Barion Pixel
Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Artois-i kopó szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Az Artois-i kopó angol neve: Artios Hound eredeti nevén Chien D’artois.

Az FCI Francia kirendeltsége 1996-ben készített róla leírást és így elfogadták, mint önálló kutyafajta. Az FCI 28-es szabvány sorszámmal vette fel a kutyafajta listák közé.

Artois-i kopó FCI besorolása

A Artois-i kopó a VI fajtacsoportba tartozik ami a (VI.) Kopók és rokon fajták fajtacsoportot hivatott megjelölni. Ezen belül a KOpók szekcióba tartozik és ezen belül a közepes méretű kopók típusba tartozik.

Artois-i kopó jellemzői

Az Artois-i kopó egy briquet típusú vadászkutya amit manapság, mint vad terelő kutya használnak. Ami annyit jelent, hogy a vadat a vadász elé tereli.

Sebességét tekintve átlagos, de ezt a sebességet hosszú távon tudja tartani. Elősorban nyúlvadászatban a legeredményesebb. Szaglásának köszönhetően képes túljárni a nyúl eszén.

Szép magas lombú erdőben szarvas vadászatra kiválóan alkalmas. A sűrű cserjésben pedig a vaddisznókat tökéletes fel tudja zavarni. Falkában tartva a legeredményesebb, mint vadászkutya.

Kemény és szívós kutya, nagyon kifinomult szaglással. Falkában könnyen dolgozik. Kiegyensúlyozott és szeretetteljes kutyafajta.

Artois-i kopó megjelenése

Jó felépítésű, izmos rövid kutyafajta, erőt és energiát sugall a kutya kiállása.

Artois-i kopó megjelenése FCI szerint

Fontos arányok:

Testméret és hosszúság: 10:10 és 10:11
Mellkas mélység/méret 1:2
Koponya szélesség/fej hossza: 5:9

Feje: Erős és széles koponyája van, amely meglehetősen rövid, felső részén lekerekített és lapos. Az orra fekete és nagy orrnyílásokkal rendelkezik. A felső ajka nagymértékben fedi az alsó ajkat. Profilból nézve az ajkak szögletes formát kell, hogy adjanak a pofa végének. Szemei nem állnak túl közel egymáshoz, kerek szemi vannak, mindig sötétbarna színűek. Fülei a szem magasságában helyezkednek el kissé vastag fülek, az orr elejéig kell, hogy érjenek.

A kutya teste széles és jól alátmasztott.

Végtagok: Az első végtagok erősek és függőlegesek, a hátsó végtagok esetében a lábszár közepe, csánk, lábközépcsont és a lábfej egyazon függőleges vonalon helyezkednek el.

Szőrzete: rövid, sűrű és meglehetősen lapos.

Artois-i kopó története

Ezt a kutyafajtát korábban Picardinak nevezték. IV. Henrik és XIII. Lajos idején nagyra értékelték a vadászatokhoz.

A XIX. század elején próbálkoztak visszaállítani eredeti tenyészformájába a kutyát, de sajnos sikertelenül.

A II. világháborút követően úgy ítélték meg, hogy az Artois-i kopó a végleg elveszett kutyafajták közé tartozik.

Ezt követően változás történt, mert 1970-ben egy tenyésztő pár céljául tűzte ki, hogy ismét megteremti ezt a kutyafajt.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322