Barion Pixel

Vendée-i griffonkopó

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Vendée-i griffonkopó jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Vendée-i griffonkopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A kutyafajta származási helye Franciaország, ezért a kutyafajta tulajdonosa is Franciaország lesz. A hivatalos szabvány fordítását John Miller és Raymond Triquet készítette méghozzá az a R. Triquet aki a fajtacsoportosítás rendszerét is megalkotta. 2000-ben készült el a fajtához tartozó hivatalos szabvány leírás, az FCI rendszerében 19-es szabvány sorszámmal található meg.

FCI fajtacsoport: (VI.) Kopók és rokon fajták
FCI szekció: (1.) Kopók
FCI típus: (1.2) Közepes méretű kopók

Vendée-i griffonkopó eredeti neve: Briquet Griffon Vendeen.

Vendée-i griffonkopó eredeti felhasználása

Általában nagyvadak vadászatára használták, de ezen kívül még róka és nyúl vadászatára is felhasználták. Általában kis falkában dolgoztatták.

Vendée-i griffonkopó jelleme

Roppant finom orral rendelkezik, kellemes hangú kutya, nagyon fürge és szinten minden terepen nagyon jól boldogul. Általánosságban elmondható, hogy orral a szélnek vadászik.

Azonban azt nem szeretném ha elfelejtenéd, hogy vadászkutyának lett tenyésztve ezért mozgásigényét tekintve nem lesz neki elegendő a napi pár kör a háztömb körül, illetve a lakásban tartást is nehezen fogja tűrni főleg ha nincs lefárasztva szellemileg és fizikailag.

A briquet szenvedélyes vadászkutya csak és kizárólag a gazdáján múlik, hogy mennyire lesz engedelmes. Ezért kezdő gazdik számára egyáltalán nem ajánlott csak és kizárólag gyakorlott és képzett gazdik mellé. Valamint nem árt ha a gazdi azt is tudja tudatni a kutyával, hogy ki az úr a házban és nem engedi át az irányítást a kutyának.

Vendée-i griffonkopó megjelenése

Közepes méretű griffon, fogékony és nagyon határozott fellépésű, meglehetősen zömök azonban arányos testalkattal rendelkezik.

Kan kutya marmagassága: 50-55 cm
Szuka kutya marmagassága: 48-53 cm

FCI szabvány szerinti megjelenése

Vendée-i griffonkopó feje meglehetősen világos, a koponya és afnag vonala párhuzamos legyen. A koponya enyhén domború, meglehetősen rövid. Az orra fekete színű, kivéve a fehér és a narancssárga szőrzettel rendelkező egyedek esetében. Az ajkak nem túl fejlettek, de jól fedik az alsó állkapcsot. Ollós harapással rendelkezik. A szemei sötétek, nagyok és élénkek a szemöldök nem takarhatja el a szemeket. A kötőhártya nem látszódhat.

Fülek: a bőr hajlékony, keskeny és finom tapintásúak. Hosszú szőrrel borítottak és hegyesen égződnek és befelé fordulóak, és nem érik el a fang végét, alacsonyan fekszenek a szem szintje alatt.

A Vendée-i griffonkopó teste: a háta tömör és rövid, egyenes vagy nagyon enyhén emelkedő. Az ágyék egyenes, izmos és jól összekapcsolt. A mellkas nem túl széles, de elég mély, eléri a könyök szintjét.

A farka: tövénél vastag, fokozatosan keskenyedő, magasra állított, de soha nem sarlószerű.

Elülső végtagok meglehetősen erősek, de nem nehezek, függőlegesek és párhuzamosak. Vállak hosszúak, tiszták és ferdék. A könyök alacsonyan fektetett és testhez simuló. Az alkar erős csontozatú és egyenes. A lábán a párnák kemények, a lábujjak jól íveltek és feszesek, a körmök tömerek. A párnák és a körmök jó pigmentáltsága fontos!

A hátsó végtagok: jól fejlettek, függőlegesek és párhuzamosak. A comb hosszú és izmos. A lábakon a párnák kemények, a lábujjak jól íveltek és feszesek, a körmök tömörek.

A Vendée-i griffonkopó bőre kicsit vastag, de rugalmas, gyakran háromszínű témákkal.

A szőrzete: túlzás nélkül hosszú, néha dús és durva tapintású. Az aljszőrzet jól berendezett, a has és a comb belső része nem lehet csupasz. A szemöldök jól kifejezett, de nem takarhatja el a szemet.

Vendée-i griffonkopó szőrzetének színe: fekete fehér foltokkal. Fekete barna jelzésekkel. Fekete világosbarna jelzésekkel. Sárga, fehér foltokkal. Őzbarna fekete köpennyel és fehér foltosodással. Sárga, fekete rátéttel. Halványsárga, fekete rátéttel és fehér foltokkal. Halványsárga, fekete rátéttel. Hagyományos elnevezéssel a szőrzetének színe: nyúlszín, farkasszín, borzszín, vaddisznószín.

Vendée-i griffonkopó története

Ez az egyetlen fajta, amely megtartotta ezt a „Briquet” nevet, ami „közepes méretű kutyát” jelent. A Comte d’Elva által készített válogatás az első világháború előtti időszakból
származik. A Grand Griffon Vendéen harmonikus és továbbfejlesztett redukciója,
előkelő, meglehetősen zömök szerkezetű. A háborúk miatt többször megtizedelt Briquet típus 1946-ban ismét megjelent Fontenay le Comte-ban (Vendée). Briquets csapata 1995-ben megnyerte Franciaország trófeáját őzben, és számos csapat vaddisznón.