Barion Pixel

Túlsúlyos kutya

Megosztás

19–24 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Sajnos az elhízás nem csak az embertársainknál furdulhat elő hanem családi kedvenceidnél is. A kutyáknál is kialakulhat túlsúly. Csak úgy, mint az embereknél a kutyáknál is több fronton támad a elhízás. Egyrészt romolhat a kutya egészségi állapota, de ugyanúgy hatással van a kutya lelki állapotára is.

Az azonban kérlek ne felejtsd el, hogy a kutya életviteléért táplálkozásáért egyedül a kutya gazdája a felelős így a kutya elhízásáért is. Ezalatt azt értem te határozod meg, hogy mennyit egyen és milyen minőségű tápból. Ezen felül még természetesen te határozod meg számára azt is, hogy mennyit sétál, mennyit futkározik és mennyire tudsz vele szellemileg is foglalkozni (kutya képzésére, tanítására gondoltam).

Mielőtt még elkezdenéd magad hibáztatni, hogy a kutyusod kicsit husibb, mint kellene semmi gond van kiút és megoldás. De! Kérlek minél előbb kezd el dolgozni a megoldáson, hogy sok időt tudjon melletted tölteni kedvenced (ellenkező esetben a kutyád egészségi állapota tovább fog romlani és már nem csak az elhízás lesz az egyedüli probléma hanem például belép a képbe az ízületek romlása is).

Első lépésként győződj meg róla milyen állapotban van a kutyád azaz közösen próbáljuk megállapítani mikor kövér kövér a kutya. Ennek az állapotnak általában vannak jól látható külső jelei is.

Honnan látjuk, hogy túlsúlyos a kutya

túlsúlyyos kutya

A kutya elhízás megállapítása több egyszerű lépésből fog állni, itt nincs szükség másra csak a kutyádra és a jó öreg szemmértékre illetve kicsit meg is kell majd simizni a kutyádat közben ami természetesen nem lesz ellenvetésére.

Ahhoz, hogy megállapítsd mikor kövér első lépésben nézd meg a kutyád testalkatát. A kutya legyen álló helyzetben ebben az esetben neked felülről kell ránézni a kutya teljes testére. A kutya álló helyzetében ha felülről nézed akkor egészséges testsúly esetén jól kivehetőek a bordák és a derék vonala is. Azonban ha ez a kettő egybefolyik vagy deréktájon eléggé kerekedik kifelé akkor bizony a kutyus rendelkezik egy kis túlsúllyal.

A másik ilyen szemrevételezési módszer amivel megállapítható, hogy a kutya el van e hízva ha oldalról nézel a kutyára (természetesen a kutyának ebben az esetben is álló helyzetben kell lennie). Ebben az esetben a kutya alhasának a vonalát kell figyelni. Amennyiben az alhas vonal fentebb van mint a mellkasi rész akkor nincs semmi gond. De! ha ez a kettő már egy vonalban van vagy már meg is ereszkedett az alhasi vonal akkor bizony ismét bebizonyosodott, hogy a kutyus súlyfelesleggel küzd. Azt semmiféleképpen nem szeretném elfelejteni, hogy kérlek vedd figyelembe a fajta sajátosságait is. Például egy mopsz vagy egy francia bulldog esetében a mellkasi és az alhasi vonalakban alapból nincs nagy különbség.

Most jön a simogatós módszer itt csak annyi a dolgod, hogy végig simítod a kutya oldalát és érezned kell a kutya bordáját, természetesen ha kilátszanak és zongorázni lehet rajtuk akkor alultáplált a kutya, de tapintással csak enyhén érzed akkor tökéletes súlyban van a kutya, ha viszont csak enyhe nyomás eredményeképpen érzed vagy egyáltalán nem érzed akkor van némi súlyfelesleg a kutyán.

