Barion Pixel

Kistestű kutyák etetése

Megosztás

25–31 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A kutyák alapvetően húsevő állatok, ennek eredményeképpen a fő táplálékuk a hús. Ezen kívül természetesen szóba jöhetnek még az állati eredetű tápanyagok is.

A kutya, mint mondani szokták az ember legjobb barátja, ez már elég régóta így van. A kutyák az ember társai már 100-150 ezer éve.

A modern tudomány szerint ez az idő túlságosan kevés ahhoz, hogy a belső fiziológiai tulajdonságaik megváltozzanak.

Így továbbra sem szabad hinnünk mindenféle megtévesztő reklámnak, hogy a növényi táplálék jó a kutyának (legalábbis nem mindegyik).

Kutyák emésztése

A kutyák amióta az emberek társai külsőre nagyon nagy változásokon mentek keresztül, de belsőre emésztőrendszerük aligha változott.

A kutyák emésztőrendszere a többi húsevő állatéhoz hasonlóan rövid és savas. Ennek nagyon egyszerű oka van, a hús könnyebben emészthető, mint a növényi táplálék.

A kutyák nyálából hiányoznak az enzimek, így a szénhidrát lebontásáért felelős amiláz is. A szénhidrátok bontására természetesen képesek, szervezetük termel amiláz enzimet, de a komplexebb szénhidrátok lebontása jelentős munkára készteti a kutyák hasnyálmirigyét.

Mi emberek a szénhidrátból tudunk a legkönnyebben energiát előállítani azonban ez a kutyáknál másképpen van. A túlzott szénhidrátbevitel a tejsav izmokban való felhalmozódását okozza. Ez pedig végeredményben azt fogja okozni, hogy a kutyád fáradt és levert lesz.

A testi egészségüket a kutyák fehérjékből és zsírokból nyerik. A megfelelő minőségű fehérje és zsírok bevitele nélkül a kutya egészségi állapota meg fog romlani és betegséghez fog vezetni.

Két dolgot vonhatunk le következtetésképpen: 1. – Azóta, hogy a legjobb barátaink külsőre sokat változtak, de belsőre alig változtak. 2. – A jó minőségű kutyaeledelnek fehérjében és esszenciális zsírokban gazdagnak kell lennie ami a lehető legalacsonyabb szénhidrát tartalommal kell, hogy párosuljon.

Mivel etesd a kutyádat

Ma már rengeteg féle kutyatáp, konzerv, nyers etetés elterjed a gazdik körében. Az alábbiakban ezekről fogunk ejteni pár szót.

Száraztáp

Talán a száraztápból van a legszélesebb választék ma a piacon. Szerintem ez az egyik legjobb és leghatékonyabb megoldás.

Nagy előnye, hogy hosszú ideig eltarthatóak és könnyen lehet őket tálalni. Ami kistestű kutyák esetében csak annyit jelent, hogy ki kell mérni mennyit eszik a kutya és készen is van.

Másik nagy előnye, hogy a tartalmuk mindig megegyezik, de természetesen ez az állapot csak addig áll fenn amíg ugyanazt a tápot adod neki.

Nagy hátrányuk, hogy sok kutya nem kedveli annyira, mint a házi kosztot. Ennek oka lehet az ízvilág. Mi is szembesültünk ezzel a problémával, ebben a helyzetben nincs másra szükség csak egy kis kreativitásra. Mi a száraztápot egy pár szelet sonkával dobjuk fel és így tettük kívánatosabbá a kutyánk számára.

Másik hátrányuk, hogy sok olyan összetevőt tartalmazhat ami alapvetően nem alkotó elemei a kutya természetes étkezésének.

Az alábbiakban összefoglaltam, hogy mi alapján tudod megállapítani, hogy a száraztáp jó minőségű e:

Az összetevők között a listában az első helyen a hús áll, aminek az aránya eléri a 16%-t.

A kutya szívesen fogyasztja az adott tápot.

Fontos, hogy a kistestű kutya etetése során jó fizikai állapotnak örvendjen ami azt jelenti, hogy megfelelően fejlődik, van energiája játszani, élénk a tekintete, fényes a bundája – ezekre mind érdemes odafigyelni.

