Barion Pixel
Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a cikkben egy hazánkban kevésbé ismert vadászkutyát szeretnék bemutatni, ami a Görög kopó lesz.

Eredete

A hellenikos ihnilatis fekete-cser színű, bátor nyúlvadász-eb, amely őshonos fajta Görögországban. A Peloponészoszon évezredek óta élnek görög kopók, amelyeknek az őseitlaconikoinak hívták, ami később lagonikoi névre változott (ebből a lagos = nyúl, a kynes = kutyák jelentéssel bír). Számos ókori író dicsérte ezeket a kutyákat, amelyek a kolonizáció és a tengeri kereskedelem révén elterjedtek a Földközi-tenger vidékén. Őshazájában – ellentétben európa más részeivel – nem keveredett a fajta, és megőrizte ősi karakterét az elszigetelt hegyvidéki tájakon. Nem volt szükség túl sok kutyára, így nem volt verseny a tenyésztők között, ma Görögországban a trikolor eb nem szerepel a hivatalos fajták között. Ez a változat Lakóniában (Spárta környékén) él, s megőrizte a görög kopó első, már említett elnevezését is.

Görög kopó jellemzői, megjelenése

Kezdjünk is pár alapvető jellemzővel a Görög kopóról, amint azt a neve is sugallja Görögországból származik és ebből adódóan a kutyafajtához tartozó standardok elkészítéséért is Görögország fog felelni. Eredeti neve: Hellinikos Ichnilatis, angol neve: Hellenic Hound.

Az FCI rendszerében az angol nevén a legcélszerűbb keresni, de természetesen a 214-es standard sorszám alatt is megtalálható.

Hivatalos FCI besorolása:
FCI fajtacsoport: (VI.) Kopók és rokon fajták
FCI szekció: (1.) Kopók
FCI típusok: (1.2) Közepes méretű kopók

Görög kopó megjelenése

Közepes termetű viszonylag hosszú testű eb. A feje kissé lapos, szemei gesztenyebarnák, fülei lelógnak, háta egyenes, mellkasa mély, szőrzete rövid, kemény, sűrű, színe fekete, vörös jegyekkel, néha kis fehér folttal a mellkasán. A kan kutya marmagassága 47-55 cm, a szuka kutya marmagassága 45-53 cm. A testsúlya 17-20 kg között fog alakulni felnőtt korára.
Finom szagú és nagy ellenállású vadászkutya, aktív vadász akár egyedül, akár falkában, és tökéletesen reagál minden síkságon vagy hegyvidéken.

Görög kopó temperamentuma

Sok vadászkutyáról mondhatjuk, de a Görög kopó tényleg egy bátor, kitartó, intelligens és néha előfordul, hogy türelmetlen fajta. A Görög kopó barátságos, játékos, de egyben szenvedélyes vadászkutya is, ezért alkalmas lehet első kutyások számára is, bár az oktatásukhoz, nevelésükhöz szakember véleményére is szükség lehet.
Görög kopó tartása

Vadászkutyáról van szó, így imádja a természetet, szeret új helyeket felfedezni. Társasházba viszont hangja és mozgásigénye miatt nem a legjobb választás, de egy gazdaságba, ahol rendelkezése áll a hatalmas földterület, ahol tudni futni és természetesen még nem kívánt rágcsálókat is le tudja vadászni.

Mozgásigénye

A vadászkutyákra jellemző mozgásigénye van, folyamatos treníroztatása szükséges ahhoz, hogy nyugodt, mérsékelt kutyát kapjunk. Bírja a fizikai erőnlétet, állóképessége kiváló, ezért aki szeret túrázni, annak kiváló választás lesz.

Tanítása

Viszonylag könnyen tanítható, erős, következetes gazdira van szüksége és akkor engedelmes kutyává válik. Első kutyásoknak is ajánlható, bár érdemes kikérni egy kutyatréner tanácsát a Görög kopó neveléséhez, tapasztalt gazdiknak nem jelent nehézséget a kutya nevelése.