a fizikális vizsgálat eredményei alapján szükségesnek tartják.

Környezeti kezelésre is szükség van. A ház belsejét, szőnyegek és kanapék felporszívózásával, minden kárpit, például ágynemű, függöny, takaró és egyebek kimosásával kell kezelni (magas hőfokon).

A hátsó udvar, a terasz és a tornác kezelése is tanácsos. Egyes esetekben, például nagy otthonok vagy sok állatot tartó otthonok esetén, jó ötlet professzionális irtókat bérelni.

A környezet kezelése önmagában nem elegendő a FAD megelőzéséhez, mivel csak az otthon és a környező területet szabadítja meg az adott pillanatban jelen lévő bolháktól.

Rövid időn belül az új bolhák beköltözhetnek és gyökeret verhetnek, különösen akkor, ha védtelen háziállatok vannak az otthonban, hogy ellássák az éhes bolhákat.

Megelőzés

A bolhacsípés allergia megelőzésének legjobb módja a kutya rendszeres bolhairtó szerrel történő kezelése.

Számos bolhairtó szer áll rendelkezésre, beleértve a nyakörveket, tablettákat és folyadékokat. Az állatorvossal konzultáljon a kutyájának legmegfelelőbb bolhairtó szerről.

Ezenkívül fontos, hogy a kutya környezetét is tisztán tartsa, hogy megelőzze a bolhák elszaporodását.

Rendszeresen porszívózza a padlót és a bútorokat, mossa a kutyaágyat forró vízben, és tartsa a füvet rövidre a ház körül.

A közhiedelem ellenére a bolhák nem teljesen szunnyadnak a téli hónapokban, különösen akkor, ha bejutottak szabályozott hőmérsékletű otthonainkba.

Ezért a bolhakészítményeket egész évben kell adni. Ha a téli hónapokban leállítják a bolhairtó szereket, sokkal nehezebb lehet megelőzni a fertőzést tavasszal és nyáron, amikor a bolhaszám a legmagasabb.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332