Gascogne-i kék griffon

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Gascogne-i kék griffon-t szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Gascogne-i kék griffon jellemzői

Amint azt már említettem azért készült ez a cikk, hogy minél jobban megismerd ezt a kutyát. A gascogne-i kék griffon Franciaországból származik. A kutyafajtáról készült hivatalos szabványt 1996-ban adták ki. Az FCI rendszerében 32-es szabvány sorszámmal találod meg. Eredeti neve: GRIFFON BLEU DE GASCOGNE. Ezt akkor ajánlom figyelmedbe ha már eldöntötted, hogy tényleg ilyen kutyafajtát szeretnél. A drótszőrű griffon és a kis kék gascogne-i kopó keresztezésével alakították ki. A kék griffon várható élettartama 12-14 év, természetesen függ attól milyen táplálékot kapott és milyen életvitele van az adott kutyának.

Gascogne-i kék griffon eredeti felhasználása

Mivel a kutya Franciaországból származik nem meglepő, hogy vadászkutyának tenyésztették ki. Eredetileg nyúl vadászatára használták, de ezen kívül mivel nagyon érzékeny orra van használták még vaddisznók felkutatására is. A vaddisznó vadászat közben viszont csak nyomravezetői szerepe volt.

Gascogne-i kék griffon temperamentuma

Finom orra és jó hangja mindenféle szempontból alkalmassá teszi vadászkutyának. Nagyon lelkes és vállalkozó típusú kutya. Vérmérsékletét tekintve mindig éber és túlságosan izgatott, de mindig szeretetteljes. A túlzott izgatottságát más kutyák felfoghatják kicsit támadó jellegűnek is így első találkozáskor ajánlott a póráz használata.

Gascogne-i kék griffon megjelenése

Rusztikus megjelenésű, szilárd felépítésű griffon, amely félúton van a két kutya között amelyekből származik.

Kan kék griffon marmagassága: 50-57 cm
Szuka kék griffon marmagassága: 48-55 cm

A kék griffon testsúlya: 15 kg körül lesz.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A Gascogne-i kék griffon feje elölről nézve enyhén domború és nem túl széles. Felülről nézve a fej hátsó része ovális alakú. A kutya orra fekete és az orrlyukak jól nyitotta. Az ajkak fedik az alsó állkapcsokat. A kutya ollós harapással rendelkezik.

A szeme ovális alakúak, sötét gesztenye színűek, nagyon kifejező és élénk tekintettel.

A fülek rugalmasak, nagyon enyhén hegyesek, el kell érni az orr elejét, de azon túl lógnia már nem szabad.

A Gascogne-i kék griffon teste izmos és stabil megjelenésű. A farka meglehetősen szőrös és éppen eléri a csánk pontját. Az első végtagok erősek és függőlegesek, a lábujjak szikárak és feszesek. A hátsó végtagok függőlegesek és párhuzamosak valamint jól fejlettek és jól izmoltak.

A kutya bőre: Elég vastag, rugalmas. Fekete vagy erősen márványozott fekete foltokkal,
soha nem teljesen fehér. Nyálkahártya (szőrtelen zónák) fekete.

Szőrzete: Kemény, durva és bozontos. Kicsit rövidebb a fejen, ahol a meglehetősen
dús szemöldök nem takarja el a szemet.

Gascogne-i kék griffon színváltozatai: teljesen foltos (fekete-fehér), palakék hatást kelt, jelölve vagy sem többé-kevésbé kiterjesztett fekete foltokkal. A fej két oldalán általában két fekete folt található, amelyek lefedik a bőrt, körülveszik a szemet és megállnak az arcoknál. A koponya tetején nem találkoznak, fehér részletet hagynak,
melynek közepén gyakran a fajtára jellemző fekete, ovális alakú folt található. A felső ívek felett két többé-kevésbé fényes barna jelzés található, amelyek „quatroeuillé” hatást kölcsönöznek a szemnek. Ugyanígy találhatók barnulás nyomai az arcokon, az ajkakon, a bőrök belső felületén, a lábakon és a farok alatt.

Gascogne-i kék griffon eredete

Nagyon ősi pireneusi eredetű, egy közepes méretű Gascony Blue és a Griffon keresztezésének ivadéka. Miután a fajta gyakorlatilag eltűnt a hivatalos kutyakedvencből, a fajta valójában egy fontos újjáéledést él át.