A kutya által hátrahagyott ürülék tömör és keményebb (könnyedén összeszedhető), ez csupán azt jelenti, hogy sok tápanyag felszívódott belőle.

Ezek alapján tudhatod, hogy tényleg jó minőségű tápot választottál a kutyádnak. Ezekből a jó minőségű tápból kevesebbet kell adni neki, mert ezek jobban értékesülnek több tápanyagot tud belőle felvenni a kutya szervezete.

Nedvestáp

A nedvestápok vagy konzervek nagy előnye a víztartalma, a száraztápok esetében a víztartalom maximum 14% körül van, a nedvestápok esetében ez a szám 70-85% között alakul. Végeredményben a kutya vízszükségletét is könnyebb így fedezni.

Eltérés lehet azonban a száraztápokhoz képest az energia tartalmában. Ez ott mutatkozik meg, hogy száraztápból elengedő kevesebbet adni a kutyádnak. A száraztáphoz képest a nedves kutyatápból akár kétszer vagy háromszor annyit kell megennie.

Előnye, hogy nem kell majd könyörögnöd a kutyádnak, hogy megegye az elé rakott nedvestápot. Ennek oka, hogy ezek az eledelek sokkal ízletesebbek, mint a száraztápok.

Nekem ezzel személyes tapasztalatom az, hogy ami a kutyának előny az lehet neked hátrány lesz. A kutyának ínycsiklandó ez a típusú eledel, de ehhez elég erős illat is társul. Így amit tudok tanácsolni, hogy olyan adagokat kell beszerezni ami egy evés során elfogyasztható. Hidd el nem szeretnéd, hogy a felbontott konzerv egész nap a lakásodban “illatozzon”.

Barf etetés

Ez egy új táplálkozási típus amely kezd egyre nagyobb teret hódítani magának a kutyás gazdik körében. Természetesen ez is elérhető opció kistestű kutyák etetése során. Itt tulajdonképpen a nyers etetésről beszélünk, ezt hívják más néven BARF etetésnek.

Nem kell megijedni, csak nagyon kell ügyelni arra, hogy megbízható helyről szerezd be kutyádnak ezt az élelmet, mert nagyon komoly megbetegedéseket lehet összeszedni a nyers hús etetésével.

Otthoni koszt

A száraztápnál már említett kritérimoknak kell megfeleni itt is, természetesen itt kiemelném, hogy a húsokat inkább csak főzve add kutyádnak. Az alábbi ételeket kerüld el az otthoni koszt során: száraz kenyér, áztatott kenyér, nyers burgonya, olajos ételmaradék ezek közül sajnos egyik sem megfelelő energiaforrás kutyád számára.

Hogyan válassz eledelt

Semmi más nem számít csak az, hogy a kedvenced jó állapotban legyen és megkapja a legjobbat. Kérlek szánj rá időt és ne a reklámok alapján dönts. Nyugodtan menj be egy állatos boltba és olvasgasd végig a kutyatápok összetevőt, és válassz az alapján ami rá van írva.

Minden kutyatáp tartalmaz szénhidrátot, de sajnos a gyártók nincsenek kötelezve rá, hogy ténylegesen feltüntessék a tényleges szénhidráttartalmat. Erre van egy egész egyszerű módszer: el kell kezdenünk kivonni az ismert alkotóelemeket a 100%-ból. Ezáltal szépen lassan megkapjuk a tényleges szénhidráttartalmat.

Figyelni kell a táp fehérje tartalmára, a szervezet egyik legfontosabb építőeleme. A fehérjére nem csak a fejlődési szakaszban szüksége a kutyáknak. Azonban figyelni kell rá, hogy ne növényi fehérjékből épüljön fel a táp, mert az nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot, mint az állati fehérje.

A fehérjén kívül nagyon fontos még a megfelelő zsírmennyiség bevitel, a kutyák számára a fehérje mellett ez az egyik legjobb energiaforrás. A tápok 15-18%-os zsírtartalommal bírnak. Azonban koránt sem mindegy milyen zsírokból tevődik össze. A szervezet nem képes előállítani olyan zsírsavakat, mint az Omega 6 vagy az Omega 3-as zsírsav így ezek pótlására külön oda kell figyelni.

