Barion Pixel

Fekete pöttyök a kutya székletében

Megosztás

Normális széklet kutyáknál

Szerintem mielőtt belevágnánk érdemes azt is tudnod milyen a normális széklet a kutyáknál. A helyesen táplált egészséges kutya széklete kemény, de természetesen nem kőkemény. Kissé nedves ezt onnan látod, hogy csillog a friss széklet. A szaga enyhén kellemetlen, de nem annyira, hogy zavaró legyen. Színre a sötétbarna a megfelelő. Nem tartalmaz emésztetlen ételt, sem vért, sem nyálkát, sem egyéb azonosítatlan dolgot. A kutya naponta 1-3 alkalommal ürít, a széklet színe attól is függ, hogy mit evett a kutya.

Fekete pöttyök a kutya székletében

Fekete pöttyök a kutya székletében többféle okra is utalhatnak, néhányuk egyszerű és ártalmatlan, míg mások komolyabb egészségügyi problémákat jelezhetnek. Itt van néhány lehetséges ok, ami miatt ezek megjelenhetnek:

Étel maradványok: Bizonyos ételek, mint például a kutyaeledelben található gabonafélék vagy egyes zöldségek, fekete pöttyöket hagyhatnak a székletben.

Paraziták: Különösen az emésztőrendszerben élő paraziták, mint például a bélférgek, apró fekete vagy sötét darabok formájában jelenhetnek meg a székletben (fekete rizs-szerű)

Emésztetlen ételmaradékok: Néha az emésztetlen ételek apró darabkái fekete pöttyök formájában jelennek meg a székletben.

Bélrendszeri vérzés: a fekete pöttyök utalhatnak emésztett vérre, az emésztőrendszer felső részén (például a gyomorban vagy a vékonybélben) lévő vérzésre utalhatnak. Ez komolyabb állapot, például fekély vagy bélrendszeri irritáció jele lehet.

Belső szervek problémái: Egyes esetekben a belső szervek betegségei vagy problémái is okozhatnak fekete pöttyöket a székletben.

Egyéb okok a fekete pöttyös székletre:

 • fekély a gyomor-bélrendszerben
 • a száj, nyelőcső, gyomor vagy vékonybél daganata
 • emésztőrendszeri fertőzések
 • veseelégtelenség
 • Addison-kór
 • toxinoknak való kitettség
 • parazitafertőzés
 • májbetegség
 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • hormonális rendellenességek

Mit árul el a kutya székletének színe

A kutya székletének színe fontos információkat hordozhat az állat emésztési és általános egészségi állapotáról. Itt van néhány gyakori székletszín és azok lehetséges jelentései:

Barna

Normális: Egészséges kutyák széklete általában egyenletes, közepes barna színű.
Fekete vagy nagyon sötétbarna
Lehetséges vérzés: Fekete széklet gyakran az emésztőrendszer felső részén (pl. gyomor vagy vékonybél) történő vérzést jelez. Ez lehet például fekély vagy egyéb sérülés jele.
Fontos: Ha fekete székletet észlel, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Piros vagy vöröses

Friss vér: Pirosas vagy vöröses színű széklet friss vér jelenlétét jelzi, ami lehet bélfertőzés, aranyér, vagy anális repedés jele.
Megjegyzés: Mindig konzultáljon állatorvossal, ha vért észlel a székletben.

Világosbarna vagy sárgás

Epeproblémák: Világosbarna vagy sárgás szín epehólyag- vagy májproblémákra utalhat.
Étrendi hatások: Bizonyos ételek vagy táplálékkiegészítők is okozhatnak színelváltozást.

Szürke

Epevezeték Gondok: Szürke színű széklet a zsírok nem megfelelő emésztésére utalhat, ami epevezeték problémákat jelezhet.

Zöldes

Táplálkozási okok: A zöldes színű széklet leggyakrabban az étrendben lévő nagy mennyiségű zöld növényi anyag fogyasztására utal.
Emésztési problémák: Néha a zöldes szín gyors bélműködésre utal, amikor az epe nem teljesen emésztődik meg.

Rendszeres Változások

A széklet színe változhat az étrend, a stressz, a környezeti változások vagy kisebb egészségügyi problémák miatt.

Fontos megjegyzés

Ha a széklet színének változása tartós, vagy más aggasztó tünetekkel (például hányás, hasmenés, étvágytalanság, letargia) együtt jár, azonnal forduljon állatorvoshoz.
Soha ne próbálja meg otthon diagnosztizálni vagy kezelni a kutya emésztőrendszeri problémáit anélkül, hogy állatorvossal konzultálna.

Megelőzés és ápolás

Biztosítson megfelelő, kiegyensúlyozott táplálékot a kutyának. Tartsa hidratált a kutyát, biztosítva számára a friss, tiszta ivóvizet. Rendszeres testmozgás és megfelelő egészségügyi ellátás szintén fontos a kutya emésztőrendszerének egészségének fenntartásában.

Mikor forduljon állatorvoshoz?

A kutya székletének megfigyelése kulcsfontosságú része az állat egészségének nyomon követésének. A széklet elég egyértelmű visszajelzést tud adni az egészségi állapotáról a kutyának. Mondok is egy példát mire adhat még visszajelzést a kutya széklete: tegyük fel tápváltás van a kutya életében és még 2-3 héttel a teljes tápváltás után a kutya széklete híg. Ebben az esetben érdemes előkeresni a kutyatáp zacskoját alaposan átnézni, hogy mit tartalmaz és legalább telefonon egyeztetni az állatorvossal. Bármilyen aggasztó változás esetén forduljon állatorvoshoz tanácsért és kezelésért, mint például az alábbi esetekben:

 • Ha tartósan szokatlan a széklet állaga, színe vagy szaga.
 • Ha vér, nyálka vagy egyéb rendellenesség látható a székletben.
 • Ha a kutya viselkedése megváltozik, például étvágytalanság, letargia, vagy fájdalom jelei mutatkoznak.
Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332