Megosztás

10–13 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Isztriai kopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Isztriai kopó jellemzői

Kezdjük is néhány alap információval amit jó tudni az isztriai kopóról. Az isztriai kopóból két külön kutyafajtát különböztetünk meg, amit külön el is fogadott az FCI, mint önálló kutyafajta.

Rövid szőrű isztriai kopó
Drótszőrű isztriai kopó

A rövidszőrű isztriai kopó eredeti neve: ISTARSKI KRATKODLAKI GONIČ, angol neve: ISTRIAN SHORT-HAIRED HOUND. Az FCI rendszerében 151 szabvány sorszámmal tudod megtalálni.

Drótszőrű isztriai kopó eredeti neve: ISTARSKI OSTRODLAKI GONIČ, angol neve: ISTRIAN WIRE-HAIRED HOUND. Az FCI rendszerében 152-es szabvány sorszámmal találod meg.

A két kutyafajta között tulajdonképpen csak kinézetében van különbség.

Isztriai kopó eredeti felhasználása

Nagy állóképességű vadászkutya, legfőképpen nyúl, róka és vaddisznó vadászatra használták. Ezen kívül kifinomult szaglása miatt nyomkövető vagy szagló kutyának is használható.

Isztriai kopó temperamentuma

A fajta könnyen nevelhető vadászatra, kiváló vadászati képességei miatt nagyon népszerű a vadászok körében. Ez a vadászkutya különösen alkalmas durva, köves területeken (karsztvidéken), de minden más vadászterületen való vadászatra is.

Élénk temperamentumú, szelíd, engedelmes, engedelmes, se nem ideges, se nem agresszív. Odaadó gazdájának. Az idegenekkel szemben viszont bizalmatlan.

Isztriai kopó megjelenése

A kan kutya marmagassága: 49-53 cm
A szuka kutya marmagassága: 47-51 cm

Átlagos testsúlyuk 17 kg.

Rövidszőrű isztriai kopó megjelenése

Nemes megjelenésű kutya, kutyaszerű erős testtel, közepes méretű. Karcsú, elegáns test minden durvaság nélkül, harmonikus mozdulatokkal, rövid, finom hófehér szőrrel, narancssárga jegyekkel a fejen és a testen. A férfi és nő közötti különbségnek jellegzetesnek kell lennie.

rövidszőrű isztriai kopó

Drótszőrű isztriai kopó megjelenése

Rusztikus megjelenésű, erős testű, közepes méretű kutya, jellegzetes, hosszabb durva szőrrel, hófehér színű, narancssárga színű jegyekkel a fejen és a testen. A drótszőrű szőrzetnek köszönhetően ez a fajta robusztusnak tűnik. A férfi és nő közötti különbségnek jellegzetesnek kell lennie.

drótszőrű isztriai kopó

FCI szabvány szerinti megjelenése

Fontos arányok: négyszögletű test, hossza meghaladja a magasságát. Magasság könyékig, a marmagasság körülbelül 50%-a. A koponya hossza kissé meghaladja a fang hosszát.

A kutya feje jó arányban van a testével, elegáns és hosszú formájú. A koponya a fangnál kicsit hosszabb, a fülek között a legszélesebb. Az orr nem lehet magasabb vagy alacsonyabb, mint az orrnyereg. A teljes orrbőrnek és az orrlyuk belsejének fekete vagy barna pigmentáltnak kell lennie.

A részben nem pigmentált orrbőr, ami azt jelenti, hogy részben rózsaszín elviselhető, de nem kívánatos a kiállításokon.

Ajkak: vékony és feszes, jól illeszkednek az állkapocshoz. Teljesen pigmentáltnak kell lennie, az orr bőrszínével megegyező színben. Ebben az esetben is elfogadott a részlegesen nem pigmentált ajak, de itt sem kívánatos kiállításokon.

Az állkapcsa erősek és jól fejlettek, ollós harapással rendelkezik.

Az isztriai kopó szemei: Közepes méretűek, egymástól mérsékelten távol helyezkednek el, és a vízszintes vonalhoz képest 10-15 fokos szögben félig elülsően helyezkednek el. Ovális alakú, színe sötétbarna, kifejezése intelligens. A szemhéjak nem lehetnek ernyedtek, és nem lehetnek rajta Entropion vagy Ectropion jelei.

