Barion Pixel

Kis gascogne-i kék kopó

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Kis gascogne-i kék kopó jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Kis gascogne-i kék kopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Eredetileg Franciaországból származik így a kutyafajta “tulajdonosa” is Franciaország. Eredeti neve: Petit Blue De Gascogne, angol neve: Small Blue Gascony Hound.

Az FCI rendszerében 31-es szabvány sorszámmal fogod megtalálni.

Kis gascogne-i kék kopó eredeti felhasználása

Azt szerintem nagyon sokan tudjátok, hogy a legjobb vadászkutyák Franciaországból kerültek ki. Így van ez a kis gascogne-i kék kopóval is aki egy többcélú vadászkutya.

Alkalmas a fegyveres vadászatra, kiteljesedni a nyúlvadászat közben tud, de természetesen nagyvadak vadászatára is alkalmas tud lenni.

Kis gascogne-i kék kopó temperamentuma

Nagyon finom szaglással rendelkezik, elég sokszor előjön a vadászati ösztöne jól tud együttműködni csapatban is. Alapvetően egy nyugodt és ragaszkodó kutyafajta amely nagyon hűséges a gazdájához.

Könnyen engedelmeskedik a parancsnak, de ehhez szükséges egy olyan gazid akire felnéz és elfogad falkavezérnek.

Kis gascogne-i kék kopó megjelenése

Általános megjelenését tekintve egy közepes méretű vadászkutya, teste arányos és előkelő kiállása van. Ami ránézésre kopóssá teszi azok a hosszú fülek amelyhez társul a filmekben látott kopó tekintet és vékony szikár test.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A koponya elölről nézve enyhén puklis, felülről nézve pedig a koponya hátsó része csak enyhén ovális. Az orra mindig fekete és az orrlyukak jól nyitottak.

Az ajkak nem túl vastagok és nem is túl fejlettek, a felső ajkak eltakarják az alsókat. Ollós harapással rendelkezik a kutya. A szemei ovális alakúak, a szemek színe: barna.

A szemek gyengéd kifejezést kölcsönöznek a kutyának. A fülek mérsékelten finom bőrből vannak, a fülek hosszának el kell érnie legalább az orr végét.

A kis gascogne-i kék kopó farka karcsú és a csánkig ér, büszkén horva kard módra.

Első végtagjau elég erőteljesek, izmosak és mérsékelten lejtősek. A lábujjak szikárak és feszesek. A párnák és a körmök színe mindig fekete.

A hátsó végtagok jó arányokkal rendelkeznek, elég izmosak és nincs rajtuk felesleg.
A bőr rugalmas, fekete vagy erősen márványozott fekete foltokkal a bőr színe soha nem teljesen fehér.

A kis gascogne-i kék kopó szőrzetének színe: Teljesen foltos (fekete-fehér), palakék színhatást ad, jelölve vagy sem többé- kevésbé kiterjesztett fekete foltokkal.

A fej két oldalán általában két fekete folt található, amelyek lefedik a bőrt, körülveszik a szemet és megállnak az arcoknál.

Nem találkoznak a koponya tetején, fehér intervallumot hagynak maguk után, melynek közepén gyakran a fajtára jellemző kis fekete ovális folt található.

Két, többé-kevésbé fényes barna jelzés található a felső ívek felett, ami „quatreoeuillé” hatást kölcsönöz a szemnek. Az orcákon, az ajkakon, a bőrök belső felületén, a lábakon és a farok alatt is barnulás nyomai láthatók.

Kis gascogne-i kék kopó eredete

A nagy gascogne-i kék önkéntes méretcsökkentésről van szó, amely minden bizonnyal a fajta eredetére nyúlik vissza, és közvetlenül kapcsolódik a hasznosításhoz.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332