Barion Pixel

FCI Nemzetközi Kynológiai Szövetség

Megosztás

15–18 perc a tartalom elolvasásának időtartama

FCI jelentése

Az FCI a Fédération Cynologique Internationale rövidítése ami Magyarra fordítva annyit jelent: Nemzetközi Kynológiai Szövetség. Lényegében a különböző országok ebtenyésztő egyesületeit egybe foglaló Szervezet.

FCI célja

A Szövetség célját véleményem szerint az alapszabály 2. paragrafusa írja le legjobban:

„Az FCI célja, hogy a hozzá csatlakozott országokban elősegítse a tenyésztést és olyan egészséges kutyafajták felhasználását, melyek testalkatának igazodnia kell a vonatkozó standardhoz, és a fajta jellemző tulajdonságainak alapján meg kell felelniük felhasználási céljuknak; hogy támogassa az országok között a kutyás és kynológiai (a kynologia a kutyák kialakulásával, anatómiájával és viselkedésével foglalkozó tudomány) információk szabad áramlását, valamint hogy kutyakiállításokat és vizsgákat szervezzen.”

FCI hivatalos honlapja

Mivel nemzetközi Szervezetről van szó ezért az FCI hivatalos honlapja Angol nyelven elérhető: https://www.fci.be/en/

Nem kell megijedni mivel Magyarország is szervezete ennek a Szervezetnek ezért hazánk is rendelkezik külön kirendeltséggel.

FCI magyarországi tagszervezete

Az FCI magyarországi tagszervezete: Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, röviden MEOESZ.

MEOESZ elérhetősége: http://www.kennelclub.hu/

Azonban ez jóval több, mint egy kis felügyelő szervezet. Itt tudod intézni a kutya törzskönyveztetését is, illetve a rendezvényeket is tudod nyomon követni.

FCI Története

A Fédération Cynologique Internationale-t 1911. május 22-én hozták létre azzal a céllal, hogy minden általa szükségesnek tartott eszközzel népszerűsítse és védje a kinológiát és a fajtatiszta kutyákat.

Az FCI-nek 5 alapító országa volt:

 • Németország (Kartell für das Deutsche Hundewesen en und Die Delegierten Kommission)
 • Ausztria (Osterreichischer Kynologenverband)
 • Belgium (Société Royale Saint-Hubert)
 • Franciaország (Société Centrale Canine de France)
 • Hollandia (Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland)

Sajnálatos módon a Szövetség az I. Világháború kezdetekor megszűnt. Ezt követően az új Alapszabályt 1921. április 10.-én fogadták el.

Az FCI jelenleg 86 ország Szövetsége és 356 fajt fogadott el. Mindegyik kutyfaj egy adott ország „tulajdona”.

A fajták „tulajdonos országai” ezeknek a fajtáknak a standardját (a fajta ideális típusának részletes leírását) írják le, együttműködve az FCI Szabványaival és Tudományos Bizottságaival.

A szabványok fordítását, aktualizálását és közzétételét az FCI végzi. Ezek a szabványok referenciaként szolgálnak az FCI tagországokban megrendezett kiállításokon a bírák számára, de a tenyésztők számára is.

FCI 3 szekciója

 • Európa
 • Amerika és Karib-térség
 • Ázsia, Afrika és Óceánia

FCi

FCI tagországai

FCI fajtacsoportok

I. fajtacsoport: pásztor- és juhászkutyák

Ebben a csoportban az a közös, hogy nagy munkabírással rendelkeznek, kifejezetten könnyen taníthatóak. Könnyen alárendelik magukat gazdájuknak. A pásztor- és juhászkutyák általában közepes testű vagy nagytestű kutyák. Sajnos tartásuk lakásban nem ajánlott, mert mozgásigényük meghaladja a napi 1-2 sétát. Ezen felül érdemes őket szellemileg is “lemeríteni” azaz oktatni és tanítani őket.

II. fajtacsoport: Pinscherek, schnauzerek – molosszerek –
svájci hegyi- és pásztorkutyák

Itt már sokkal szélesebb a választási lehetőségünk kutyák tekintetében. Amennyiben lakásba keresünk kutyust már itt is tudunk nézelődni. Ilyen kutya lehet a Törpe pinscher.

