Barion Pixel
Megosztás

4 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Ariége-i kopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Az Ariége-i kopó angol neve: Ariege-Hound eredeti nevén Ariegeois.

Az FCI Francia kirendeltsége 1996-ben készített róla leírást és így elfogadták, mint önálló kutyafajta. Az FCI 20-es szabvány sorszámmal vette fel.

Ebből adódóan a kutyafajta “tulajdonosa” Franciaország.

Ariége-i kopó FCI besorolása

A Ariége-i kopó a VI fajtacsoportba tartozik ami a (VI.) Kopók és rokon fajták fajtacsoportot hivatott megjelölni. Ezen belül a KOpók szekcióba tartozik és ezen belül a közepes méretű kopók típusba tartozik.

Ariége-i kopó jellemzői.

Eredeti felhasználása szerint vadászkutya, pontosabban a vadak terelésre alkalmas. Ezt a szerepet úgy töltöttbe, hogy a vadakat terelete a vadász elé. Közepes termete és könnyedsége értékessé tette, mint vadászkutya. Akár egyedül akár falkában nagyon ügyesen dolgozik. A kedvence vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy a legeredményesebb a nyúlvadászatok során volt. Ezen kívül használták még őzek és vaddisznók nyomkövetésére is.

Az Ariége-i kopó természete/jelleme: tevékenységétől fogva nagyon szorgalmas kutya, nagyon okosan tudja terelni a vadakat a vadászhoz. Minden alkalommal bizonyságot tesz kezdeményezőképességéről és vállalkozó szelleméről. Kifejezetten vidám élettel teli és társaságkedvelő kutya.

Ariége-i kopó megjelenése

Kifejezetten könnyű és mozgékony kutya, elegáns és előkelő megjelenéssel.

Ariége-i kopó megjelenése FCI szerint

Feje: fentről nézve a feje hátsó része enyhén csúcsíves alakú. Az orra mindig fekete színű és fejlett nagy orrnyílásokkal. Az állkapcsa kifejezetten vékony a felső ajkaknak éppen hogy fedni kell az alsó ajkakat anélkül, hogy a pofa hegyes profilúvá válna. Szemei mindig barnák, éber kifejezést kölcsönözve a kutyának. A fülei finom bőrből, rugalmasak és befelé göndörödő, az orr kezdetéig kell érniük.

Az Ariége-i kopó teste jól izmolt, szilárd test.

Végtagok: Az első végtagok szilárdan megépített izmos lábak. A hátsó végtagok szintén izmosak és szilárdak.

Bőre: finom és rugalmas, nem tapad szorosan a testhez.

Szőrzete: rövid, finom és sűrű.

A kan marmagassága: 52-58 cm
A szuka marmagassága: 50-56 cm

Ariége-i kopó története

Az Ariége-ből származik, a briquet és a chein d’ordre keresztezéséből származik amely lehetett a Blue de gascogne vagy a gascon saintoneos. Fizikailag megőrizte a chien d’ordre jellegzetes tulajdonságait, azonban méreteik tekintve kisebb és könnyebb.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332