Barion Pixel
Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Olasz kopó FCI besorolása

Kopók és rokon fajták csoportjába tartozik (VI. FCI csoport) az FCI besorolása alapján. Azon belül a Kopók szekcióba, közepes testű Kopó típus.

Olasz kopó jellemzői

Kimeríthetetlen végtelen energiával bíró kutya. Ezen tulajdonságai alapján méltán lehet jó kopó hiszen egész nap tudja követni fáradhatatlanul a vadat és annak nyomait. Szaglása rendkívül jó.

Nagyon értelmes kutya, ingerszegény környezetben kifejezetten tanulékony és engedelmes. Vadászkutyához mérten makacs személyiséggel rendelkezik.

Ebből adódóan vannak akik szeszélyesnek tartják, ebből adódóan kifejezetten korán el kell kezdeni tanítani. A mozgási igény kielégítése mellett szellemileg is le kell fárasztani.

Olasz kopó megjelenése

Teste karcsú, szögletes vonalú. Nyaka vékony, lebernyeg nélküli. Mellkasa felhúzott, háta egyenes, izmos; fara vízszintes tartású.

Magasan tűzött farkát pihenő helyzetben szablyaként tartja, figyelő helyzetben megemeli. Két változata van, a közöttük lévő különbség a szőrzet minőségében rejlik.

Az egyik esetben közepesen hosszú, érdes tapintású, a másik esetében rövid és sima. Mindkettő színe egyforma.

Marmagasság: kan 52-58 cm, szuka 48-56 cm
Testtömeg: 18-28 kg

FCI szerinti megjelenés

Közepes méretű kutya, teste négyzetbe illeszkedik, robusztus felépítésű, jól kiegyensúlyozott, jól fejlett csontozattal, sovány alakkal, jó izomzattal rendelkezik, a legkisebb zsírnyomok nélkül; hosszúkás fej, amelynek felső hosszanti koponya-arctengelyei eltérőek, rövid szőrzet jellemzi.

A test hossza megegyezik a marmagassággal (négyzetbe illeszkedik). A mellkas mélysége megegyezik a marmagasság felével.

Olasz kopó felépítése

Koponya: 

Felülről nézve a koponya alakja közel ovális és a nyakszirt taréja rövid, tiszta és túlzás nélkül kiemelkedő.

Orr:

Viszonylag nagy, jól nyitott orrlyukakkal, a nyílások enyhén oldalirányúak, az orr színe mindig fekete.

Állkapocs:

Hossza megegyezik a fej hosszának felével, a mélység kissé meghaladja a hosszt. Az állkapcsok alakja csonka kúpszerű, ollós harapással rendelkezik.

Szemek:

Mandula alakú, nagy szemekkel, sötét okker színű, féloldalas helyzetben, a szemek peremei mindig feketék.

Fülek:

A füleknek lógniuk kell, és csavarodást kell mutatniuk, amely a teljes bőrt előrehúzza, és nem engedi, hogy összecsukódjon vagy felgöndörödjön.

A fül egészének  háromszög alakúnak kell lennie, teljes hosszában lapos és széles. A fül hosszának el kell érnie a fej hosszának körülbelül 70%-át

Nyak:

A felső profil enyhén ívelt, ezért enyhén domború. A hossza megegyezik a fej hosszával, vagy csaknem egyenlő azzal.

A nyak csonka kúp alakú, és nagyon soványnak és könnyűnek tűnik, ami azt a benyomást kelti, mintha nem lenne túl izmos

Test:

A hát profilja egyenes, az izmok nem túl láthatóak; a hát hossza 3:1 arányban van az ágyék hosszával. A hasi részen a teljes hosszban, a szegycsonttól a hasig egyenes vonalú, a hasa nagyon sovány.

Farok:

Az aljánál vékony és az egész hosszban egyenletes, teljes hosszában rövid szőrrel borított. Nyugalmi állapotban a farok csak lóg, amikor a kutya mozgásban van, a hátvonal fölé emelkedik.

Olasz kopó története

Ősi származású vadászkutya ami annyit jelent, hogy vérvonala nagyon messzire vezethető vissza. Feltételezések szerint ősei az egyiptomi agarak (túlnyomó részt) és a római molosszus.

Föníciai kereskedők honosították meg őket a Földközi-tenger partján, és végül megérkeztek Olaszországba.

Olaszországba érkezés után megszületett a jelenlegi Segugiót, amelynek általános anatómiai sajátosságait az évszázadok során gyakorlatilag változatlan formában megőrizték.

A 17. században változtattak az addigi rendezetlen tenyésztési szokásokon és elkezdték “nemesíteni” ezt a kutyát is. Amelynek célja a fajta tulajdonságainak javítása volt (a lógó fülek a fejlett háziasítás jele a fajtával kapcsolatban).

Ezt követően kicsit feledésbe merült ez a fajta, de a 20. század elején ismét felfedezték.

Ennek oka a sokoldalúsága – szinte bármilyen terepen könnyedén boldogul és követi a vadat, mint vadászkutya. A segugio vadászebeket általában falkában dolgoztatják.

A Segugio Italiano fajta 1920-ban került meghatározásra Luigi Zacchetti munkássága által.

Egyéb információk az Olasz kopóról

Származás: Olaszország
Méretkategória: közepes testű
Átlagos alomszám: 2-8
Várható élettartam: 10-14 év
Ápolás: minimális ápolást igényel
Mozgásigény: nagy mozgásigény
Eredeti neve: Segugio Italiano a Pelo Raso
Angol neve: Italian short-haired Hound
Egyéb: nagyon szeret vadászni
Jelleme: makacs, könnyen tanítható, rendkívül hűséges