III. fajtacsoport: Terrierek

Az egyik legközkedveltebb fajtacsoport, hiszen nagyon sokszínűek és alkalmazkodóképesek. A terriereket sokszor használják vadászatra, vízi vadászatra vagy éppen termetük miatt rókavadászatra. Abból adódóan, hogy vadászkutyák a mozgásigényük kifejezetten nagy ezért lakásban tartásra nem mindegyik típus alkalmas. Nekem személyes tapasztalatom a vádaszkutyákkal kapcsolatban, hogy nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz, de előfordul, hogy önfejűek és makacsok.

IV. fajtacsoport: Tacskók

A tacskó több néven is lehet róla hallani a köztudatban: dakszli vagy borzeb. Szerintem már az általános tudásban benne van az emberekben, hogy a tacskó az alapvetően vadászkutyának lett kitenyésztve. Ez így igaz! Kopókból tenénysztették ki ezt a rövid lábú fajt vadászathoz. Hatékony vadászkutya mind föld felett és föld alatt történő vadászáshoz. Jelenleg három méretben tenyésztik őket:

 • Standard
 • Törpe
 • Kaninchen

A bundáját tekintve rövid és sürű testhez simuló bundázattal rendelkezik. Színezetét tekintve számos színváltozatban elérhető a feketétől egészen a vörösbarnáig. Három féle bundázatban tenyésztik:

 • Röcid
 • Hosszú
 • Szálkás

V. fajtacsoport: Spiccek és ősi típusú kutyák

Ebbe a csoportba tartoznak vadászkutyák és szánhúzó kutyák is. A spiccek szép bundájukkal elég feltűnő jelenségek. Altalában elmondható róluk, hogy aktív kutyák, ragaszkodóak gazdájukhoz és kifejezetten könnyen taníthatóak és nevelhetőek.

VI. fajtacsoport: Kopók és rokon fajták

A kopók kifejezetten nagy múltra tekintenek vissza hiszen évszázadok óta az emberek mellett vannak. Nekem személy szerint a Beagle fajtával tapasztalatom 14 évet élt mellettem. Ingerszegény környezetben kertben belül kifejezetten engedelmes és tanulékony volt. Sétáltatás közben előfordult, hogy makacs volt és önfejű.

VII. fajtacsoport: Vizslák és szetterek

Én személy szerint kifejezetten nem ajánlom ezt a fajtacsoportot lakásban tartásra, mert nagy a mozgásigényük és természetesen emellett még szellemileg is le kell őket “meríteni”. Vadászat közben nagyon hasznosak és kifejezetten jó nyomkövető kutyák. A vadat nem támadják meg, csak felkutatják azt és jelzik a vadász számára.

VIII. fajtacsoport: Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok

A retriverek olyan vadászkutyák akik megtalálják a már elejtett vadat és odaviszik a vadászhoz. Ezzel ellentétben a hajtókutyák felkutatják az apróbb vadakat a bozótosban és mindezt önállóan teszik. A vízi vadászat tekintetében a chesapeake bay retriever-t kell megemlítenünk ami külön erre a célra lett kitenyésztve. Kifejezetten jól bírja a hideg vizet és át tudja törni a jeget is.

IX. fajtacsoport: Társasági kutyák

Elérkeztünk ahhoz a fajtcsoporthoz ahol már tudunk válogatni lakásban tartásra is kutyákat. Amit személy szerint szeretnék kiemelni az az Uszkár, azon belül is a törpe uszkár. Nagyon emberközpontú, mint egy társ. Kifejezetten jól tud azonosulni a gazdi személyiségéhez is.

X. fajtacsoport: Agarak

Nincs mit titkolni a gepárd mellett az egyik leggyorsabb szárazföldi állat. Ismertek lehetnek a kutyafuttató versenyekről is.