Természetesen simogatásból sosem elég, szóval végigsimíthatod a csigolyák környékét is amennyiben simán érzed, de azért még zongorázni nem lehet rajtuk a kutyus jó súlyban van, azonban ha egyáltalán nem érzed akkor ismét azt kell mondanom, hogy van felesleg a kutyán. Ugyanezzel a módszerrel érdemes végigsimítani a vállakat valamint a combcsontot is.

elhízott kutya

Nem árt a kutya általános megfigyelése sem, érdemes figyelni a mozgását és viselkedését is. Túlsúlyos kutya minimális játék, szaladgálás után is liheghet és ki is fáradhat. Az elhízott kutyák nem igazán keresik az alkalmat a mozgásra inkább lustizással töltik napjuk java részét. Természetesen amennyiben úgy ítéled meg, hogy nem túlsúlyos a kutya, de mégis inkább lefekszik játék helyett nem árt kivizsgáltatni a kutyát.

Természetesen a legegyszerűbb módja a túlsúly meghatározására a mérleg. Érdemes oltás előtt megkérni az állatorvost, hogy mérjétek meg a kutyát. Az állatorvos tudni fogja, hogy mennyi az adott fajtára jellemző ideális testsúly.

Elhízásra hajlamos kutyafajták

Említenem sem kell, hogy vannak olyan kutyafajok amelyek alapból hajalmosabbak a hízásra ha nem megfelelő tápot kap, vagy nem megfelelő mennyiségű tápot kap vagy kevset mozog. Elhízásra hajlamos kutyafajták listája:

 • Labrador retriever
 • Sheltie
 • Tacskó
 • Golden retriever
 • Mopsz
 • Cocker spániel
 • Pekingi palotakutya
 • Törpespicc
 • Boxer
 • Cairn terrier
 • Skót terrier
 • Basset Hound
 • Cavalier King Charles spániel
 • Beagle
 • Corgie

Kutya elhízásának okai

Kor – idősebb korban hasonlóan az emberkhez a kutyák szervezete is változik lassul az anyagcsere, minél idősebb a kutya annál hajlamosabb a hízásra.

Fajta és genetika – amint azt már fentebb említettem vannak olyan kutyafajták amelyek hajlamosabbak a hízásra, vagy vannak olyan kutyafajták amelyek kevesebb energiát (és párhuzamosan kevesebb ételt igényelnek).

Ivartalanítás – Az ivartalanítás mellékhatása lehet az elhízás hímeknél és nőstényeknél egyaránt. Mivel a nemi hormonok befolyásolhatják az állat étvágyát, mozgását és a zsírmentes testtömeg elvesztésével is járhat egy ilyen beavatkozás.

Etetés – alapvetően a kutya táplálékbevitelét kizárólag a gazdi tudja szabályozni, a túletetést csak a gazdi tudja befolyásolni, annyit tudok javasolni, hogy figyeld a kutyádat és életvitelét is vedd számításba. Egy lakásban tartott kutya aki napi 2 alkalommal jut le sétálni nem fog annyi tápot igényelni, mint egy napi több órát futó sportoló kutya. A táplálkozási szokások kialakítása nagyon fontos mind a kistestű mind a nagytestű kutyáknál, amennyiben szeretnél megtudni többet a kistestű kutyák etetéséről itt megteheted.

Mozgáshiány – A mozgás a kutyák életében is nagyon fontos, kevesebb mozgás esetén a kutyának is kevesebb energiabevitelre van szüksége.

Nem – Nőstény kutyák hajlamosabbak az elhízásra, és ez a hajlam ivartalanítás után még erősebb lesz.

Betegségek/gyógyszerek – Az elhízás hátterében hormonális problémák is állhatnak, mint például a pajzsmirigy alulműködése. Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek befolyásolják az éhségérzetet ami azt eredményezi, hogy a kutya folyamatosan éhes és arra készteti kutyusodat, hogy a szükségesnél többet egyen.

Jutalomfalatok – sokszor előfordul az emberekkel, hogy kiszámolják mennyi tápot kell adni a kutyának egy nap, de az így kapott értékbe nem kalkulálják bele a jutalomfalatokat amik így már a napi ételadag felett lesz jóval.