Kistestű kutyák etetése

A kistestű kutyák etetése során nagyon fontos, hogy tudd megfigyelni a kutyádat, hogy mire hogyan reagál. Fent említettem már, hogy a nem jó minőségű táptól lehet aluszékony vagy új tápnál megváltozik a kutya széklete. Ezek mind lehetnek olyan apró jelek amelyekre érdemes odafigyelni és időben változtatni.

Hányszor egyen naponta

Kezdjük a legelején… A kölyökkutyák leválasztása kb 3 hetes korukban kezdik meg ami eltart a 6-7 hetes korukig. A nagyon aprócska pár hetes kölykök naponta akár 10-12 alkalommal is szopnak.

Amikor áttérnek az etetésre fontos, hogy ezt a szokást megtartsd eleinte ami azt jelenti, hogy naponta sokszor egyen keveset.

3 hónapos koráig napont három vagy négy alkalommal kell etetni, ezt követően 4 hónapos korától 6 hónapos koráig két vagy három alkalommal kell etetni naponta. 6 hónapos kora után naponta egy vagy két alkalommal kell etetni. Én személy szerint megtartottam 6. hónap után is a napi kétszeri etetést. Nekem ehhez napközben társul még a jutalomfalat is.

Mennyi táplálékra van szüksége egy nap

Sok mindentől függ a kérdés, mondok is pár példát:

  • Milyen fajtájú a kutya
  • Hány éves
  • Mennyire él aktív életet
  • Kan vagy szuka

Semmi gond van időd összegyűjteni ezeket az adatokat és segítségedre lesznek a táp gyártók is. Egyre több tápgyártó figyel a különleges igényekre. Ami azt jelenti, hogy gyártanak külön kutyafajoknak specifikusan tápot és ezen belül külön még az életszakaszra is odafigyelnek.

Nekünk a 4,5 kg-os törpe uszkárunk napi kétszeri étkezés esetén kétszer kap 60 gramm tápot, és napközben ha ügyes volt jutalomfalatot. Elég sok ételt kap méretéhez képest, de őszintén megmondom hízlaljuk, mert elég vékonyka és mellettünk elég aktív élete van.

Nem kell aggódni nem maradsz magadra, a legtöbb táp hátoldalán megtalálod, hogy az adott tápból hány grammot lehet adni egy nap a kutyádnak.

Hogyan számold ki mennyi ételre van szüksége

Általában az mondható el nagytestű kutyák esetében, hogy testsúly kilogrammonként 1 dekagramm tápot kell neki adni. Ami azt jelenti, hogy egy 15 kg-os felnőtt kutyának olyan 15 dkg (150 gramm) tápot kell adni egy nap. Ez a számítás feltételezi, hogy a kutya számára biztosított táp elég jó minőségű.

DE! Amint azt említettem pár sorral fentebb egyre több táp gyártó veszi figyelembe a fajta sajátosságait és gyárt külön kutyafajták szükségleteihez tápot.

Mutatom is a példát nekünk törpe uszkárunk van, a royal canin gyárt külön uszkároknak szánt tápot, amelynek a hátoldalán meg is találod hány kg-os kutyának mennyit kell belőle adni naponta. kép royal canine hátoldala

Etetési táblázat

Nekünk személy szerint egy törpe uszkárunk van, mi két féle tápod adunk neki vegyesen. A royal canine márkának van külön uszkár fajtának fejlesztett tápja. A képen láthatjátok, hogy meg van jelölve a termék hátoldalán, hogy milyen testsúlyhoz mennyi tápot kell neki adni naponta:

kistestű kutya etetése száraztáppal

A másik táp amit adunk neki az a Real nature – wilderness – green coast fantázia névre hallgató kutyatáp amely kifejezetten kistestű kutyáknak való – ebben az esetben a gyártó ezt a tápot a 10kg alatti kutyáknak alkotta meg. Ugyanúgy, mint a royal canine esetében itt is a hátoldalán láthatod, hogy hány kg-os kutyának mennyi érdemes neki adni napi szinten:

kistestú kutya etetése táblázat alapján

Túl sok vagy túl kevés a napi táp adag

Nos itt teljesen egyszerűen arról van szó, hogy a kutya túl van e etetve és elhízott vagy sovány, mert életviteléhez képest alul van táplálva. Nagyon egyszerű módszerrel meg is tudjuk nézni.

