Barion Pixel

Vemhes kutya

Megosztás

13–17 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Vemhes kutya

A vemhes kutya rendkívül érzékeny időszakot él át. A terhesség alatt a kutyatulajdonosnak különleges figyelmet és gondoskodást kell fordítania házikedvencére, hogy az egészséges és boldog kölyköknek adhasson életet. Ez a cikk bemutatja a vemhes kutya terhességének főbb vonásait, gondozási szempontjait és az elvárható viselkedési változásokat.

Meddig vemhes a kutya

A kutyák terhességének időtartama általában fajtától függ, de általában 58 és 68 nap közötti időszakot ölel fel. Az átlagos terhességvemhesség időtartama tehát körülbelül 9 hét, de ez lehet kicsit rövidebb vagy hosszabb is (kistestű kutyáknál ez az időszak lehet 3-5 nappal rövidebb, illetve amikor csak 1 kölyök növekszik akkor 2-3 nappal meghosszabodhat a vemhesség).

Az állatorvosok gyakran ultrahanggal vagy más diagnosztikai eszközökkel követik nyomon a terhességet, hogy pontosabban meghatározzák a kölykök várható érkezését és számát. Az ultrahangvizsgálat segít meghatározni a kölykök számát, méretét és állapotát, valamint becslést ad a kölykök születési idejéről is.

Mikor kezd el nőni a vemhes kutya hasa

A vemhes kutya hasának növekedése a terhesség előrehaladtával kezdődik, de az időpont függ a kutyától és a terhesség szakaszától is. Általában a terhesség/vemhesség második felében, körülbelül a 5-6. hét után kezd észrevehetően növekedni a hasi terület (ez természetesen függhet attól is, hogy hány kutyus növekszik odabennt).

Fontos tudni, hogy a terhesség/vemhesség minden kutyánál egyéni lehet, és a testi változások eltérően jelentkezhetnek. Ha aggódsz a kutya terhességével kapcsolatban vagy bármilyen egészségügyi kérdés merül fel, mindenképpen konzultálj állatorvosoddal, aki a legtöbbet tud segíteni a helyzet megítélésében és a megfelelő tanácsokkal ellátva tudsz gondoskodni a kutyád és kölykei egészségéről.

Vemhes kutya ellés jelei

A terhesség előrehaladtával a kutyánál látható jelek és viselkedési változások fokozódhatnak. A has növekedése nyilvánvalóvá válik, és az emlőmirigyek még inkább megduzzadnak. Az állatorvos a terhesség időtartamától függően ultrahanggal vagy más diagnosztikai módszerekkel is ellenőrizheti a kölykök állapotát.

  • A terhesség utolsó hetében a kutya valószínűleg nyugtalan lesz, fészekrakási viselkedést mutathat, és keresni fog egy kényelmes helyet a kölykök születésére.
  • Az emlők megduzzadnak, elindul a tejelválasztás
  • A kutya ösztönösen elkezd vackolni
  • A hasfal ellazul és leereszkedik
  • A hüvelyváladék szürkéssé, nyúlóssá válik
  • Ha méred a kutyus testhőmérsékletét (ezt a végbélben lehet mérni), azt tapasztalhatod, hogy a terhesség 56-57. napjától a normális 38-39°C-os hőmérséklet 37-37,5°C-ig süllyed, de közvetlenül az ellés előtt ismét megemelkedik majd
  • vemhes kutya hányás

Ha ezen tüneteket érzékled akkor szinte biztos, hogy a következő 48 órában elleni fog a kutyád.

Hány kölyköt szülhet egy kutya

Nem akarlak megrémíteni, de a születendő kölykök száma 1-től egészen 20-ig terjedhet.

  • Kistestű kutyáknál 3-5 kölyök várható átlagosan
  • Közepes testű kutyáknál 5-7 kölyök várható átlagosan
  • Nagytestű kutyáknál 8-12 kölyök várható átlagosan

Ugyanakkor a kiskutyák várható száma függ a fajtától, egészségi állapottól és az életkortól is, valamint az is befolyásolja, hogy milyen minőségű, mennyire kiegyensúlyozott étrenden tartod a kedvencedet

Honnan lehet tudni, hogy a kutya vemhes

A vemhes kutya jelei gyakran szubtilisak lehetnek, és a tulajdonosoknak figyelmesnek kell lenniük azokra. Az észlelt változások között szerepelhetnek:

Vemhes kutya viselkedésének megváltozása: A kutyák viselkedése a terhesség korai szakaszában változhat. Lehet, hogy a kutya csendesebb lesz, vagy épp ellenkezőleg, érzékenyebb és igényesebb a figyelemre.

Étvágy változások: a kutya étvágya növekedhet, vagy éppen csökkenhet a terhesség korai szakaszában. Fontos figyelemmel kell kísérni az étkezési szokásokat.

Fizikai jelek: Néhány kutya terhességének jeleit már a hasi terület megvastagodása, enyhén megemelkedett mellek és esetlegesen az emlőmirigyekből származó apró cseppek folyások mutathatják.

Fokozott alvásigény: A terhes kutya többet alszik, és az alvás is mélyebb lehet, tehát ne lepődj meg, ha esetleg álmában többet mozog majd vagy esetleg hangokat is ad ki.

Tapintásos vizsgálat: kistestű kutyák esetében a 18. naptól, nagytestű kutyák esetében a 30. naptól kitapintható a vemhesség. Az 50 naptól már a magzatok is érezhetőek lesznek. Ez a tapintásos módszer viszont tapasztalatot igényel és előfordulhat, hogy nem is tudod alkalmazni, mert keményebb hasfalú kutyáknál nem fog működni.