Helytelen tanácsok – ma már sokkal több a jó húsban lévő kutya az elhízás határán, és ha már egy kicsit kilátszik a bordája a kutyának ami az egészséges kategóriába tartozik akkor is azt mondják rá az emberek, hogy jaj de sovány ez a kutya még etetni kellene….

Több családtag eteti a kutyát – ennek az a veszélye ha anya adott a kutyának reggel aki adott neki reggelire 60g tápot délután este viszont már apuka ad a kutyának enni akinek fogalma sincsen róla, hogy kapott-e már kaját és ha kapott akkor mennyit.

Túlsúlyos kutya lefogyasztása

Első lépés nem lehet más, mint az ideális testsúly megállapítása. Mi ebben az állatorvos segítségét kértük, nekünk személy szerint törpe uszkárunk van. Mikor első alkalommal voltunk vele az orvosnál azt mondta még 2 kg bőven bele fog férni a súlyába. Ez számunkra azt jelentette, hogy olyan 6-7 kg-os testsúlyra kell hizlalni a kutyát.
Túlsúlyos kutya diéta – tulajdonképpen a kutya fogyókúráról beszélünk. Nagyon fontos megemlítenem, hogy a fokozatosságra itt is figyelni kell, a túl hirtelen fogyás és drasztikus étel csökkentés egészségügyi problémákhoz vezethet. Ajánlott a kezdetekben maximum 10-50%-al csökkenteni a bevitt étel mennyiségét. Természetesen van több lehetőség is, hiszen nem csak a mennyiséget tudod változtatni hanem a bevitt mennyiség összetételét is, ebben az esetben a cél a szénhidrát mennyiségének csökkentése és fehérje mennyiség növelése. Én javaslom a konyhai mérleg használatát, hogy mindig pontosan tudjuk súlyra mennyit adunk a kutyának. Nekünk egy törpe uszkárunk van otthon aki nincs elhízva, de ennek ellenére minden alkalommal mérjük neki a tápot.
Számold ki állatorvosod segítségével a napi ajánlott kalóriabevitelt és ezt követően már könnyebb lesz szemügyre venni az eddig adott tápot is.

Étrend – Légy erős gazdi! Ne engedj a boci szemeknek amikor kéreget a kutya nem szabad neki adni az asztalról. Kalkuláld bele a jutalomfalatokat is a napi bevitt étel mennyiségbe. Ami viszont megoldás lehet még a fogyókúrás tápok használata, ennek a hátránya, hogy ebben az esetben tápváltásról beszélhetünk.

Családtagok bevonása – Nagyon fontos, hogy a kutya diétára fogása ne egyedüli harcod és célod legyen, hanem az egész család vegyen benne részt és őket is tájékoztatni kell, hogyan viselkedjenek a kutyával szemben, nincs több extra kaja az asztalról, és közösen megszabni mikor mennyi ételadag legyen kimérve a kutyának.

Elhízott kutya lefogyasztásában az egyik legfontosabb pont a táp vizsgálata. Kérlek vess egy pillantást az általad választott és használt táp hátoldalára, a húsnak kell lenni a legfőbb összetevőnek ami azt jelenti, hogy legalább 60-70%-ban kell húst tartalmaznia (ez a minimum szint).

Álljatok át a napi kétszeri étkezésre ez természetesen azt jelenti, hogy két részre kell bontani a napi adagot. Nem kell aggódni ha reggel nem hajlandó megenni az ételt 1-2 napig rá fog jönni ha nem eszik akkor éhen marad.

Mozgás kutyával – amennyiben a kutya egészségi állapota megengedi sétálj vagy sportolj többet a kutyáddal. Természetesen a sétáltatáson kívül választhatsz közösen űzhető sportot is kutyáddal. Azzal kérlek légy tisztában, hogy a diéta mozgás nélkül a kutyáknál sem ér semmit. Azokat a kutyákat akik eddig viszonylag kényelmes életet éltek minimális mozgással fokozatosan kell hozzászoktatni a mozgáshoz (nem kell egyből több órás túrára menni, első körben menj vele egy kört a háztömb körül).

