Barion Pixel

Kutya ivartalanítás

Megosztás

28–35 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Kutya ivartalanítás

A kutyák az emberi élet szerves részei, hű társak és családtagok, akik számtalan örömöt és boldogságot hoznak az életünkbe, azonban a kutyatartás számos felelősséggel is együtt jár, melyek közül az ivartalanítás kiemelt figyelmet érdemel. A kutyagazdák véleménye jellemzően megoszlik az ivartalanítás kérdésében, a kutya ivartalanításának fontossága és pozitív hatásai vitathatatlanok.

Ez a cikk most a leendő gazdikhoz vagy a már friss gazdikhoz szól elsősorban, nekik szeretném elmondani miért fontos az ivartalanítás kérdéséről beszélni és minél több információt gyűjteni.

Én személy szerint nem szeretnék állást foglalni egyik oldalon sem, mert láttam már ivaros kan kutyát 15 évig élni, ehhez köthető egészségügyi probléma nélkül, de természetesen láttam már ivaros szuka kutyát is az ivartalanítás elmulasztása miatt pár évvel kevesebbet élni. Ennek a cikknek a fő célja az ismeretterjesztés a felelős gazdik körében.

Amint azt említettem nem fogok állást foglalni így a következő pár mondatomat is kérlek úgy vedd, mint aki szeretne segíteni a tisztánlátásban. Magyarországon elég komoly problémát okoznak a kóbor állatok pontosabban kutyák, jelenlegi becslések szerint ez a szám több millióra tehető. A vidéki településeken vagy a nagyvárosok peremén a kidobott, száműzött, kertből szökős kutyák könnyedén rátalálnak a gazdátlan kóbor kutyákra, akikkel párosodva újabb és újabb populációkat hoznak létre.

Kan kutya ivartalanítása

A kan kutya ivartalanítása vagy ahogy a köznyelv többet használja a kutya kiherélése egy fontos lépés, amit fontolóra kell venned, ha kan kutyád lesz vagy éppen már van. Azt tudnod kell, hogy a beavatkozás bármikor elvégezhető bármilyen életkorban. Azonban minél később kerül elvégzésre annál nagyobb az esélye, hogy a kanossággal járó vislkedési formák már rögzültek, mint például a szukák utáni hajkurászás a futtatóban, szökések.

Én a legtöbb helyen azt látom, hogy 4-6 hónapos kor között a legideálisabb elvégezni ezt a beavatkozást, de én ezzel a saját fejem szerint vitatkoznék. Az én véleményem szerint ideális megvárni az 1 – 1,5 éves kort amikor már minden kifejlődött a kutya szervezetében és csak ezt követően betervezni ezt a beavatkozást. Természetesen ilyen kérdéses esetekben mindenképpen egyeztess erről állatorvosoddal.

A műtétet altatásban végzik és természetesen ettől függetlenül lesz pár dolog amivel készülnöd kell a műtét előtt. A műtét előtt kutyusod 12 órával már nem ehet, illetve a műtétet megelőzően 4-5 órával a kutyusod már nem ihat.

Természetesen a műtét előtt, ahogyan a szukákat, a kanokat is alapos orvosi vizsgálatnak, vérvételnek vetik alá, mely során az állatorvos megbizonyosodik az általános egészségi állapotról, valamint az esetleges rejtett betegségek meglétéről, amelyek hatással lehetnek az altatásra és a felépülésre.

Ezt követően altatás előtt előzetes gyógyszeres nyugtatózás következik, hogy a borotválás és fertőtlenítés, azaz a kutya előkészítése a műtétre stresszmentesen történjen. Ezután vénakanült kap a kutyus, ahonnan a további gyógyszerek, valamint altatószer bevezetésre kerül. Az altatószerre azért van szükség, hogy a kutya tényleg mozdulatlan legyen a műtét alatt.

Nőstény kutya ivartalanítása

Itt a legelején szeretnék is tisztázni egy tévhitet, mely szerint a szuka kutyáknak szülniük kell ivartalanítás előtt. Sajnos ennek a berőgződésnek nem találtam meg az alapját, de szerettem volna gyorsan tisztázni, hogy ilyesmire nincs szükség, és kérlek gondolj bele mielőtt ilyesmibe belemész, ugyanis ha ivartalanítás előtt még szül a kutya 7-8 vagy akár 10 kiskutyát, neked kell majd gondoskodni a kiskutyákról legalább 8-9 hetes korukig, az orvosi ellátásukról, helyükről, figyelni, hogy mindegyik megfelelően táplálkozik-e, de az anyakutya egészségére is oda kell figyelni, ezeken túlmenően még neked kell majd megtalálnod a megfelelő gazdát kutyusaidnak.

