Barion Pixel

Stájeri drótszőrű kopó

Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Durva szőrű stájeri kopó jellemzői

A fajtát az 1870-es években Karl Peintinger, egy stájerországi iparos hozta létre, egy régi típusú hannoveri illatkutya „Hela 1-jét” keresztezte egy isztriai kopóval, és folytatta a szelektív tenyésztést, amíg durva szőrű, szívós vadászkutyát nem sikerült elérnie.

A stájeri drótszőrű kopó egy kiváló vadászkutya, amely eredetileg Ausztriából, pontosabban Stájerországból származik. Ez a fajta rendkívül elkötelezett, intelligens és kitartó a vadászat során. Ebben a bejegyzésben a fajta jellemzőit fogjuk megvizsgálni, ha esetleg ezt a fajta kutyát szeretnéd magad mellett tudni.

Eredeti neve: STEIRISCHE RAUHHAARBRACKE, angol neve: Coarse-Haired Styrian Hound, de ismert még Peintinger Bracke néven és Syrian Hound néven is. Magyarul több néven is ismert: Durvaszőrű sjtájeri kopó, Stájeri drótszőrű kopó, Stíriai drótszőrű magashegyi kopó, drótszőrű stájer kar.

Stájeri kopó eredeti felhasználása

Illatos kutyaként tenyésztik, vaddisznó vadászatára, hegyvidéki terepen (kifejezetten arra tenyésztették, hogy minden tereppel és időjárási viszontagsággal megbírkózzon). A fajta az egyik nagy osztrák bracke.

Stájeri kopó temperamentuma

Ennek a kutyának a szenvedélye a vadászat, és ez tükröződik a személyiségükben is. A rájuk bízott munkának szentelik magukat, és addig nem állnak meg, amíg el nem érik a kitűzött célt. Szívósságuk tagadhatatlan, amivel hírnevet is szerezhetnek maguknak. Hiszen nem érdekli őket, hogy éhesek, szomjasak, esik vagy fúj, addig nem állnak le, amíg a rájuk bízott feladat el nincs végezve.

Annak ellenére, hogy ez a fajta elsősorban munkakutya, a stájer durva szőrű kopó ugyanúgy meg tudja adni a szeretetet és hűséget gazdája felé, amennyiben ő is ezt kapja cserébe. Megfelelő körülmények között nagyszerű családi kutya nevelhető belőle, ezt a családi kutya programot viszont már csak nagyobb gyerekek mellett érdemes elkezdeni, kisgyerekekkel nem jön ki jól. Általában olyan gyerekek mellé ajánlott, akiknek már el tudod magyarázni, hogyan kell viselkedni és kezelni egy kutyát.

Más kutyák társaságát kifejezetten tudják kedvelni, de más kistestű állattal már nem ajánlott társítani, gondolok itt a macskára vagy nyúlra, hiszen ezeket az állatokat egyértelműen prédának fogja tekinteni, amikre természetesen vadásznia kell neki.

Ez a kutyafajta nagyon szívesen és örömmel védelmezi gazdáját. Ennek a családi életre vetített következménye az, hogy minden a portára látogató idegent hangos ugatással fog jelezni, természetesen idegenekkel szemben elég gyanakvó és bizalmatlan. Ettől függetlenül nem használható őrzőkutyaként, mert ez nem az ő tenyésztésének a célja (általánosságban elmondható, ha nem olyan célra használod fel a kutyádat, mint amire ki lett tenyésztve akkor ő bizony unatkozni fog és nem lesz soha rendesen lefárasztva).

Stájeri drótszőrű kopó megjelenése

A stájer durva szőrű kopó közepes méretű kopó, marmagassága 45–53 cm, súlya 15–18 kg, jól izmolt testű komoly kifejezés. A fajtanév a bundára utal, amely durva és érdes (bár nem bozontos). A kabát színe vörös és barna; fehér folt lehet a mellkason.

A stájer durva szőrű kopó nagyon hajlékony, de izmos testtel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy simán és könnyen futhasson mindenféle terepen. A stájer durva szőrű kopónak erős és magabiztos megjelenést kölcsönöz kinézete. Lábaik erősek és jól izmosak, de soha nem tűnhetnek terjedelmesnek. Széles fekete orruk és szélesen nyitott orrlyukaik vannak. A stájer durva szőrű kopónak enyhén lekerekített, közepes méretű szemei ​​vannak, fülük nagyobb, de még mindig arányos a fejükkel.

Taníthatóság

A stájer durva szőrű kopó szereti a domináns szerepet a kapcsolatban, és már kiskorától meg kell tanítani az együttműködésre, hogy későbbiekben elkerüljük, hogy ő legyen a falkavezér. A tanításuk során következetesnek és erősnek kell lennünk és látszanunk, hiszen ha egy kicsit megingunk, ezt a kutya azonnal észreveszi és fölényben lesz.
Bizonyos körülmények között makacsak lehetnek, így hasznos lenne a rengeteg pozitív megerősítés. A makacsságát sokan összekeverik azzal, hogy biztosan falkavezérnek érzi magát a kutya és azért ilyen önfejű. Hidd el nekem ehhez ennek semmi köze. Ez a viselkedés arra vezethető vissza, hogy vadászkutyának lett tenyésztve.
Már kiskorától fontos a szocializáció nemcsak az emberekkel, de kutyatársaival is, hogy minél előbb megszokja őket és később ne legyen ebből semmilyen probléma.

Tartása

A stájer durva szőrű kopó egy olyan vadász, aki nagyon prédahajlamú és futni, üldözni akar (természetesen nem téged hanem a prédáját 😀 ). Nem alkalmasak kis udvarokra vagy a kis lakásos életre. Amennyiben nem kap elegendő mozgást a kutya úgy hamarosan egy pusztító és nagyon hangos kutyává fog válni. Naponta legalább egy órát futtatni kell, ezen kívül még szellemileg is le kell fárasztani, illetve még játszani is kell vele.

Amennyiben nincs ellenedre próbáljatok ki közös sportokat vagy tréningeket, ilyen lehet a szimatsuli amiből később lehet tovább menni mantrailing-re, vagy a műcsalis futás is nagyszerű sport lehet számára.
A stájer durva szőrű kopót nem kell gyakran fürdetni, de amikor mégis, mindenképpen kifejezetten drótszőrzethez kifejlesztett sampont érdemes használ. Füleik lógnak, így hajlamosabbak a fülfertőzésekre, hetente tisztítsa meg a fülüket, hogy megakadályozza a fertőzések kialakulását.