Barion Pixel
Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A Drever egy svéd eredetű kutyafajta, amelyet elsősorban kisvad, például róka és őz vadászatára használnak. Ez a fajta a svéd verziója a rövid lábú német tacskónak éppen ezért hívják svéd tacskókopónak is. A „Drever” nevet a svéd „driva” (vadászni) szóból vették, ami a kutya vadász-stílusára utal. (Kinézete hasonlít a beagle kutyákra, csak tacskó méretben)

Svéd tacskókopó (Drever) eredete

A kisméretű német kopót, a vesztfáliai tacskót 1910-ben importálták Svédországba. Az első kutyákat 1913-ban regisztrálták, de az 1930 előtti időszakról keveset tudunk a fajtáról, csak azt, hogy szarvasvadászatra használták. A szarvasvadászaton kívül nagyon megbízható vadászkutya nyúl és róka vadászatára is. Ezt a fajtát azért alkották meg, mert szerettek volna egy olyan vadászkutyát ami hatékonyan alkalmazkodik a svéd terepviszonyokhoz és éghajlathoz.

Drever jellemzői

Megjelenés: Közepes méretű kutya rövid lábakkal, erős testfelépítéssel és hosszú testtel. A szőrzete rövid, sűrű és vízálló, a színe változatos lehet, gyakran tricolor (fekete, barna és fehér). A megjelenésnek robusztusnak és erősnek kell lennie, nem pedig elegánsnak és gyorsnak. Büszke fej, jól fejlett izmok és mozgékony megjelenés. A kan és szuka felépítésbeli különbségek egyértelműen meghatározhatók. A kan kutya ideális marmagassága 35 cm, a szuka kutya ideális marmagassága 33 cm.

A svéd tacskókopó szőrzete durva, egyenes és testhez simuló. A fejen, a füleken és a lábak alsó részén a szőrzet rövidebb. A nyakon, a háton és a comb hátoldalán a szőrzetnek hosszabbnak kell lennie. A farok alsó oldalán bozontos, de nem formál rojtot.

A drever bundájának színváltozatai: minden fehér jelzéssel ellátott szín megengedett. Nem elfogadott a túlnyomó fehér, merle vagy májbarna. A fehér szín inkább a nyakon és a lábakon dominál szimmetrikusan.

Jellem: Aktív, energikus és elszánt vadászkutya, de otthon kedves és ragaszkodó. Bár független természetű, a Drever nagyon ragaszkodik a családjához.

A drever társas viselkedését tekintve nem lehet vele probléma, amennyiben összeszoktatását például a macskákkal időben elkezdik.

Tanulékonyság: Intelligens kutya, amely gyorsan tanul, de a független természete miatt néha makacs lehet, ezért korai szocializáció és következetes tréning javasolt, első kutyásoknak nem ajánlott, csak tapasztalt gazdiknak. A tanítása közben a jutalomfalat nagy szerepet fog játszani, mert nagyon szeret enni.

Gondozás: A rövid, sűrű szőrzet könnyen karbantartható, rendszeres kefélést igényel, különösen a vedlési időszakban.

Egészség: Általában erős és egészséges fajta, de mint minden kutyafajtánál, a Drevereknél is előfordulhatnak bizonyos egészségügyi problémák.

Mozgásigény: Mivel vadászkutyaként tenyésztették őket, magas az energiaszintjük, így szükségük van napi testmozgásra és mentális stimulációra. Kertben való futkározás és hosszabb séták ideálisak számukra. Sportok közül érdemes lehet használni a kutya ösztön készletét, ami szerint érdemes lehet megpróbálni a mantrailing (szagkövetés) feltörekvő kutyás sportot.

Összefoglalva, a Drever erős vadászösztönnel rendelkező kutya, amely ugyanakkor nagyszerű családi társ is. Amennyiben ő a kiszemelt kutyafajtád fel kell készülnöd a magas energia szintre és természetesen képezned is kell majd magad, hogy szellemileg is le tudd fárasztani. Ha megfelelően socializálták és tréningezték, a Drever egy nagyon hűséges és szerető családi taggá válhat.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332