Hazánkban a szuka kutyák ivartalanítására elfogadott időpont a 4-6 hónapos kor ekkor még az első tüzelése előtt áll a kutyád. MInél később kerül elvégzésre a beavatkozás annál nagyobb az esélye a tejmirigy-daganatok kialakulására.

A szuka kutya ivartalanításának több módja is ismert, akadnak még olyanok, ahol csak a petevezetéket kötik el, más állatkórházakban ragaszkodnak az ivarszervek (petefészkek, méh) teljes eltávolításához. Gazdiként jó, ha tudod, az első eset okot adhat az aggodalomra, mivel az el nem távolított petefészkek ugyanúgy begyulladhatnak, akár még halálos, gennyes méhgyulladást is okozhatnak. Ezen kívül még az is előfordulhat, hogy ivartalanítás után tüzel a kutya.

Szerencsére már hazánkban is elérhető a laparoszkópos ivartalanítás, ami a 10 kg-nál nagyobb szuka kutyáknál kíméletesebb módja a beavatkozásnak.

Ivartalanítás előnyei

Kan kutya ivartalanítás előnyei között tudható, hogy:
a továbbiakban nem akar majd szökni
sokkal jobban fog hozzád ragaszkodni, kötődni
megszűnik az agresszivitás, mint például a kanok közötti viszály
nem fog állandóan a szukák után futni
bármilyen kutyafuttatóba bemehetsz majd, mert nem kell azzal foglalkozni, hogy van-e bent másik ivaros kan
nem fog sem téged sem a vendégeket zaklatni a nagyon kanos viselkedésével (tudood amikor magáévá teszi a lábad…)

A kanoknál pedig csökkentheti a prosztata megnagyobbodását, a prosztatagyulladást és a heredaganatok kialakulását.

A szukák esetében csökkentheti a méh- és petefészekdaganatok, valamint a méhgyulladás kialakulásának kockázatát.Az ivartalanítás révén a kutyák továbbá kevésbé hajlamosak lesznek bizonyos hormonfüggő betegségekre, mint például a mellékvesekéreg-túlműködés. A szuka kutya ivartalanításának további előnyei:
Nem tüzel többet
A műtéttel jelentősen csökken az emlődaganat kialakulásának esélye, valamint teljes mértékben megelőzhető a petefészekrák, a méhben fejlődő daganat, vagy a sok esetben végzetes gennyes méhgyulladás is.
A nőstény kutya ivartalanítás után megszabadul az álvemhesség lehetőségétől

Összegezve az ivartalanítás révén ezek az ösztönös viselkedési problémák mérséklődhetnek vagy megszűnhetnek, ami harmonikusabb és nyugodtabb kutya-gazda kapcsolatot eredményezhet és ezen felül ami a legjobb, hogy az ivartalanítással nagyon sok betegség elkerülhető így a kutyád tovább melletted tud maradni.

Kutya ivartalanítás hátrányai

Hormonális változások: Az ivartalanítás következtében a kutyák hormonális egyensúlya megváltozhat. A hormonoknak fontos szerepük van a test működésében és a viselkedés szabályozásában. Néhány kutya esetében ez viselkedési problémákhoz vezethet, például hízás, megváltozott aktivitási szint, vagy akár bőrproblémák.

Elhízás kockázata: Az ivartalanított kutyák hajlamosabbak lehetnek az elhízásra. A hormonális változások és a csökkent anyagcsere miatt a kutya energiaszükséglete változhat. Ha a gazdi nem állítja be a megfelelő étrendet és mozgást, az ivartalanított kutya könnyebben hízhat.

Mozgásszervi problémák: Néhány tanulmány azt sugallja, hogy az ivartalanított kutyák hajlamosabbak lehetnek bizonyos mozgásszervi problémákra, például az ízületi problémákra és a csípődiszpláziára. Az ivartalanítás hatással lehet a csontok és izmok fejlődésére, különösen akkor, ha a beavatkozást még a növekedési fázisban végzik el.

Viselkedési változások (ez tulajdonképpen kéz a kézben jár a hormonális változásokkal): Bár az ivartalanítás segíthet csökkenteni a nemi hormonok által vezérelt viselkedési problémákat, például az agressziót vagy a párzásra való ösztönzést, néha az ivartalanítás után is megváltozhat a kutya viselkedése. Néhány kutya esetében az ivartalanítás következtében túlzott alfa viselkedés vagy félénkség is kialakulhat.