FCI fajtacsoportok, szekciók és típusok

Csoport Szekció Típus
I. Juhász- és pásztorkutyák 1. Juhászkutyák
2. Pásztorkutyák
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek –
svájci hegyi- és pásztorkutyák
1. Pinscherek és schnauzerek 1.1 Pinscherek
1.2 Schnauzerek
1.3 Smoushond
1.4 Fekete terrier
2. Molosszerek 2.1 Masztiff típusú kutyák
2.2 Hegyi típusú kutyák
3. Svájci hegyi- és pásztorkutyák
III. Terrierek 1. Nagy és közepes méretű terrierek
2. Kis méretű terrierek
3. Bull típusú terrierek
4. Apró méretű terrierek
IV. Tacskók 1. Tacskók
V. Spiccek és ősi típusú kutyák 1. Északi szánhúzó kutyák
2. Északi vadászkutyák
3. Északi őrző- és terelőkutyák
4. Európai spiccek
5. Ázsiai spiccek és rokon fajták
6. Ősi típusú kutyák
7. Ősi típusú vadászkutyák
8. Ősi típusú vadászkutyák hátukon csíkkal
VI. Kopók és rokon fajták 1. Kopók 1.1 Nagy méretű kopók
1.2 Közepes méretű kopók
1.3 Kis méretű kopók
2. Vérebek
3. Rokon fajták
VII. Vizslák és szetterek 1. Kontinentális vizslák 1.1 Kontinentális vizsla típusúak
1.2 Spániel típusúak
1.3 Griffon típusúak
2. Brit és ír vizslák és szetterek 2.1 Pointerek
2.2 Szetterek
VIII. Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok 1. Retrieverek
2. Hajtókutyák
3. Vízi vadászok
IX. Társasági kutyák 1. Bichonok és rokon fajták 1.1 Bichonok
1.2 Coton de Tuléar
1.3 Kis oroszlánkutya
2. Uszkárok
3. Kis méretű belga kutyák 3.1 Griffonok
3.2 Petit Brabançon
4. Meztelen kutyák
5. Tibeti fajták
6. Csivavák
7. Angol apró termetű spániel
8. Japán csin és pekingi palotakutya
9. Kontinentális apró termetű spániel
10. Kromfohrländer
11. Kis termetű, molosszer típusú kutyák
X. Agarak 1. Hosszúszőrű agarak
2. Drótszőrű agarak
3. Rövidszőrű agarak

Miért jó, hogy megalkották az FCI-t?

Az FCI (Fédération Cynologique Internationale) létrehozásának számos előnye van, amelyek jelentősen hozzájárultak a kutyatenyésztés, -képzés és -kiállítás világszerte történő szabványosításához és fejlesztéséhez. Az FCI, mint nemzetközi kutyatenyésztési szövetség, kulcsfontosságú szerepet játszik a kutyafajták megőrzésében, a tenyésztési etikai normák előmozdításában és a kutyatartás minőségének javításában. Íme néhány fő ok, amiért jó, hogy megalkották az FCI-t:

1. Egységes Fajtastandardok
Az FCI egységesítette a különböző kutyafajták standardjait, ami lehetővé teszi a tenyésztők számára, hogy világszerte azonos kritériumok alapján dolgozzanak. Ez biztosítja a fajták tisztaságának megőrzését és a genetikai sokféleség fenntartását.

2. Nemzetközi Együttműködés
Az FCI elősegíti a tagállamok közötti együttműködést kutyatenyésztési és -képzési kérdésekben, lehetővé téve a tudás, tapasztalatok és legjobb gyakorlatok megosztását.

3. Versenyek és Kiállítások
Az FCI által szervezett vagy jóváhagyott versenyek és kiállítások biztosítanak egy platformot a tenyésztők, kutyatulajdonosok és kutyák számára, hogy bemutassák eredményeiket, és összemérjék kutyáik képességeit és megjelenését a nemzetközi standardokkal.

4. Tenyésztési Etika és Jólét
Az FCI hangsúlyozza a tenyésztési etikát és a kutyák jólétét, előírva az állatvédelmi normákat, amelyeket a tagállamoknak és tenyésztőknek be kell tartaniuk. Ez segít a felelősségteljes tenyésztés előmozdításában és az állatjóléti problémák megelőzésében.

5. Oktatás és Tájékoztatás
Az FCI oktatási programokat és anyagokat biztosít a tenyésztők, kutyatulajdonosok és a nagyközönség számára a kutyatartás, tenyésztés, képzés és egészségügyi ellátás terén, elősegítve ezzel a kutyatartás kultúrájának javítását.

6. Genetikai Betegségek Kutatása
Az FCI támogatja és ösztönzi a genetikai kutatásokat és a kutyafajták egészségügyi szűréseit, amelyek célja a fajtára jellemző egészségügyi problémák azonosítása és kezelése.

Az FCI létrehozása és működése tehát számos előnnyel jár a kutyák, tenyésztők és kutyatartók számára egyaránt, hozzájárulva egy egészségesebb, boldogabb és jól szabályozott kutyás közösség kialakításához világszerte.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332