Barion Pixel

Miért pukizik a kutya

Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A kutyák pukizása, vagyis bélgázok távozása, egy természetes folyamat, ami számos okból történhet. Itt van néhány gyakori ok, amiért a kutyák pukizhatnak:

Gyors evés: Amikor a kutyák túl gyorsan esznek, levegőt nyelnek, ami szintén bélgázokat okozhat.

Túlérzékenység vagy allergia: Élelmiszer-allergiák vagy intoleranciák is okozhatnak emésztési problémákat és ezzel együtt gázképződést.

Fizikai aktivitás hiánya: A kevés testmozgás csökkentheti az emésztőrendszer hatékonyságát, ami szintén hozzájárulhat a gázok képződéséhez.

Túlsúly: Az elhízott, túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató kutyáknál magasabb a krónikus felfúvódás kialakulásának kockázata, függetlenül a diétától.

Életkor: Idősebb kutyáknál gyakoribb lehet a gázosság, mivel az emésztőrendszerük már nem olyan hatékony.

Étrend okozta pukizás kutyáknál

Bizonyos ételek, mint például magas rosttartalmú, zsíros vagy nehéz emészthető ételek, fokozhatják a bélgázok képződését. Egyes kutyáknál bizonyos élelmiszerek, például tejtermékek, okozhatnak gázképződést, ha laktózérzékenyek vagy allergiásak rájuk.

Az adalékanyagok, állományjavítók és ízfokozók fogyasztása szintén előidézhet gyakori gázokat. A fő kiváltó ok általában a karragén, melyet zselésítőként és sűrítőként alkalmaznak a konzervekben található ételekben, és egyes kutyáknál irritábilis bél szindrómát válthat ki.

Ezenkívül nem előnyös, ha a kutya rendszeresen a szemétből táplálkozik. Bár a gyomorsav hatékonyan semlegesíti a penészes vagy rothadó, toxikus maradékokat, az sem garantálja a szalmonellafertőzés elkerülését.

Hirtelen tápváltás: Az hirtelen váltás a megszokott táplálékról egyéb kellemetlenségeket okozhat kutyádnál, például puffadást. Az ideális megoldás az, ha fokozatosan vezeted be az új tápot vagy konzervet, keverve azt a régi étellel. Ez lehetőséget ad az állat szervezetének arra, hogy fokozatosan alkalmazkodjon az új összetevőkhöz.

Mi számít sok pukinak a kutyánál

Egy kis gáztermelődés természetes és elfogadható, ahogyan az a mi esetünkben is. Azonban, ha már eszedbe jutott, hogy otthonra szerezz egy gázmaszkot, vagy elhasználtad már a világ összes légfrissítőjét az arra utalhat, hogy valami nincs rendben. Különösen akkor érdemes figyelmet szentelni ennek a helyzetnek, ha a gáz mennyisége az utóbbi időben növekedett, és legjobb barátodnak gyakoribbá vált a hasmenése.

Mi a megoldás a sok bélgázképződésre?

Étrendi változtatások: Tekintsd át a kutyád étrendjét. Kerüld a magas rosttartalmú, zsíros vagy nehéz emészthető ételeket, és próbálj meg olyan élelmiszereket választani, amelyek jobban megfelelnek az ő emésztőrendszerének. Néhány kutya jobban reagál a gabona nélküli vagy alacsonyabb rosttartalmú táplálékra.

Lassabb étkezés: Ha a kutya túl gyorsan eszik, az levegőt nyelhet, ami fokozza a gázképződést. Erre tökéletes megoldás lehet az evéslassító tál vagy amennyiben száraztápot kap kutyád a szimatszőnyeg is betölthet hasonló szerepet.

Kisebb, gyakoribb étkezések: Kisebb adagokban, de gyakrabban etetni a kutyát segíthet az emésztés javításában és csökkentheti a gázképződést.

Emésztési segítség: Probiotikumok vagy emésztőenzimek kiegészítése segíthet javítani a kutyád emésztését.

Allergiák vagy intolerancia tesztelése: Beszélj állatorvossal arról, hogy érdemes-e allergiatesztet végezni, ha gyanítod, hogy a kutya ételallergiában vagy -intoleranciában szenved.

Fokozott testmozgás: A rendszeres testmozgás javíthatja az emésztést és segíthet a gázok természetes távozásában. Személyes tapasztalat, hogy sétáltatás alatt, vagy után nálunk szinte garantált a kaki is.

Kutya pukizás mögött meghúzódó egészségügyi problémák

A kutya rendszeres puffadása vagy pukizása számos egészségügyi problémára utalhat.

Paraziták: Különböző belső paraziták, például férgek, puffadást és hasi fájdalmat okozhatnak.

Emésztési problémák: Bizonyos emésztési problémák, mint például irritábilis bél szindróma vagy bizonyos emésztőrendszeri betegségek, szintén okozhatnak fokozott gázképződést.

Emésztési rendellenességek: Ilyenek lehetnek például gyulladásos bélbetegségek vagy egyéb emésztési rendellenességek.

Baktériumok és fertőzések: Bakteriális vagy vírusos fertőzések is okozhatnak emésztési problémákat.

Gyomor-bélrendszeri obstrukció: Idegen tárgyak vagy élelmiszermaradványok miatt bekövetkező obstrukció is okozhatja a puffadást.

Hasnyálmirigy problémák: A hasnyálmirigy elégtelensége is okozhat emésztési problémákat és puffadást.

Ha úgy érzed, hogy a kutyád túlzottan pukizik, vagy ha a pukizás kellemetlen szagú, fájdalommal vagy más kényelmetlenségek jár, érdemes állatorvossal konzultálni.

Lehet, hogy az étrend módosítása vagy az egészségügyi állapot kezelése szükséges. Szerencsére a legtöbb esetben a túl sok pukizás az étrendre vezethető vissza.

Ezért érdemes felkészülten érkezni az állatorvoshoz, ami azt jelenti, hogy tudd milyen márkájú tápot kap a kutyád, ezen kívül még jobb, ha megnézed a táp csomagolását is illetve annak hátoldalát és megnézed az összetevőit (természetesen készíthetsz képet is az összetevőkről, hogy meg tudd mutatni az állatorvosnak).

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332