Barion Pixel

Nyakörv típusok

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Az alábbiakban néhány különböző típusú nyakörvet mutatok be, amelyek kutyák számára elérhetőek. Fontos megjegyezni, hogy a különböző nyakörv típusok különböző célokra szolgálnak, és fontos a kutyád egyéni igényeinek figyelembe vétele a megfelelő típus kiválasztása előtt.

Kutya nyakörv típusok

Ma már nagyon széles választékban érhetőek el nyakörvek a kutyád számára. Amint azt említettem érdemes a választás előtt pár kérdésre válaszolnod.

Csak sétáltatásra fogod használni a nyakörvet?
Fogtok együtt űzni valamilyen sportot?
Kistestű vagy nagytestű kutyának kell a nyakörv?
Mennyire kezelhető a kutya?
Sokat húz séta közben?
Van, hogy elveszíti a fejét ha meglát egy másik kutyát vagy macskát séta közben?
Megfelelő e neki a nyakörv vagy inkább hámot kellene neki vásárolni?

Bebújós nyakörv

Talán az egyik legkönnyebben használható nyakörv a bebújós nyakörv, de ettől függetlenül nem tartom a legbiztonságosabb megoldásnak és inkább már csak azoknak a kutyáknak ajánlom akik nem húznak, nem akarnak macskát kergetni és nem is akarnak elszökni séta közben.

Control nyakörv

Ebbe a kategóriába nagyon sok féle nyakörv tartozik még ezt is le lehetne bontani további 2-3 kategóriára. Ennek az az oka, hogy sokan az elektromos nyakörveket is ide sorolják. Az én fejemben ez a kategória a kiképző nyakörvekhez tartozik.

Fojtó nyakörv

A fojtó nyakörvet sokan durvának és kegyetlennek tartják ami részben igaz is. Amennyiben hozzá nem értő kezében van úgy tényleg durva eszköz a kutyával szemben.

Félfojtó nyakörv

A félfojtó nyakörv természetesen a fojtó nyakörv úgymond kíméletesebb változata. Ugyanis ebben az esetben van egy pont aminél tovább a félfojtó nyakörv nem tud tovább feszülni a kutya nyakán.

Fogós nyakörv

Én eddig ezt a típusú nyakövet még csak nagytestű kutyáknál láttam 30 kg felett. Ott azért elkél ez a fajta segítség is a gazdának főleg ha egy nem kiegyensúlyozott természetű kutyáról van szó.

Jelölő nyakörv

A jelölő nyakörv az egyik legaranyosabb nyakörv amit látni fogsz a kutyádon. A jelölő nyakörv arra szolgál, hogy amikor mész kutyát nézni a tenyésztőhöz meg tudd jelölni, hogy melyik csöppséget szeretnéd majd hazavinni amikor elérik a megfelelő kort.

Párnázott nyakörv

A párnázott nyakörv legtöbbször sokat mozgó kistestű kutyáknál láttam. Ez a nyakörv arra szolgál, hogy ne dörzsölje ki a kutya bőrét a nagy mozgás közepette.

Sport nyakörv

A sport nyakörvek talán csak annyiban tér el a hagyományos nyakörvektől, hogy kicsit robosztusabbak illetve néhol a sport nyakörvekre is tesznek fogót.

LED-es nyakörv

Az LED-es nyakörvek éjszaka vagy sötét környezetben segítenek láthatóvá tenni a kutyádat, ami növeli a biztonságát, amikor sétáltok vagy futsz vele.

Kutya nyakörv anyaga és összetétele

Tisztában vagyok vele, hogy sok kutya gazdi van a nagy világban és igen meg is oszlik a véleményünk milyen anyagból készül a tökéletes nyakörv. Szerintem mindegyiknek megvan az előnye és hátránya is. Nekem személy szerint egy törpe uszkárom van aki egy minden lében kanál kis rosszcsont. Nekem a legkézenfekvőbb választás a hagyományos nyakörv volt azért, mert könnyű tisztítani.

  • Nyakörv láncból
  • Bőr nyakörv
  • Műbőr nyakörv
  • Nyakörv kötélből

Kutya nyakörv mérete

Természetesen érdemes úgy is keresni a lehetőségeket, hogy a kutya méretének megfelelően. Bár a legjobb megoldás az ha vásárlás előtt leméred a kutyád nyakának kerületét az a legbiztosabb és így kevésbé áll fenn az a veszély, hogy rossz méretet rendelsz.

  • Kutya nyakörv kistestű kutyáknak
  • Kutya nyakörv nagytestű kutyáknak
  • Kölyök kutya nyakörvek
  • Kutya nyakörv méretek