Barion Pixel
Megosztás

4 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Hygen kopó eredete, jellemzői

Norvégiának három kopó fajtája van, a Dunker , Hygen, és a Halden. A Hygen kopó első tenyésztője nevét viseli, aki a XIX. században alakította ki a fajtát, holsteini kopókat keresztezett egyéb vadászkutyákkal, hogy a téli hóban is kitartóan vadászó ebeket kapjon.
Eredeti norvég nevük Hygenhund, ezek a kutyák szinte csak Norvégiában őshonosak.

Hygen kopó megjelenése

Jó kiállású közepes méretű, tömör és izmos felépítésű kutya. A pofája a tompa érzést kelti bennem ha profilból nézek rá. A szemei bús kifejezést kölcsönöznek a kutyának. A háta a végénél kicsit lecsapott, de ettől függetlenül roppant izmos kutyáról van szó. A kan kutya marmagassága 50-58 cm között alakul felnőtt korára, ideális marmagassága 54 cm. A szuka kutya marmagassága 47-55 cm, ideális esetben 51 cm lesz a felnőtt szuka kutya marmagassága. Súlyuk: a hímnek 23-27 kg, a nősténynek 18-25 kg.

Temperamentuma

A Hygen kopó egy rendkívül intelligens, kitartó és jó természetű kutyafajta. Kiváló munkakutyák, és nagyszerűen alkalmazkodnak az élet különböző területein. Fontos a megfelelő edzés és szociális érintkezés biztosítása számukra. A változásokat, esetleges költözéseket jól viselik, magatartásukon a változás nem érzékelhető, nyugodt kutyák.

Tapasztalatok szerint kissé hangos, szeret ugatni, nagyon jó házőrző hírében áll, viszont ha nyílik a kapu vigyázni kell, mert szereti a szabadságot és gyorsan elszökik.

Tartása

Lakásban tartásra nem ajánlott, mert mozgásigénye vadászkutya révén elég nagy. Sajnos a napi 2-3 séta, amely alig hosszabb, mint 10 perc nem elegendő neki.

Inkább azoknak ajánlott akik kertes házban laknak vagy esetleg egy farmon élnek, ezeken a helyeken teljesülhet a kutya mozgásigénye.

Mozgásigénye

Mozgásigénye nagyon magas, mivel vadászkutya sok energiával rendelkezik, szeret üldözni macskát, madarat így éli ki vadászösztönét. Ha nincs nagy kert, udvar, ahol sokat szaladgálhat, akkor ajánlatos sétálni vinni, hogy fáradjon és a mindennapokban nyugodtabb legyen és mozgásigénye kielégítődjön.

Tanítása

Könnyű kiképezni, a parancsokat könnyen megtanulja és összekapcsolja a tevékenységekkel, viszont nála is fontos a következetesség és a logikus gondolkodás a falkavezértől. Első kutyának is ajánlott, mivel nagyon tanulékony. Kölyökkorában szeret csipkelődni és nagyon játékos, a csipkelődés és harapdálásról gyorsan le kell szoktatni fegyelmezett és következetes neveléssel.