Barion Pixel

Kutya nyirokcsomó

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A nyirokcsomó daganat kutyáknál meglehetősen gyakori ami viszont jó hír a gazdik számára a kutya nyirokcsomóval kapcsolatban, hogy egészséges kutyák esetében elég jól gyógyítható. A kutyák jó eséllyel jól reagálnak a hagyományos kezelésre is, mint a kemoterápia.

Mi az a nyirokrendszer?

A nyirokrendszer a szervezet „másik” keringési rendszere. A test egészét behálózó nyirokerek és csatornák hálózatából, nyirokcsomókból és nyirokszervekből áll. Fő funkciója a nyiroknedv keringésének biztosítása, mely a betolakodó mikroorganizmusokat és idegen testeket elpusztító fehérvérsejt típust, a limfocitákat tartalmazza.

A nyirokrendszer szűri a betolakodókat és meggátolják azok továbbterjedését. A nyirokrendszer a szervezet elsődleges védelmi rendszere a fertőzésekkel szemben.

A nyirokcsomók a test számos pontján jelen vannak, köztük a nyaki, ágyéki és mellkasi részen is.

Kutya nyirokcsomó hol van

kutya nyirokcsomó hol van

Kutya nyirokcsomó duzzanat

Egészséges kutyák esetében a limfocita sejtek a csontvelőben képződnek. Körülbelül 30 napos életciklussal számolhatunk, ezt követően ezek a sejtek elhalnak és felszívódnak vagy kiürülnek a szervezetből.

Limfóma esetén a limfociták rákos sejtekként kezdenek viselkedni, nem pusztulnak kellő mértékben, illetve ellenőrizetlenül növekednek, osztódnak.

A kóros limfociták a nyirokcsomókban gyűlnek össze, ahol duzzanatot képeznek. Mivel a limfociták az egész szervezetben jelen vannak, kóros szövetszaporulat – azaz limfóma (lymphoma) – a nyirokcsomók mellett a test más részeiben is előfordulhat. A leggyakoribb helyszín a lép és a csontvelő, de kialakulhat limfómaa gyomorban, májban, vagy ritkábban az agyban is. A betegség gyakran támadja meg egy időben a test különböző részeit.

Kutya limfóma tünetei

A limfóma tünetei összefüggnek a daganat testen belüli elhelyezkedésével:

 • Magas fehérvérsejtszám
 • Duzzadt nyirokcsomók
 • Levertség
 • Étvágytalanság
 • Hányás
 • Hasmenés
 • Fogyás
 • Légszomj
 • Fojtott légszomj
 • Bőrön/szájban piros dudorok
 • Bicegés

Rendszerint az állkapocs, a vállak első területe, illetve a térdhajlatban lévő nyirokcsomók megnagyobbodása miatt merül fel a gyanú. A betegség olykor a mellkasban vagy az alhasban található nyirokcsomókat is megtámadja, melynek eredményeként a kutya nehezebben lélegzik, vagy hányással, hasmenéssel küzd.

Kutya nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás okai

Limfoszarkóma (limfóma) akkor fejlődik, mikor az immunrendszer nem azonosítja a megváltozott nyiroksejteket, mint betolakodókat, és hagyja őket ellenőrizetlenül szaporodni.

Természetesen ha a fent említett tüneteket érzékelted a kutyádon akkor nincs mese irány az orvos, de ezzel együtt szeretnélek megnyugtatni is a nyirokcsomó megnagyobbodása mögött nem csak a limfocita sejtek állhatnak. A nyirokcsomó megnagyobbodásának egyéb okai:

 • vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés
 • paraziták jelenléte
 • allergiás reakció
 • autoimmun betegség
 • csontvelőgyulladás
 • asztma
 • stressz

A nyirokcsomó daganat kezelés kutyáknál

A nyirokcsomó daganat azaz a limfómával összeköthető daganatok általában véve a kezelhető ráktípusok közé tartoznak. Természetesen a kezelhetőség mértéke függ a betegség megjelenési formájától is. Alapvetően a kemoterápiát szokták javasolni kezelés képpen.

Étrend a megelőzésért

Sajnos azt azért tudnod kell, hogy statisztikailag a rák okozza a legtöbb elhalálozást kis kedvenceinknél. Sok szakértő úgy gondolja, hogy ennek egyik legfőbb oka a helytelen étrend. A kutyák alapvetően mind a mai napig húsevő állatok, ezért nagyon oda kell figyelni mit adsz neki enni. A nem megfelelő tápoknak a gabona tartalma nagyon magas, a kutyák szervezetében viszint nem alakult ki az az enzim ami ennek az emésztéséhez szükséges.

Abban az esetben amikor egy húsevő állat elkezdi a gabona alapú étkezést élni és nem kapja meg a számára szükséges tápanyagot akkor nagy eséllyel immun-rendellenességek léphetnek fel (ilyet működés lehet a rák).

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321