Barion Pixel

Kennel köhögés

Megosztás

11–13 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Hasonlóan az emberekhez a kutyákat is sok betegség fenyegetheti anélkül, hogy tudnánk róla. Ebben a bejegyzésben most a kennel köhögést fogom neked részletesebben bemutatni.

A kennel köhögés alapvetően egy jól gyógyítható betegség, ettől függetlenül sok esetben köhögés csillapítás vagy antibiotikum szükséges a gyógyuláshoz vezető úton. Amennyiben kennel köhögésre gyanakszol érdemes felhívni az állatorvost és egyeztetni a szükséges lépésekről.

FONTOS! Amennyiben erre a betegségre gyanakszol ne vidd kutyádat az állatorvosi rendelőbe, mert ott könnyen tovább fertőzheti az ott jelenlévő kutyákat.

Mi az a kennel köhögés

A kennel köhögés (azaz tracheobronchitis vagy CIRDC) a kutyák légcső- és hörgőgyulladása, és egy igen fertőző betegség. Érdekessége, hogy hátterében nem egyetlen kórokozó áll, hanem általában többféle vírus és baktérium együttes hatására alakul ki.

Mennyire veszélyes a kennel köhögés

Jól fejlett, jól táplált jó körülmények között élő felnőtt kutyák számára általában nem jelent veszélyt ez a betegség és általában különösebb kezelés nélkül meggyógyulnak. Azonban a fiatal, öreg illetve bármilyen alap betegséggel küzdő kutyák számára azonban a kimenetel végzetes is lehet.

Hogyan fertőződhet meg a kutyád

A nevéből eredően sejtheted, hogy a kennel köhögés elsősorban más kutyáktól kapható el. Általában közösségekben terjed jobban ez a betegség. A betegség legtöbbször a kutya tüsszentésével vagy a kutyák orrának összeérintésével terjedhet. Így máris érthető, hogy legnagyobb veszélyben a szűk helyen összezárt kennelben élő kutyák kitettsége a legnagyobb. Nagyon könnyen terjedő betegség így érdemes odafigyleni séta közben kiveél és hogyan érintkezik a kedvenced.

 • népszerű sétáltató helyek: kutyafuttatók, parkok
 • kutyaóvoda, kutyaiskola
 • kiállítások
 • állatorvosi rendelők várója

Ezeken kívül lehetnek még olyan tényezők amelyek segíthetik a kennel köhögés kialakulását:

 • Nem megfelelő állattartás – túl kicsi élettér, összezártság (főként több kutya esetén)
 • Helytelen táplálkozás – nem kap megfelelő tápanyagokat az ételből
 • Immunrendszer gyengesége – természetesen ezt sok minden befolyásolhatja: túl meleg, túl hideg, sok stressz, de ezek szerintem ismét visszavezethetőek a nem megfelelő körülményekre
 • Stressz
 • Daganatos megbetegedés
 • Emberekre veszélyes a kennel köhögés?

A betegséget okozó egyik baktérium képes megfertőzni más háziállatokat is, mint a nyúl vagy a macska. Alapvetően emberre egyik kórókozó sem veszélyes és nem tud tovább terjed az emberekre. Ez alól kivételt képezhet az ha valakinek nagyon gyenge az immunrendszere.

Kennel köhögés kialakulása

A kennel köhögést okozó leggyakoribb kórokozók:

 • Vírusok: CAV-2 (kettes típusú adenovírus), kutya koronavírus, parainfluenza vírus, szopornyica vírus
 • Baktériumok: Bordetella bronchiseptica (ez a baktérium önmagában is képes kiváltani a kennel köhögést fél évnél fiatalabb kutyákban, Pasteurella multocida)

Kennel köhögés tünetei

Az alábbi tünetek jelentkezhetnek kennel köhögés esetén:

 • száraz, érdes, görcsös köhögés, ami akár több hétig is kínozhatja a kutyust
 • a görcsös köhögést öklendezés, vagy hányás is kísérheti, ami különösen kellemetlenné teszi a betegséget
 • ritkább esetben orrfolyás, könnyezés (első körben javasolt kérni telefonon az állatorvos véleményét, mert vannak olyan kutyafajták amelyek alapból sokat könnyeznek ilyen fajta lehet a törpe uszkár) vagy a mandula megduzzadása is előfordulhat
 • letargia
 • étvágytalnság
 • alacsony láz

Kennel köhögés megelőzése

Talán a legtöbb betegség esetében elmondható, hogy a legfontosabb a megelőzés. Amennyiben egy nagyon aktív közösségi életet élő kutyáról van szó érdemes megfontolni a kennel köhögés elleni védőoltást. Előzetes konzultáció mindenképpen javaslok az állatorvosoddal.