Amennyiben az eb borádit nem lehet látni, de azért sejteni lehet, hogy azért mégis csak ott vannak akkor a kutya tökéletes súlyban van. (mozgás során kirajzolódnak a bordák körvonalai)

Ezen kívül érdemes végigsimítani a gerincét és az nagyon kitüremkedik akkor a kutya nem kap elég tápot és sovány. Ezzel a mozdulattal érdemes ellenőrizni a medencecsontját is, amennyiben az “szúr” a kutya ismét nem kap elegendő élelmet és emiatt vékony.

Ivartalanított kistestű kutya etetése

Szeretném felhívni rá a figyelmed, hogy az ivartalanított kutya hízékonyabb lehet, így különösen oda kell figyelni az elhízás jeleire (bordák láthatósága és gerinc simi).

Ivartalanítást követően érdemes keresni neki egy light tápot vagy ivartalanítás utáni tápot. A light táp általában azt jelenti, hogy kevesebb zsírtartalommal rendelkezik az adott táp. Az összetevőkre a táp elnevezésétől függetlenül figyelni kell és érdemes a javaslatoknak megfelelően gabonamentes tápot választani.

Idős kistestű kutya etetése

Rossz hírem van a kutyák is megöregszenek ez bizony azzal is együttjár, hogy a kor előrehaladtával változik az étkezési szokásuk. Vagy inkább úgy fogalmazok, hogy a táplálási igényük. Ugyanúgy, mint az embereknél idősebb korban változik az anyagcsere gyorsasága azaz lassul. Ennek eredményeképpen a kutya szervezete egyre több zsírt halmoz fel, ennek pedig az az oka, hogy már nem képes elégetni annyi kalóriát, mint korábban.

Természetesen neked kell majd figyelni a kutyádat hogyan alakul a testsúlya idős korban, de hivatalos tanulmányok szerint kb 20%-kal kevesebb kalóriára van szüksége idős kutyusodnak. Ez azokra a kutyákra jellemző akik éppen lépnek át az öregkorba kb 10 éves körüliek (kistestű kutyáknál 7-10 év körül érkeznek meg az idős korba, míg a nagytestű kutyák hamarabb már 6 évesen is idősnek mondhatóak). Ebben az életszakaszban már csökken a mozgásigényük is.

Fontos megemlítenünk az aggastyán kutyusokat is, mert náluk éppen a másik véglet fordulhat elő, hogy megindul a fogyás. Ennek oka, hogy a tápanyag felszívódás már jóval gyengébb. Nekik viszont pont a kalória és zsírok bevitelének növelése segíthet elkerülni ezt a fázist.

hányszor egyen az idősebb kistestű kutya

Amennyiben eddig is napi kétszer kapott ételt a kutya nem javasolt módosítani a rutinon, csak annyit érdemes tenni, hogy figyelni a kalória és zsír bevitelre.

Azonban ha eddig napi 1 alkalommal volt étkezés ez mindaddig tartható amíg nem mutatkozik változás a kutya testsúlyában. Amennyiben elkezd fogyni a kutyus érdemes áttérni a napi két étkezésre.

Idős kistestű kutya etetési tippek

A kalóriabevitel csökkentése mellett figyeljünk a megfelelő fehérjebevitelre is. Erre azért van szükség, hogy a kutya meg tudja tartani az izom tömegét.

Nátriumbevitel csökkentése vérnyomás és szívproblémák elkerülése végett.

Rostok bevitelének növelése amely jótékony hatással lehet az emésztésre – javasolt a főtt répa használata, mert nem tartalmaz cellulóz alapú rostot és nem okoz puffadást sem.

Ügyelj a kutyádra! Vizsgáld meg milyen a fogazatának állapota idős korára és ennek tudatában válassz neki tápot.

Tarts szem előtt, hogy már emésztése nem úgy működik, mint régen minden esetben a könnyen emészthető tápot választ kedvencednek.

