Barion Pixel

Gascogne-i kék basset

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Gascogne-i kék basset jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Gascogne-i kék basset-t szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Eredeti neve: Basset Bleu de Gascogne, angol neve: Blue Gascony Basset.

Ez a kutyafajta Franciaországból származik. Az FCI rendszerében 35-ös szabvány sorszámmal találod meg.

FCI fajtacsoport: (VI.) Kopók és rokon fajták
FCI szekció: (1.) Kopók
FCI típus: (1.3) Kis méretű kopók

Gascogne-i kék basset eredeti felhasználása

A Gascogne-i kék basset vadászkutyát általában fegyveres vadászatra használták. Egyedül vagy akár falbában is jól tud vadászni. Kedvenc vadászatai közé tartozik a mezei nyúl.

Gascogne-i kék basset temperamentuma

Aktív, mozgékony és élénk kutyafajta amely egy nagyon szerető és boldog kutyában testesül meg. Roppant szelíd és barátságos kutya, amelyhez párosul még az is, hogy társaságkedvelő. Mind az emberek mind más kutyák társaságát kedveli. Mivel eredetileg sokszor falkában tartották így saját fajtársaival könnyen kijön, de nem kell aggódni más kutyákkal is ügyesen tud játszani.

Most viszont egy kicsit a tacskóhoz fogom hasonlítani, mert a Gascogne-i kék basset-nek is nagyon szép nagy hangja van, amely természetesen vadászat közben előny tud lenni, de lakásban már inkább zavaró lesz.

Társas viselkedése

Azt már említettem, hogy eredeti otthonában falkában tartják így más kutyákkal könnyen kijön. Kiegyensúlyozott és visszafogott természete van aminek hála a gyerekekkel is jól boldogul. Az idegenekkel szemben nem túl barátságos és általában hangosan ugatja őket. Akármennyire is szép riasztó hangja van sajnos házőrzőnek nem megfelelő. A család barátait viszont melegen üdvözli.

Gascogne-i kék basset megjelenése

Fölöttébb hasonlít a basset artésien normandra, csak a lábai valamivel hosszabbak, és bundájának színe más. Feje száraz, nyúlánk, szeme sötétbarna, füle hosszú, redőzött. Mellkasa mély, háta nyúlánk feszes. Végtagjai izmosak, erőteljes csontozatúak. Farka viszonylag hosszú. Szőrzete rövid, sima, sűrű. Színe kék-fehér alapon pöttyös, a szemei fölött és a fülei belső felületén sárgásvörös jegyekkel.

Testtömege: 16-18 kg
Gascogne-i kék basset marmagassága: 34-38 cm

FCI szabvány szerinti megjelenése

A koponya elölről nézve enyhén fomború és nem túl széles, az occipitalis kiemelkedés markáns, felülről nézve a koponya hátsó része ovális alakú.

Az orra mindig fekete és az orrlyukak jól nyitottak. Az ajkak meglehetősen lelógóak, jól fedik az alsó állkapcsot. Az orr elülső részének négyzet alakú profilt ad. Az ajkak sarka jól látható anélkül, hogy laza lenne. Ollós harapással rendelkezik, a metszőfogak négyszögletesek az állkapocshoz képest. A szemek ovális alakúak, mélyen ülőnek tűnnek, a szem színe barna. Gyengéd kifejezést kölcsönözve a kutyának.
A fülek finomak és behajlottak, hegyben végződnek és legalább az orr szélén túl kell haladniuk.

A nyaki része elég hosszú, kissé ívelt.

Gascogne-i kék basset teste: A hát hosszú és jól alátámasztott. A mellkasi része tágas, jól fejlett, lejön a könyök szintje alá, a szegycsont elől meglehetősen kiemelkedő. A bordák jól íveltek. A farka erős tartású, enyhén kiálló szőrszálakkal. Az elülső végtagok erősek enyhe csavarodás elfogadható. A hátsó végtagok hátulról a fenék pontjáig függőleges vonal amely a lábszár közepén, a csánkon, a lábközépcsonton és a lábfejen halad át.

A bőre nem túl finom, hajlékony. Fekete vagy erősen foltos fekete foltokkal, soha nem teljesen fehér.

Gascogne-i kék basset színe: Teljesen foltos- fekete-fehér, palakék hatást kelt.

Gascogne-i kék basset eredete

A fajta a 19. század végén újjászületett néhány nyugati vadász ösztönzésére. Evolúciója azóta is állandó a szükséges morfológiai fejlesztések tervében, mint a „délről (Midi) származó” kutya tulajdonságainak megőrzésében.