Ivartalanítás ideje

A kutya ivartalanítását ideális (erről azért mindenképpen érdeklődj előzetesen az állatorvosodnál) esetben a kutyák nemi érettségük előtt végezzék el, de mindig állatorvos tanácsát célszerű kikérni. A pontos időpontot és módszert az állat fajtája, mérete és egészségi állapota alapján kell meghatározni.

Laparoszkópos ivartalanítás

Az állatgyógyászat terén egyre előnyösebb és kevésbé invazív módszerek válnak elérhetővé, és a laparoszkópos ivartalanítás az egyik olyan eljárás, amely kutyák esetében számos előnyt kínál. Ez a modern technika lehetővé teszi az ivartalanítást minimális beavatkozással, ami javíthat a kutyád gyógyulási szakaszának lerövidítésében.

A laparoszkópos ivartalanításhoz -mivel precíziós műszerekkel történik- mindössze egy, vagy két 5 mm-s, vagy 1 cm-s bemetszés szükséges a hasfalon, ami elegendő az ivarszervek eltávolítására. Az egyik bemetszésen egy vékony kamera kerül behelyezésre, míg a tényleges beavatkozás a másik bemetszésen keresztül történik.

A laparoszkópos technika lehetővé teszi az orvosok számára, hogy vizuálisan navigáljanak és műtétet végezzenek a kutyák hasüregében anélkül, hogy hosszú metszéseket kellene ejteniük. Ez csökkenti a sebfájdalmat és gyorsabb gyógyulást eredményezhet a hagyományos műtétekhez képest.

Fontos! Méghozzá két fontos tudnivaló is van, hogy kan kutyák esetében teljesen felesleges a laparoszkópiát alkalmazni, természetesen van olyan, hogy ezt a technológiát alkalmazzák amikor a kutyának rejtett heréje van.

A másik fontos információ, hogy a laparoszkópos ivartalanítást 10 kg fölött javasolják, az ez alatt lévő kutyák esetében az állatorvos dönti el.

Laparoszkópos vagy hagyományos ivartalanítás

Az előzőekben tisztáztuk, hogy ez a technológia főleg a szuka kutyák esetében jelenthet nagy könnyebbséget, hiszen így csak pár cm seb fog keletkezni a műtét után. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a gyógyulási idő is lerövidül.

Laparoszkópos ivartalanítás előnyei

Kisebb fájdalom és gyorsabb gyógyulás: A laparoszkópos ivartalanítás során a kutyának csak kisebb metszéseket ejtenek a bőrén, így a sebfájdalom kisebb lehet és a gyógyulási idő rövidebb. Ez különösen fontos, mivel a kutyák gyorsabban térhetnek vissza normális aktivitásukhoz.

Kisebb fertőzési kockázat: Az eljárás során a műtéti terület kevesebb kitettséget mutat, így csökkentve a fertőzés kockázatát.

Piszkos műtét elkerülése: A hagyományos ivartalanítás során a műtét során a méh vagy herék piszkos területekkel érintkezhetnek, amely fertőzéshez vezethet. A laparoszkópos eljárás minimalizálja ezt a kockázatot.

Jobb sebészeti precizitás: A laparoszkópos rendszer nagyobb megfigyelési képességet biztosít az orvosoknak, ami lehetővé teszi a pontosabb és kevésbé invazív műtéti eljárásokat.

Vizsgálati lehetőség: A laparoszkópos beavatkozás során az orvosok részletes vizsgálatot végezhetnek a hasüregben, ami segíthet az esetleges további problémák felismerésében és kezelésében.

Ivartalanítás utáni kutyafelszerelés

Ivartalanítás után gallér

Amit azt már említettem a műtétnek maradnak nyomai, sebek amik össze lesznek varrva, de amíg be nem gyógyul bizony meg kell védened ezeket a sebeket. Nem mástól kell megvédened, mint a saját kutyádtól. Bizony, hogy szét ne nyalja és ki ne szedje a varratot ezzel felszakítva a sebet. Erre lehet egy jó megoldás az ivartalanítás utáni gallér, szerintem láttál már ilyen gallért, akkor is ilyet kap a kutya ha éppen el van tiltva a fülvakarászástól.

Természetesen azt, hogy az ivartalanítás után meddig kell gallér azt az állatorvos fogja megmondani neked pontosan, de előreláthatólag a seb gyógyulásáig.

Az ivartalanítás után gallér helyett vannak már alternatívák, ilyen lehet az ivartalanítás utáni ruha.

Ivartalanítás utáni ruha

Lényegében az egész testet védi. Puha anyaga nem irritálja kedvencünket, könnyen feladható rá, és jóval komfortosabban érzi magát benne, mint egy gallérban. Kapható kan és szuka kutyáknak tervezett változatban is.