Táplálékkiegészítők kutyáknak – glükozamin és kondroitin segíthet megőrizni a kutyád ízületeink egészségét. L-karnitin javíthatja az energiafelvételt.

Kistestű kutyák etetésének szabályai

Nagyon fontos kistestű kutyáknak is bizonyos szabályokat megalkotni ha etetésről van szó.

Etetés utáni teendő kistestű kutyáknál

Fokozottan figyelni kell a kutyák etetés utáni aktivitására. Az a minimum ha etetést követően legalább 2 órán át pihen.

A pihenés lehetőség szerint kennelben vagy lakásban a legjobb, mindenféleképpen a cél az ingerszegény környezet pontosan azért, hogy nyugodtan tudjanak pihenni.

Erre azért van szükség, hogy elkerüljük a gyomorcsavarodást. A kutyák alapvetően falánk állatok és hirtelen nagy mennyiségű ételt tudnak megenni.

Ilyenkor a gyomor kitágul és anatómiai okok miatt ilyen helyzetben könnyebben tud csavarodni. Ez gyakoribb probléma nagytestű kutyáknál akik mély mellkassal rendelkeznek, például: dobermann, vizsla, németjuhász..

A gyomorcsavarodás amennyiben nem kerül időben kezelésre halálos végkimenetelű. Ezért összegyűjtöttünk néhány intő jelet, hogy a kutyáddal azonnal orvoshoz kell fordulni:

Etetést követően felfúvódott benyomást kelti a kutya és nem tud lefeküdni.Valamint kellemetlenül vagy rosszul érzi magát. Amennyiben észleljük ezeket a tüneteket azonnal forduljon állatorvoshoz, a csavarodás viszonylag rövid idő elteltével halálossá válhat.

Lehetséges a túletetés

Erre az egyértelmű és tömör válasz, hogy igen! A kutya nem fogja tudni kontrollálni, hogy mennyit egyen, diétát sem fog elkezdeni magától. Csak és kizárólag te tudod kontrollálni, hogy mennyit egyen és mit.

Alapvetően a kutyákba ez van kódolva, ha van előtted kaja akkor egyél annyit amennyit tudsz, mert ki tudja mikor eszel legközelebb.

Természetesen állhatnak más okok is a háttérben:

  • Nem éri elég inger én unatkozik.
  • Stressz, a stressz hasonlóan, mint az embernél növelheti az étvágyat.
  • Gyakori hiba, hogy a napi étkezésbe nem számolják bele a jutalomfalatokat.

Miért éhes állandóan a kutya?

Az egyik okot már az előző mondatok egyikében említettem ami az ősökhöz és múlthoz vezethető vissza. Gondoljunk csak a farkasokra akik akkor ettek amikor el tudtak ejteni egy vadat, ezt követően viszont lehet, hogy napokig nem ettek. Amikor volt előttük étel nem tétlenkedtek, annyit ettek amennyit csak tudtak, ez ösztönös a kutyáknál a mai napig.

A másik magyarázat a génekben keresendő (PMOC gén) – ennek a génnek köszönhetően a labradorok kielégíthetetlen étvággyal rendelkeznek.

Természetesen gondolunk kell arra, is ha nem az ösztönből adódó a dolog. Lehet megbetegedés is az oka vagy egy bélrendszerben megtelepedett parazita. Ezek a paraziták elszívják a tápanyagokat így a kutyának sokkal többet kell ennie, hogy saját maga és a parazita számára is biztosítani tudja a megfelelő tápanyag szükségletet.

Táp probléma – az állandó éhség utalhat arra is, hogy nem jó minőségű tápot kap a kutya amely nem tartalmaz elegendő tápanyagot.

Abbahagyja az evést ha már nem éhes?

Ez a válasz nagyban függ a kutya fajtájától és habitusától, amint azt már említettem egy labrador nem fogja abbahagyni az evést. Ezzel szemben nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kutya befejezi az evést ha jóllakott. Így attól tartani, hogy a kutya halálra eszi magát nem kell. Ettől függetlenül tudnak annyit enni, hogy betegre egyék magukat!

FONTOS! A kutyatápot mindig tartsd elzárva a kutyától! Ezzel elkerülve, hogy egy óvatlan pillanatban a kutya megegyen egy fél zsák tápot.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322