Amennyiben észleled ezeket a jeleket szuka kutyádnál mindenképpen foglalj időpontot vemhes kutya ultrahangra, hogy megbizonyosodj a kutya állapotáról, mert jelenleg ennél biztosabb módszer nincs, ugyanis a kutyák számára nem árulnak terhességi tesztet.

Vemhes kutya etetése és gondozása

A vemhes kutya gondozásában a megfelelő étrend és egészségügyi ellátás rendkívül fontos, ezért kérlek az alábbiakat is vedd figyelembe:

Általános egészségügyi ellátás: Az állatorvossal rendszeresen konzultálva biztosíthatod, hogy a kutyád egészséges maradjon. A szükséges oltásokat és parazitaellenes kezeléseket folytatni kell.

Pihenés és kényelem: Biztosíts kényelmes és csendes helyet a terhes kutyának, ahol nyugodtan pihenhet. A stressz elkerülése és a nyugodt környezet hozzájárulhat a sikeres terhességhez.

Vemhes kutya etetése

Szerintem a legnagyobb tévhit, amit hallani lehet, hogy a kutyád eledel szükséglete a többszörösére fog nőni. Azzal nem lehet vitatkozni, hogy nőni fog az igénye, de vemhes kutya etetése nem azt fogja jelenteni, hogy innentől kétszer annyi tápot kell majd neki adni.

Az első 4 hétben a kutya tápanyag igénye egyáltalán nem lesz magasabb az addig megszokottnál

Az 5-6 héten már 10-20%-kal kell több tápot adni a kutyádnak. .

A 6-9 héten ismét emelni kell 10-20%-kal.

A második emelésnél már javasolt napi több étkeztetés. Ennek oka, hogy nem lenne jó túlterhelni az amúgy is megterhelt bélrendszert. Ilyenre főleg a labrador típusú kutyáknál kell odafigyelni akik képesek bármennyit enni. Ebben az időszakban nem javasolt a nyers hússal történő etetés azaz a BARF, mert ilyenkor jóval nagyobb a fertőzés lehetősége, amely károsíthatja a magzatokat is.

Vemhes kutya táp

A terhes kutyának a megfelelő tápanyagokat és energiát kell megkapnia a kölykök fejlődéséhez. A minőségi kutyatáp választása, mely a vemhességhez és a szoptatáshoz tervezett verzió, ajánlott. Javasolt beszélni állatorvossal a megfelelő-e a választott vagy eddig használt kutyatáp.

Vemhes kutya vitamin

Amennyiben jó minőségű táppal eteted kutyádat nincs szükség még külön táplálékkiegészítőkre. Ha esetleg nem vagy biztos a tápod minőségében nyugodtan konzultálj állatorvosoddal biztosan tud segíteni.

Vemhes kutya nem eszik

Amint azt már fentebb említettem a kutya étvágya megváltozhat a vemhességgel, azt, hogy melyik irányba változik az a kutyádtól függ. Rövid időre előfordulhat, hogy kevesebb ételt fogyaszt és tapasztalhatsz nála étvágytalanságot is.

Vemhes kutya bolhairtás

A vemhesség alatt én semmilyen gyógyszer készítményt nem javaslok, de természetesen a bolhaírtásnak már számos módszere ismert, van ami a kutya bőrére cseppenthető, van bolhaírtó nyakörv és tabletta is, bármit használunk, előtte kérjük ki az állatorvos tanácsát.

Vemhes kutya féreghajtása

A vemhesség alatt egyetlenegyszer javasolt féreghajtást végezni, de csak akkor, ha a kutyus székletében parazitát találnak, ilyenkor kizárólag az állatorvos által felírt féreghajtót használd, mivel bizonyos készítmények károsak lehetnek a magzatokra!

Vemhes kutya testmozgás

A kutyának ugyanúgy szüksége van a testmozgásra, mint előtte, amivel viszont segíthetsz, hogy a futkározós sportokat piheteted ez idő alatt, kíméletesebb tevékenységre van szükség, mint a futkorászás. Az utolsó időszakban már az is előfordulhat, hogy nem szívesen lépcsőzik, ennek oka a méh belső szervekre gyakorolt nyomás okozta kellemetlenség. Ebben az esetben mindenképpen segíts neki (használjatok liftet a fel és le közlekedéshez, vagy építs neki rámpát, a hasfal kímélése végett az emelgetés nem javasolt).

Vemhes kutya liheg

A vemhes kutya lihegése normális jelenség lehet a terhesség során, különösen a terhesség előrehaladtával, azonban fontos figyelni a lihegés jellegére és intenzitására, mivel bizonyos esetekben a lihegés hátterében álló okok komolyabb egészségügyi problémákat jelezhetnek.
Az alábbiakban néhány okot és helyzetet találsz, amelyek befolyásolhatják a vemhes kutya lihegését:
Hőszabályozás: A vemhes kutyák hajlamosak lehetnek a testhőmérsékletük emelkedésére, különösen a terhesség későbbi szakaszaiban, a lihegés egy módja lehet a testhőmérséklet szabályozásának.
Szaporodási hormonok: A terhesség során a szaporodási hormonok termelődése megváltozhat, aminek hatására a kutya lihegése fokozódhat.
Stressz vagy izgalom: A terhes kutya érzékenyebb lehet a stresszre vagy izgalomra, ami lihegést okozhat.

Oltások vemhesség alatt

Oltást nem javasolt adni a vemhesség időszaka alatt, csak nagyon indokolt esetben (például teljes oltatlanság esetén) és ilyenkor is csak elölt vírust tartalmazó vakcinák beadása ajánlott.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 320