Kennel köhögés kezelése

A kennel köhögés kezelése házilag is sikeres lehet enyhébb esetben. Ennek ellenére nem árt az állatorvosi kivizsgálás, hogy elkerüld a szövődmények kialakulását. Fiatal vagy idős, esetleg krónikusan beteg állattal azonnal fordulj orvoshoz, mert náluk a kór akár végzetes is lehet!

Első lépésként mindenképpen fordulj állatorvoshoz hiszen ő fogja tudni neked megmondani, hogy mióta tart ez a betegség ez a kutyánál és ő fog javaslatot tenni a megoldásra is. Amint azt már említettem neked enyhe betegség esetén lehet otthoni kezelés is megoldást fog hozni a problémára.

A gyógyszeres kezelés ugyanakkor javarészt hatásos, köhögéscsillapítóval vagy köptetővel, és gyulladáscsökkentőkkel történik. Arról nem is beszélve, hogy így gyógyszeres kezelés mellett valószínűleg a betegség lefolyása is rövidülhet. Vírusos fertőzés esetén nem létezik specifikus kezelés, bakteriális fertőzésnél adható antibiotikum is. Ennek hátránya, hogy a légutakban magas koncentrációt elérő kezelés szükséges, ami sokszor csak inhalátorral vagy invazív módszerekkel oldható meg.

A gyógyszeres kezelés mellékhatása ként előfordulhat étvágytalanság. Ebben az esetben nagyon meg kell válogatni, hogy mit kap enni a kedvenced, hiszen így csökkentett táplálék bevitel mellett is fedezni kell neki a napi szükségleteit.

Az alábbi kérdésekre számíthatsz az állatorvostól:

 • mikor és milyen oltásokat kapott a kutyusod
 • aktívan kutyás közösségbe járó-e a kutya? (kiállítás, kutyasuli, futtatók stb.)
 • mióta köhög és milyen jellegű a köhögése? Más állatok betegek otthon?
 • köhög-e fel váladékot?
 • van étvágya, és milyen a kedve?

Kennel köhögés kezelés otthon

A tünetek a megjelenésüktől számított 5. napon a legsúlyosabbak. Ezt követően fokozatosan enyhülnek. Teljesen általában 10-20 nap alatt szűnnek meg. Bármifajta stressz vagy hajlamosító tényező jelenléte az állat környezetében, a betegség elnyúlásához, újra és újra történő fellángolásához vezethet.

Amennyiben az orvos szerint enyhe betegségről van szó el lehet mondani, hogy a kutya szervezetének támogatása vitaminokkal ebben az esetben jól fog jönni.

Felépülési idő kennel köhögésből

A kennel köhögés lefolyása általában kb. 3 hét. A tünetek enyhébb esetben inkább csak mozgás után (játék, futás stb) jelentkeznek, súlyosabb esetben gyakoribbak, étvágytalanság és láz is kísérheti őket.

Amennyiben ez megtörténik, illetve ha az addig száraz köhögést váladékürítés kíséri, azaz a köhögés “nedvessé” válik, akkor elképzelhető, hogy valamilyen szövődmény például tüdőgyulladás van kialakulóban. Szintén fennáll a veszélye, hogy a kennel köhögés nem akar múlni, krónikussá alakul. Mindkét esetben állatorvosi segítségre és gyógyszeres kezelésre lesz szükség.

A kedvenced gyógyulás után még hónapokig is ürítheti a kórokozókat, és fertőzőképes maradhat. Kérlek ezt felelős gazdiként mindenképpen vedd figyelembe mielőtt közösségbe vinnéd kutyusod.

Kennel köhögés vagy megfázás

A sima megfázásnál a torok egésze piros, gyakran látható váladék a garatban. Vagy ha öklendezés, hányás van a köhögéstől, akkor habosat hány fel a kutyánk. Emellett gyakori tünet a hőemelkedés és a láz a sima vírusos megbetegedésnél, és az elesettség.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332