A szemhéjak az orrbőr színének megfelelően pigmentáltak. A részlegesen nem pigmentált szemhéjak (részben rózsaszínűek) elviselhetők, de nem kívánatosak.

Fülek: A fejhez közel fekszenek, a fülek elülső része érinti a koponyát. A fülek egyenlő szárúak, lekerekített heggyel rendelkeznek és közepes hosszúságúak. A fülek vékonyak és nem lehetnek ráncosak. Rövid szőrzet borítja őket.

A kutya teste erős, de harmonikusan fejlettnek kell lennie. Az elülső végtagoknak jó arányban kell lenniük a testtel, és egyenletes szögeket kell mutatniuk. A hátsó végtagok erősek és rugalmasak.

Az isztriai kopó farka: a far vonalának folytatásaként beállítva. A gyökerénél erős, fokozatosan elvékonyodik a farok hegye felé. Lefelé nyújtva eléri a csánkot vagy akár lejjebb is. A farkát nem szabad a háta felé hajlítania vagy a test alá hajlítani.

Rövidszőrű isztriai kopó szőrzete: A szőrnek keménynek, sűrűnek, fényesnek és a testhez közel kell feküdnie. Hossza 1-2 cm körüli. Néha a comb hátsó részén és a farok alsó részén kissé hosszabb a szőr, ami elviselhető, de nem kívánatos.

Drótszőrű isztriai kopó szőrzete: A fedőszőrzet szálas, durva és enyhén hullámos, fénytelen, körülbelül 5-8 cm hosszú. Nem szabad, hogy a testen feküdjön. A haj nem
lehet göndör, és nem formálhat tincseket.

A pofán bajuszt és szakállt alkot, a szemek fölött pedig jól markáns szemöldök, ahol kicsit puhább, mint a testen. A füleken a haj rövidebb és egyenesebb. A fedőszőrzet alatt egy rövidebb, sűrűbb aljszőr található, amely a testhez közel esik, és télen jobban látható.

Isztriai kopó színváltozatai: Az alapszín hófehér, a testen és a fejen narancssárga színű jegyek. A narancssárga jelzések minden árnyalatban megtalálhatók, de az árnyalatoknak
egyenletesnek kell lenniük.

A narancssárga színű jelölések teljes mennyisége nem haladhatja meg az egész test egyharmadát. A fejen a jelölések megtalálhatók a
füleken, a koponyán és a homlokon, de a fej nem lehet teljesen narancssárga.

Kívánatos a jelölések szimmetrikus eloszlása a fejen. A testen lévő jelölések bárhol lehetnek, leginkább a háton, a bordaíven és a farok körül. A jelölések foltok alakúak, amelyeket egyértelműen el kell különíteni. Nem lehetnek egyenetlenek vagy halványabbak a jelölések szélei felé.

Ápolása

Vadászkutyához mérten szőrzete sok törődést nem igényel. A szőrváltási időszakban viszont nem árt többször fésülni a szőrét. Ezen kívül érdemes még a fülét legalább havonta egyszer tisztítani.

Isztriai kopó eredete

A fajta a „kelet-adriai fehér kopó jelölésekkel”egy régi típusától származik. Ennek legkorábbi bizonyítéka a dubrovniki ferences kolostorban található, amely 1327 és 1348 közötti időszakból származik.

A négy kutyát tartalmazó Főváros oszlopban ennek a kopónak a régi típusa látható. Az isztriai rövidszőrű kopó egy 1474-es „A három király íja” című festményén található a Beram (Isztria) falu melletti temetőkápolnában.

Az 1476-os oltárfestmény „Az irgalmasság anyja” a zárai Szent Ferenc-templomban, ahol a bal alsó sarokban a mai isztriai kopó őse látható. Ekkor háromszínű kabáttal mutatták be. Ennek a kopónak a leírása Petar Bakic dakovoei püspök 1719-es kéziratában található, ahol az áll, hogy az isztriai kopó tenyésztése már a 14. század előtt ismert volt .

Az FCI 1955. április 2- án tette közzé a rövid szőrű isztriai kopókra vonatkozó első szabványt .