Ivartalanítás utáni táp – ivartalanítás után etetés

A kutya ivartalanítása után fontos az étrend és az etetés megfelelő kezelése, hogy a kutya megfelelően gyógyulhasson és fenntartható legyen az egészsége, ami adott esetben azt jelenti, hogy sok ember félelmével ellentétben nem szabad hagyni, hogy elhízzon a kutya ebben az elkövetkezendő időszakban, ezért össze is gyűjtöttem neked pár hasznos tippet:

Kisebb adagok, gyakoribb étkezések: Az ivartalanított kutya anyagcseréje változhat, ami azt jelentheti, hogy hajlamosabb lesz az elhízásra, ennek megelőzése érdekében érdemes kisebb adagokat adni neki, és naponta többször etetni. Ez segíthet fenntartani az energiaegyensúlyt és megelőzni az elhízást.

Speciális diéta: Vannak olyan speciális, ivartalanított kutyáknak kifejlesztett tápok, amelyek a hormonális változásokhoz és a testsúly kontrolljához igazodnak. Az állatorvos tanácsával érdemes megfontolni az ilyen típusú táp választását, amennyiben aggódsz a kutya testsúlya miatt.

Figyelj a súlyra: Az ivartalanítás után a kutyák hajlamosabbak lehetnek hízásra. Tartsd szemmel a kutya testsúlyát, és szükség esetén igazítsd az étrendjét vagy az adagokat. Az optimális testsúly fenntartása segít elkerülni a mozgásszervi problémákat és a túlsúly okozta egészségügyi problémákat.

Magas minőségű táplálkozás: Fontos, hogy az ivartalanított kutya megfelelő tápanyagokat kapjon. Válaszd a magas minőségű kutyatápot, amely megfelel a kutya korának, méretének és egészségi állapotának. A jó minőségű táplálkozás segít fenntartani az immunrendszert és az egészséget.

Vízbevitel: Mindig biztosítsd, hogy a kutya friss ivóvízhez férjen hozzá. Az ivartalanítás után a vízbevitel fontos a gyógyuláshoz.

Ivartalanítás utáni gyógyulás

A kan kutya ivartalanítás utáni lábadozása több fázisból is állhat, ennek oka, hogy a műtét altatásban történik. Mindenképpen várd meg amíg az állatorvos hív a beavatkozás után. Hiszen a kutyádnak még fel kell majd ébrednie az altatásból. Bizony előfordulhat, hogy az altatást követően még pár óráig kóvályogni fog és természetesen ne ijedj meg, ha egy ideig nem a szokott módon reagál, bágyadt, vagy nyáladzik.

Kutya ivartalanítás utáni varratszedés általában a műtétet követő 10 és 14 nap között esedékes. A pontos időpont azonban az állatorvos javaslatától és az egyéni gyógyulási folyamatoktól függően változhat. Általában az állatorvos egy kontrollvizsgálatot is elvégezhet a műtét után, hogy meggyőződjön arról, hogy a seb megfelelően gyógyul, és hogy a varratokat el lehet-e távolítani.

A kutya ivartalanítás utáni felépülés ideje sajnos nem egységes, a legtöbb esetben a kutyától függ és gazdi hozzáállásától. A gazdinak – a kutya felépülési időszakában – otthon kell tartózkodnia, hogy ápolni tudja a kutyusát. Ha több tagú a családunk, akkor az a legjobb, ha beosztjuk magunk között az “ügyeletet” a kutyus mellett.

Kutya ivartalanítás utáni ápolása

Természetesen az állatorvosod javaslatára is, de legfőképpen majd neked is kell rá gondolnod, hogy kérd az állatorvosodat, hogy írjon fel fájdalomcsillapítót illetve a seb gyógyulása miatt esetleg még antibiotikumot is. Ezekkel az elkövetkezőkben csak annyi a dolgod, hogy a megbeszéltek alapján adagolod a kutyádnak.

Fontos! Nagytestű kutyusokat ritkábban, ellenben kistestű barátaikat hajlamosak vagyunk emelgetni, ölbe venni. A műtét utáni napokban semmiképpen ne tegyük! Különben sem tesz jót a kutyának az állandó emelgetés, mivel hasizmai megfeszítésével, erőlködéssel jár, a beavatkozást követően egyenesen tilos!

