Barion Pixel

Lengyel agár

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Lengyel agár jellemzői

A lengyel agár, más néven Chart Polski vagy angol nevén Polish Greyhound, egy közepes méretű, elegáns megjelenésű agár fajta, amely eredetileg a vadászatra és a futóversenyekre tenyésztették Lengyelországban. Vadászati felhasználása egészen széleskörű volt hiszen rókára, nyúlra, őzre, túzokra és farkasra is vadásztak ezzel a fajtával. A következőkben bemutatom a lengyel agár jellemzőit:

Lengyel agár megjelenése

A lengyel agár nagy méretű, erőteljes, izmos, határozottan erősebb és kevésbé finom alakú kutya, mint a többi rövidszőrű agár. Megjelenésében hasonlít az ázsiai agárra, aki az őse. Az erős váz, a rövid kötésű test, a jól látható izomzat és az erőteljes állkapcsok azt mutatják, hogy ezt a kutyát a lengyel éghajlat nehéz körülményei között vadásztatták. A kifejező, élénk és átható tekintetű szemek fontos szerepet játszanak a lengyel agár általános megjelenésében.
Élettartama: 10-12 év
Súlya: nőstény/hím: 27-31 kg
Magassága: nőstény: 68–75 cm, hím: 70–80 cm

Lengyel agár temperamentuma

A lengyel agár intelligens, méltóságteljes, és rendkívül hűséges a gazdájához. Az idegenekkel bizalmatlan, amennyiben idegen jön hozzád látogatóba biztos lehetsz benne, hogy jelezni fogja számodra, ha látja, hogy az érkező ismerősödet beengeded és üdvözlöd egy idő után ő fog odamenni, hogy megkezdje az ismerkedést. A lengyel agár erősen kötődik a gazdájához, szereti a családi környezetet, társaságkedvelő, de időnként független is lehet, mint minden vadászkutya.

Ahhoz, hogy kisebb testű állatokkal is jól meglegyen időben el kell kezdeni a szolializálását, erre azért van szükség, mert az ilyen macska méretű állatokat a természetben prédának tekintené.

A gyerekekkel való együttélés nem okozhat neki gondot, de tudnod kell, hogy a gyerekeknek is meg kell tanítanod, hogy ő bizony nem plüss kutya és nem szabad a táljába nyúlkálni, nem szabad húzni a szőrét…. összességében inkább a 6+ éves gyerekek mellé ajánlott. A gyerekekkel való barátkozás elsősorban játékkal történjen és mindíg legyen a gyermeknél jutalomfalat, amivel pozitív visszajelzés váltható ki a kutyában a gyermek iránt. Az együtt játéknál labda, frizbi (kinti tevékenységnél), a benti játéknál kislabda, szimatszőnyeg javasolt.
Azt is érdemes figyelembe vennie a gazdának, hogy ez a fajta vadászkutyának lett tenyésztve, így tudnod kell majd kezelni az önállóságot és önfejűséget is.

Lengyel agár tartása

A lengyel agár hajlamos a gyomorbántalmakra, esetleges bélcsavarodásra, ezért mindenképpen javasolt számára evést lassító tál használata, valamint a napi adagját több részletben kell számára odaadni, így megelőzhető a probléma.

Mozgásigénye

Ezek az agarak rendkívül gyorsak és kitartóak, így szükségük van a rendszeres testmozgásra. Futóképességük miatt ideálisak lehetnek agilitási versenyeken való részvételre vagy természetesen a hosszú sétákban is kiváló társak lehetnek.

A lengyel agár tanítása

Ezt a kutyafajtát elég könnyű megtanítani az alapvető parancsokra, de gazdájának figyelembe kell vennie az állat méltóságteljes természetét is, ha a gazda tisztelni és értékelni tudja az agárjellem sajátosságait, akkor a legjobbakat hozhatja ki kutyájából. A tanításhoz természetesen elengedhetetlen a tréningpóráz vagy oktatópóráz, amíg meg nem tanulja a parancsokat vagy a helyes “viselkedést”.

Kinek ajánlott?

Én személy szerint olyan családoknak tudom ajánlani ezt a fajtát, akik kertes házban élnek és sok időt töltenek az udvaron és ezzel meg tudják adni a lengyel agárnak azt a mennyiségű mozgást, ami neki szükséges. Ez sajnos nem az az agár fajta lesz, amit lehet vagy inkább fogalmazzunk úgy ajánlott lakásban tartani. Első gazdisként ez a kutyafajta választás kihívást jelenthet, ezért inkább tapasztalt kutyatartóknak ajánlott.