Barion Pixel

Alomjelölő nyakörv

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Az alomjelölő nyakörv arra szolgál, hogy megjelöld az alomból az általad választott kutyát. Erre azért van szükség, mert egy alomban szinte az összes kiskutya egyforma számunkra és ha kutyakiválasztásról van szó ezzel a jelölő nyakörvvel jelezhetjük, hogy melyik kiskutyát választottuk. Mielőtt elindulunk kiskutyát kiválasztani a kenelből érdemes előtte tájékozódni a kutya gazdájánál, hogy milyen színű nyakörvek vannak már a kiválasztott kutyán. A kenelben két választásunk lehet: vagy a kenel tulajdonos adja a nyakörvet, vagy mi is vihetünk, mint leendő gazdik.

Hogyan válassz kölyökkutyát az alomból

Tervezés és kutatás:

Gondold át, milyen fajtájú vagy méretű kutyát szeretnél, milyen céllal választunk kutyát? Családba, gyerek mellé, vagy kiránduláshoz társnak, vagy lakásba kiskedvencnek, hogy ne legyünk egyedül, vagy esetleg vadászat céljából, kölyökkutyát vagy már felnőtt kutyát szeretnénk? Egy cane corso, ami minimum 50-60 kg súlyú lesz felnőtt korában, az nem biztos, hogy lakásba való fajta. Fontos figyelembe venni az élettered méretét, a rendelkezésre álló időt az állattal való foglalkozásra, valamint azt, hogy milyen aktivitási szintű kutyát szeretnél. Aktivitás tekintetében a Border collie nagyon nagy mozgásigénnyel rendelkezik így lakásba nem ajánlott.
A legjobb hely a keresésre természetesen az internetes oldalak, vagy ha van olyan személy a környezetünkben, akinek van ismerős kenel, vagy az állatorvos is tud felvilágosítást adni a térségben lévő kutyatartókról, ha nem akarunk messziről kutyát választani vagy nincs elég időnk a keresésre.

Kapcsolat az eladóval:

Vegyél fel kapcsolatot az eladóval (tenyésztővel vagy menhelyi munkatárssal) és érdeklődj a kiskutyák jelenlegi állapotáról, egészségi állapotáról, szocializációjáról és a szülők egészségéről. Természetesen itt lesz az alkalom eldönteni, hogy szaporítótól vagy tenyésztőtől szeretnél vásárolni. A legjobb az lenne ha tenyésztőtől vásárolnál kutyust, mert itt a legkisebb az esély az egészségügyi problémákra. Sajnos nagyon sok szaporító túl elleti a kutyát, ami azt jelenti, hogy egy évben többször is ellik egy szuka kutya.

Látogatás a tenyészetben vagy menhelyen:

Látogass el a helyszínre, hogy megismerd a kiskutyák körülményeit. Figyeld meg, hogy tiszta és egészséges környezetben tartják-e a kutyákat. Egyre több menhelyen van lehetőség önkénteskedni amikor el tudod vinni a kutyát sétálni, ez a legjobb módja, hogy megismerd a menhelyen lévő kutyákat.

Ismerkedés a kiskutyákkal:

Figyeld meg a kiskutyákat. Vizsgáld meg az egészségüket, figyeld, hogy élénkek-e, kíváncsiak-e, és hogyan reagálnak az emberi közeledésre. Szólj hozzájuk és figyeld meg hogyan reagálnak a hangra odakapják-e a fejüket vagy sem, így minimálisan, de meggyőződhetsz róla, hogy nem süket a kutya.

Szociális készségek:

Fontos megfigyelni, hogy hogyan viselkednek a kiskutyák egymással és az emberekkel. Legyenek játékosak és barátságosak.

Az egyéni személyiségre való figyelem:

Minden kiskutya egyéni, saját személyiséggel és temperamentummal rendelkezik. Figyeld meg, hogy melyik kiskutya vonzódik hozzád és hogyan reagál az érintésedre. Szerintem azt már hallottad, hogy azt a kölyökkutyát kell választanod amelyik tényleg önszántából jön oda hozzád. Érdemes azt a kiskutyát kiválasztani jelölő nyakörvvel, amelyik odajött hozzád 😀

Egészségi ellenőrzés:

Kérj orvosi igazolást, amely igazolja a kiskutya egészségi állapotát és oltásainak adatait. Ez szerintem ma már alapnak kellene lennie, de sajnos nagyon sok szapirítónál még mindig nem az…

További kérdések:

Kérdezd meg az eladótól, hogy mióta vannak a kiskutyák nála, milyen étrendet követnek, és mi a szülők egészségi állapota. A legjobb az lenne ha meg tudnád nézni a szülőket a saját szemeddel is és őket is meg tudnád kicsit vizsgálni legalább szemmel.

Garancia és szerződés:

Beszélj az eladóval a kiskutya vásárlásának feltételeiről, beleértve az egészségi garanciát és a szerződést. Saját tapasztalatok alapján garanciát a tenyésztők tudnak és szoktak vállalni.

Idő és türelem:

Ne siess a döntéssel. Engedj időt magadnak, hogy megfontold a lehetőségeket, és csak akkor dönts, amikor biztos vagy benne. Bár ha már találkoztál egy négylábú szeretet gombóccal onnan a legtöbb esetben már nincs visszaút.

Kiválasztás:

Ha már megtaláltad az ideális kenelt, beszéld meg a tulajdonossal a kiválasztás folyamatát: ő adja a jelölő nyakörvet, vagy a leendő gazdi viszi, a lényeg, hogy olyan jelölő nyakörv kell, amilyen még nincs egy kiskutyának sem.