Akármennyire is van kutyaszaga vagy kórház szaga a kutyádnak műtét után sajnos fürdetni ebben az időszakban nem szabad, amennyiben minimális váladékozás megfigyelhető, azt nedves kendővel szépen óvatosan töröld le, de semmiféleképpen ne irányítsd rá például a tusoló rózsa vízsugarát, mert ezzel csak nagyobb kárt okozol, mint amennyit használ.

A kutya ivartalanítás utáni felépülési ideje eltérő lehet, de vannak tippek amiket jobb betartani ebben az időszakban:

Az ébredést követő 3-6 órában biztosíts kutyusodnak nyugalmat és pihenési lehetőséget lehetőleg szobahőmérsékletű helyen.

Az ébredést követően csak akkor adj neki vizet ha már teljesen felébredt, addig amíg kicsit is önkívületi állapotban van ne adj neki.

Ételt csak a műtétet követő kb 12 órával adj neki.

Amennyiben BARF etetést nyújtasz kutyádnak az első pár napban kerüld a csontos részeket, így kevésbé kell majd neki erőlködnie amikor a dolgát végzi.

Kutya ivartalanítás hatásai

Kiemelten fontos, hogy az ivartalanítást követő első napokban jobban odafigyelj kedvencedre, mert ilyenkor jelentkezhetnek az ivartalanítás utáni tüneteket amiket össze gyűjtöttem neked a következőben.

Kutya ivartalanítás után – ivartalanítás utáni tünetek

 • kan kutya ivartalanítás utáni viselkedése – a viselkedés megváltozása ugyanígy elmondható a szuka kutyákról is. Nem te lennél az első aki úgy érezné, hogy a kutyája haragszik rá a műtétet követően vagy akár depressziós is. A műtét után igen erős fájdalmaik lehetnek ezért van az, hogy kevesebbet mozognak és nem bújnak például oda hozzád.
 • kan kutya ivartalanítás után seb – igen természetesen számolnod kell majd gyógyulási idővel a varratszedésig, ami általában műtét után nyolc vagy tíz nappal esedékes, gondoskodnod kell a heg védelméről. Választhatsz galléros megoldást, ami megakadályozza, hogy kedvenced hozzáférjen a sebhez. A klasszikus műanyag mellett létezik már felfújható, puha gallér is, ami sokkal kényelmesebb viselet négylábú barátodnak, hiszen kevésbé akadályozza a mozgásban, és a látásban, továbbá kedvenced nem tudja alattomosan arra használni, hogy a sebét vakarja a peremével. Léteznek már kimondottan ivartalanítás után ajánlott kutyaruhák, amik olyanok, mint egy „rugdalózó”. Ezekben kutyád szabadabban mozoghat anélkül, hogy hozzáférne a varratokhoz.
 • nőstény kutya ivartalanítás utáni viselkedése – amit azt már említettem nőstény kutya esetében is megfigyelhető pár napig viselkedésbeli változás, de ez általában a fájdalmak és az altatás következményei.
 • kan kutya ivartalanítás után duzzanat, herezacskó gyulladás – első körben irány az állatorvos, mert ő fogja tudni megmondani, hogy egy sima antibiotikumos kezeléssel megoldható a duzzanat vagy esetleg újabb beavatkozás szükséges.
 • kutya ivartalanítás utáni komplikációk
 • ivartalanítás után agresszív a kutya – igen én már láttam ilyet sajnos, ez maradandó viselkedés lett. A legegyszerűbb úgy elmondanom, hogy nem maradt benne semmi kanos és úgy félt mindentől, hogy agresszivitással oldotta meg az ilyen helyzeteket.
 • ivartalanítás után evés – az evési szokásokra figyelni kell több szempontból is, a műtétet követően naponta többször is kell étellel kínálni kedvencedet. Hosszútávon viszont újra be kell majd állítanod a napi adag tápot, hogy elkerüld a kutyád elhízását.
 • ivartalanítás utáni étvágytalanság és a kutya ivartalanítás után nem iszik – ezek sajnos olyan tünetek amik minden kutyánál előfordulhatnak, amennyiben nem iszik 1-2 napig érdemes visszamenni és kérni az állatorvos véleményét – kérlek vedd figyelembe, hogy már a műtét előtt sem ehetett és ihatott jó pár órával kutyusod
 • ivartalanítás után remegés – akár a műtét utáni láz jele is lehet amennyiben még a műtétet követő 12 órában is remeg mindenképpen érdemes legalább felhívni az állatorvost.
 • ivartalanítás után hányás – az altatás és a műtét okozta stressz következménye lehet a hányás
 • kutya ivartalanítás után nyalogatja a sebet – ezt a fajta viselkedést sajnos meg kell akadályozni, mert lehet, hogy a nyalogatással felszakítja a sebet