Ellenőrizd az eredményeket – mi két hetente szoktuk mérlegelni a kutyát, hogy alakul a súlya. Körülbelül 1,5 hónapja van nálunk kis uszkárunk 4,4 kg-ról indultunk és most tartunk 5,3-nál.

Idős kutya fogyása – amennyiben egészségi állapota megengedi sétálj többet a kutyáddal, illetve csökkents a bevitt étel mennyiségét első lépésként 10%-al.

Légy türelmes – ez csak egy jó tanács azonosan az emberekhez a kutyáknál is idő kell mire látszanak a fogyás első jelei szóval mindenképpen adj időt kutyusodnak.

Megfelelő felszerelés – automata póráz használata

Ezt a sétáltatáshoz tartozó elméleti adat, ugyanis az a helyzet, hogy automata póráz használatával sétáltatás közben a kutya sokkal többet utat tud megtenni, mint te. Te sétálsz egy adott sebességgel közben a kutya az automata póráz teljes hosszát bejárja előre fut visszafut hozzád, majd kezdi előlről így sokkal többet sétál, mint te ezáltal jobban el is fáradt és több kalóriát is éget el.

Túlsúlyos kutya betegségei

Amint azt már említettem akármennyire is cuki lehet egy kicsit dundibb kiskutya a túlsúlynak megvannak a következményei a kutyák esetében is. Azt sem árt tudni, hogy az extra súly cipelése egyik kutyának sem tesz jót, gondolj csak bele egy hosszabb gerinccel rendelkező kutya esetében, mint amilyen a tacskó is egyértelmű, hogy a túlsúly gerinc problémákhoz fog vezetni. Természetesen ami a legszomorúbb következménye a túlsúlynak, hogy jó pár évvel kevesebbet fog élni a kutyád.

 • cukorbetegség
 • bőrproblémák
 • szívproblémák
 • vese- és májproblémák
 • ízületi problémák (ízületi gyulladás, porckopás)
 • keresztszalag-sérülések
 • mozgáshiányból fakadó gondok
 • rák bizonyos típusai
 • légzési nehézség
 • Állandó lihegés – ez főleg nyáron figyelhető meg amikor meleg van, a túlsúlyos kutyákon extra réteg zsír van így többször van melegük, mint egy átlagos testsúllyal rendelkező kutyának
 • magas vérnyomás
 • csökkent élettartam
 • Jelentősen csökkent várható élettartam – ugyanúgy, mint az embereknél az elhízás több szövődményt is magával hozhat ami az élettartam rövidüléséhez vezet
 • Az immunitás csökkenése, ezáltal fertőzések és más betegségek veszélye is fennáll
 • Jelentősen megnövekszik a műtétek utáni felépülési idő
 • Húgyúti kalcium-oxalát-kövesség
 • Pajzsmirigy alulműködése
 • Rák – bizonyos rákfajták nagyobb eséllyel alakulnak ki elhízott kutyáknál.

Amikor egy kutya elhízik, a szervezete tulajdonképpen zsír formájában elkezdi elraktározni az ennivalóban levő tápanyagokat, ugyanis játék vagy mozgás közben kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal felvesz. Ez a zsír kezdi átszőni a szerveket (például az állat máját), ami azt jelenti, hogy a szervek működése egyre kevésbé hatékonnyá válik. A zsír elkezdi befedni a szerveket is, azokra nagyobb nyomást gyakorol, és csökkenti azok jó működőképességét – például az elhízott kutya artériáira nagyobb nyomás nehezedik, mint az egészséges kutyánál, tehát az előbbiek nagyobb valószínűséggel fognak szív- és érrendszeri betegségekben szenvedni.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 320