Nagy gascogne-i kék kopó

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Nagy gascogne-i kék kopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Nagy gascogne-i kék kopó jellemzői

Kezdjünk néhány alap információval a kutyafajtáról. Franciaországból származik, ezáltal a kutyafajta “tulajdonosa” is Franciaország. Eredeti neve: Grand Blue De Gascogne, angol neve: Great Gascony Blue. Az FCI rendszerében a 22 szabvány számot viseli.

Nagy gascogne-i kék kopó eredeti felhasználása

Fegyveres vadászatra, esetenként nagy vadászatra, de nyúlvadászatra is használt szaglókutya, általában falkában vagy egyénileg nyomkövető vadászkutya szerepben.

Nagy gascogne-i kék kopó temperamentuma

Ösztönösen szeret falkában lenni, temperamentuma nyugodt, a parancsoknak könnyen engedelmeskedik.

Nagy gascogne-i kék kopó mozgásigénye

A Nagy Gascogne kopó vadak felkutatásra lett tenyésztve, bírja a több órán át tartó járást. Ebből adódóan ennek a kutyafajtának nem feltétlenül elegendő a napi pár séta.

Alaposan meg kell futtatni naponta, de minimum két naponta. Valmint nagyon szívesen veszi a feladatokat is, így szellemileg is fárasztani kell.

Általános megjelenése

Ősi kutyafajta, kiemelkedő francia típus, ami a fejet, a szőrzetet és az arckifejezésében jelenik meg. Impozáns, nyugodt, erő és nemesség benyomását kelti.

Kan kutya marmagassága: 65-72 cm
Szuka kutya marmagassága: 62-68 cm

FCI szabvány szerinti megjelenése

A kutya feje elölről nézve enyhén domború és nem túl széles, felülről nézve a koponya hátsó része ovális alakú.

A kutyafajta orra mindig fekete színű.

Az ajkak lógóak, az álsó allkapcsot jól fedik, az ajkak sarka jól látható anélkül, hogy laza lenne. Ollós harapással rendelkezik.

Szemei: ovális alakúak, enyhén beesettnek tűnnek. Az alsó szemhéj néha lazaságot mutat.

Fülek: a kék kutyára jellemzően finomat, behajlottak, hegyes végűek, és túl kell érniük a orr szélén. A bőr a fül tövénél keskeny, amely jóval a szemvonal alatt helyezkedik el.

A kutya teste elég hosszú, de jó kiállása van így is a kutyának. Erőteljes mellső végtagokkal rendelkezik, a hátsó végtagok szilárd felépítésűek, hosszúak és izmosak.

Farok: meglehetősen vastag, hosszúságában eléri a csánk pontját. Enyhén kiálló szőrszálak előfordulhatnak afarok vége felé.

A kutya szőrzete rövid és nagyon sűrű. Nagy gascogne-i kék kopó színváltozatai: Teljesen foltos (fekete-fehér), palakék színhatást ad, vagy megjelölve, vagy nem, többé-kevésbé kiterjesztett fekete foltokkal.

A fej két oldalán általában két fekete folt található, amelyek lefedik a bőrt, körülveszik a szemet és megállnak az arcnál.

Nem találkoznak a koponya tetején, fehér intervallumot hagynak maguk után, amelynek közepén gyakran a fajtára jellemző kis fekete ovális folt található.

Két többé-kevésbé fényes barna jelzés található a felső ívek felett, amelyek „quatreoeillé” megjelenést kölcsönöznek a szemnek.

Az arcokon, az ajkakon, a bőrök belső felületén, a lábakon és a farok alatt is barnulás nyomai láthatók.

Nagy gascogne-i kék kopó eredete

Amint azt már említettem ez egy ősi típusú kutyafajta, első feljegyzések a 14. századból maradtak fenn a kutyafajtáról. Akkoriban farkasra, medvére vagy vaddisznó vadászatra használták őket.

Nagyon elterjedt Franciaország déli (midi) és délnyugati részén, különösen Gascogne-ban, ahonnan a nevét kapta; ő az összes „délről” (du midi) nevű illatos kutya eredete.