Barion Pixel

Mioritic pásztorkutya

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Mioritic pásztorkutyát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Angol neve: Romanian Mioritic Shepherd Dog, eredeti neve: Ciobanesc Romanesc Mioritic. Ismert magyar neve: Mioritic pásztorkutya, Román Miorit pésztokutya.

A kutya származása Románia ebből adódóan a kutya “tulajdonosa” Románia.

A fordítást a kutyafajta szabványához Jennifer Mulholland és Raymond Triquet készítette ami később át lett dolgozva. Arról a Raymond Triquet-ről van szó aki a fajtacsoportokat is megalkotta.

Mioritic pásztorkutya FCI besorolása

Amint azt már fentebb is említettem létezik egy fajtacsoportosítás ahol 10 alap csoport van amit tovább lehet bontani szekciókra és típusokra.

A mioritic pásztorkutya a I. csoportba tartozik am a (I.) Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) csoportja, ezen belül a juhászkutyák szekcióba tartozik.

Mioritic pásztorkutya eredeti felhasználása

Kiváló terelőkutya, megvesztegethetetlen gyám és csodálatos társ.

Mioritic pásztorkutya jelleme

Nyugodt és stabil kutya. Jó terelőkutya, nagyon bátor és hatékony harcos az esetleges állati prédákkal (medve, farkas, hiúz) szemben.

Mioritic pásztorkutya megjelenése

Nagy kutya, de soha nem nehéz, lendületes és látványos. A szőrzet hosszú és jól felszerelt a fejen, az egész testen és a végtagokon. A hímek magasabbak és erősebbek, mint a nőstények, egyértelmű szexuális dimorfizmust mutatnak.

A kan kutya magassága: 70 cm, de a legideálisabb a 75 cm.
A szuka kutya marmagassága 65 cm, de a legideálisabb a 70 cm.

FCI szerinti megjelenése

Fontos arányok: A test hosszabb, mint a marmagasság (ideális arány 11:10). A mellkas mélysége körülbelül a marmagasság fele legyen. A pofa valamivel rövidebb, mint a koponya.

A koponya közepesen széles, enyhén lekerekített. A koponya és a pofa felső profilja szinte párhuzamos.

A kutyafajtára jellemző a mindig fekete orr.
Az ajkak vastag, feszes, erősen pigmentált. Erőteljes állkapoccsal rendelkezik, ollós harapással.

A kutya szemei mérsékelt méretűek, a szem színe: mogyoróbarna, sötétbarna vagy valamivel világosabb, de soha nem sárga. Szemei nyugodt és intelligens kifejezést kölcsönöznek a kutyának.

A fülek viszonylag magasan ülnek, v alakú fülei vannak amelyek hegye enyhén lekerekített.

A kutya farka magasra tűzött, maximum a csánkig érhet vagy valamivel lentebb. Amikor a kuty éber vagy mozgásban van a farka magasabban van és enyhén ívelt. Néha felső vonal felett van, de soha nem görbül a kutya hátára.

A kutyafajtára jellemző bőr vastag szorosan illeszkedik a kutya testére és jól pigmentált.

A kutya szőrzete:: A fejet és a testet dús szőrzet fedi, ami durva szerkezetű egyenes és legalább 10 cm hosszú. Az aljszőrzet sűrűbb, rugalmasabb és világosabb színű. A végtagokon a szőrzet rövidebb.

A kutya szőrzetének színe: Piebald: alapszíne a fehér jól körülírható fekete vagy szürke jegyekkel. Egyszínű: fehér vagy egyszínű szürke.

A kutya füleinek hegyét sötétszürke vagy feketére kell pigmentálni.

Mioritic pásztorkutya története

A pásztorkutyát a Kárpátok természetes fajtájából választották ki, ennek fő oka a hasznosság. Erőteljes megjelenése miatt ennek a fajtának sok kedvelője van Romániában.

A szabványt a Román Kennel Club dolgozta ki 1981-ben.

Az RKC Műszaki Bizottsága 2002.03.29-én módosította és felülvizsgálat a szabványt, hogy megfeleljen a létrehozott FCI modellnek.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322