Bretagne-i cserszínű basset

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Bretagne-i cserszínű basset kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Bretagne-i cserszínű basset jellemzői

Ezt a bejegyzést amint azt már említettem azért írtam meg, hogy jobban megismerd a Bretagne-i cserszínű basset kutyafajtát. A legáltalánosabb információkkal szeretnék indítani.

A kistermetű kopók közé tartozik ami azt jelenti, hogy marmagassága 32-38 cm között lesz, testsúlya pedig ideális esetben 16-18 kg. Élettartama 11-14 év, alomszáma 5-8.

Eredeti nev: BASSET FAUVE DE BRETAGNE, származási helye: Franciaország (ez nem meglepő, mert innen kerülnek ki a legkiválóbb vadászutyák).  

Bretagne-i cserszínű basset eredeti felhasználása

Nyúl, róka, őz és vaddisznó vadászatára használt szagló vadászkutya. Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy egyszerre alkalmas föld alatti állatok vadászatára és nagyobb testű vadak vadászatára is. Valamint nagyon finom orra rendelkezik.

Bretagne-i cserszínű basset temperamentuma

A basset fauves de Bretagne szenvedélyes vadászok, de kiváló társai az embereknek, társaságkedvelőek, ragaszkodók és egyenrangúak (nem fognak megalázkodni senkinek).

Könnyen alkalmazkodnak minden terephez, még a legnehezebbhez is. Vadászat közben bátornak, ravasznak és makacsnak mutatkoznak be, ami nagyon sikeressé teszi őket.

Társas viselkedése

Gyerekekkel és más emberekkel könnyen és jól kijön, valamint a többi kutyával is jól viselkedik. A háziállatok tekintetében viszont nagyon korán hozzá kell szoktatni a társaságukhoz, ha ezt nem kezded el időben tanítani neki akkor nem lesz békés együttélése sem macskával csem más háziállatokkal.

Ismeretlen zajokra és szagokra ugatással jelez, de ne hidd azt, hogy ettől máris jó házőrző lett. Sajnos az idegenekkel is elég barátságosan tud viselkedni.

Bretagne-i cserszínű basset ápolása

A Bretagne-i cserszínű basset szőrzete meglehetősen durva és rövid, de szőrzete soha nem gyapjas vagy göndör.

A megfelelő egészségi állapotnak örvendő basset szőrzetét alig hullatja, ám érdemes hetente egyszer átfésülni, hogy az elhalt szőrzetek eltávolításával teret adj az újaknak.

Ezen kívül érdemes még odafigyelni a hallójáratra, itt érdemes kézzel kiszedni a fülében lévő szőrt.

Bretagne-i cserszínű basset tanítása

Akaratos és önálló, ebből a két alap információból fogunk elindulni. Vadászkutya Ként azért tenyésztik a mai napig, hogy önállóan felkutassa a vadat.

Ebből adódóan kifejezetten önfejű és nehezen bírható engedelmességre, ezért kezdő kutyatulajdonosoknak nem ajánlott ez a fajta. Következetes és kitartó munkával viszont nagyon sok minden elérhető nevelés terén ezzel a fajtával.

Bretagne-i cserszínű basset mozgásigénye

Mint vadászkutya a legfőbb erénye, hogy képes órákat gyalogolni a vad után. Ezzel ellentétben viszont azt kell tudni róla, hogy nincs szüksége ennyi mozgásra.

Természetesen szükséges naponta többször levinni sétálni és hetente 1-2 alkalommal hosszabb túrára is vinni.

Póráz nélküli sétáltatása nem javasolt, mivel vadászkutya és ha szagot fog akkor onnantól kezdve nem tudod rávenni az engedelmességre.

Természetesen a vadászösztöne akkor is élni fog ha kertes házban tartják így csak megfelelően elkerített kertben ajánlott tartása.

Általános megjelenése

A basset fauve de Bretagne egy kicsi, zömök, méretéhez képest élénk, gyors vadászkutya. Hatalmas energiát és kiváló szilárdságot biztosít.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A koponya meglehetősen hosszú, markáns nyakszirti kitüremkedéssel. Az orra mindig fekete vagy sötétbarna, jól nyitott orrlyukakkal. Az állkapocs és a fogak erősek ollós harapással rendelkezik. A szemei sötétbarna színűek és élénk kifejezést kölcsönöznek a kutyának.

A Bretagne-i cserszínű basset fülei finoman tapdnak, egy vonalban vannak a szemmel, előre húzva éppen az orr végéig érnek. Finomabb és rövidebb szőrzet borítja, mint a test többi részét.

A farka enyhén sarlósan hordott, közepes hosszúságú, tövénél vastagabb, a végén jól elkeskenyedő. Izgatott állapotban vagy mozgás közben a farok a felső vonal felett van és mozgás közben szabályosan mozog egyik oldalról a másikra.

Az első végtagok csontozata jó, a hátsó végtagok hosszúak és jól izmoltak.

Bretagne-i cserszínű basset színvariációi: Sárga színű, arany búzától a vörös téglás árnyalatig. Néhány fekete szőrszál szétszórva a háton és a füleken tolerálható. Időnként egy kis fehér csillag jelenléte a mellkason, valami nem keresett dolog.

Bretagne-i cserszínű basset eredete

Ez a kis basset ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fajta, amelyből származott: a fauve de Bretagne griffon. Származási vidékén a XIX. században nagyon népszerű volt, a XX. század utolsó 30 évében pedig országos hírnevet szerzett.

Kivételes vadászati adottsága lehetővé tette számára, hogy számos alkalommal megnyerje a Francia Kupa vadásztrófeát nyúlon, és nagyon népszerűvé vált.