Barion Pixel

Rastreador brasileiro

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Rastreador brasileiro kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Angol neve: Brazilian Tracker – ezen a néven fogod megtalálni az FCI rendszerében is. Az FCI felelős a kutyafajták nyilvántartásáért. Náluk fogod megtalálni a legjobb leíárst a kutyafajtákhoz.

Erre érdemes rápillantani mielőtt új családtaggal bővítenéd köreidet. Eredeti neve: RASTREADOR BRASILEIRO. Magyar neve: Brazil kopó vagy Brazil tracker.

A kutya származási helye nevéből adódóan Brazília.

Rastreador brasileiro FCI besrololása

Az FCI használ egy rendszert a kutyfajták könnyebb kategorizálása. Alapvetően 10 fajtacsoport van benne amit tovább lehet bontani szekciókra, a szekciókat tovább lehet bontani típusokra.

Fajtacsoport: (VI.) Kopók és rokon fajták
Szekció: Kopók
Típus: (1.1) Nagy méretű kopók

Rastreador brasileiro temperamentuma

Csendes és kiegyensúlyozott, gazdájához kötődő, magabiztos, rettenthetetlen és engedelmes, nem félénk vagy agresszív. Munkájukból adódóan nyugodtan viselkedjenek, hiszen párban, hármasban és falkában, vagy akár egyedül, szagló kutyaként (illatkutya) vadásznak.

Ne felejtsd el, hogy egy nagyméretű vadászkutyáról van szó. Ezért a lakásban tartása nem biztos, hogy a legjobb ötlet lenne. Nagy mozgásigénye van, illetve szükséges szellemileg is fárasztani.

Rastreador brasileiro megjelenése

Erős, rusztikus, vidám, eleven, anélkül, hogy agresszív lenne, kiváltságos szaglóérzéke van, és vadászni képes. Nagyon ellenálló és kitartó, órákig képes futni durva terepen, magas hőmérsékleten, különösebb nehézség nélkül. Kiváló vadász, nagy méretű, sima szőrzetű, hosszú fülekkel.

Kan kutya marmagassága: 60-65 cm
Szuka kutya marmagassága: 56-63 cm

Kan kutya súlya: 26-33 kg
Szuka kutya súlya: 21-30 kg

Mozgása: mozgékonynak és határozottnak kell lennie, jó talajtakarással, széles és kiegyensúlyozott lépésekkel. Ügetéskor a farok közvetlenül a felső vonal fölé vihető. A kutya munkájához nagyon fontos, hogy a felső vonal egyenletes és szilárd maradjon.

FCI szerinti megjelenése

Fontos arányok: a testhossza és a magasság aránya 10:9. A fang és a koponya hosszának aránya 1:1.

A brazil kopó feje mezofekális, háromszögletű és enyhén ívelt. A Rastreador brasileiro koponyája háromszög alakú, a koponya és pofa hasonló hosszúságú. Az orr enyhén lefelé forduló és teljesen fekete színű.

Rastreador brasileiro ajka vékony, száraz és tapadó, jól pigmentált fekete. Az állkapcsa erős és ollós harapással rendelkezik teljes fogazattal.

Rastreador brasileiro szeme mandula alakú, sötét, élénk kifejezéssel és jól pigmentált fekete szemhéjjal. Nagy szemek egymástól jól elhelyezve, tipikus vadászkutya kifejezéssel. Sima gyengéd és kellemes megjelenéssel.

A fülei hosszúak alacsony beillesztésüek, rugalmas és lekerekített végekkel. A pofa hegyét el kell, hogy érje. Szorosan a fejhez lapulva lógnak.

Rastreador brasileiro nyaka Erős. A vállakon szabadon és könnyeden emelkedik, erős, de nem nehéz, közepesen hosszú, a torka tiszta, az állkapocs szöge alatt enyhe bőrredőt tesz lehetővé, enyhe hártyával.

A kutyafajtára jellemző farok: szablya alakú, oldalirányban elhajlás nélkül hordva. Nyugalmi állapotban alacsonyan hordva. Éber vagy mozgás közben a hátvonal felett hordja . Hossza eléri vagy meghaladja a csánkot. A farok szőrzete ugyanolyan szerkezetű, mint a test szőrzete.

Az elülső végtagok erősek párhuzamos csontozatú vállak, izmosak, széles lábakkal. A hátsó végtagok izmosak és jól dőltek, határozott csánk, szimmetrikus és mérsékelt szögekkel, széles mancsokkal.

Rastreador brasileiro bőre sötét és a testhez igazodó. A szőrzete: rövid és sima, nagyon testhez simuló, sűrű és kissé kemény tapintású.

A brazil kopó színe: teljesen foltos fekete-fehér, palakék színezési hatást kelt, barna és/vagy fekete jegyekkel vagy anélkül a test bármely részén; bicolor (fehér, barna vagy fekete jegyekkel; vagy fekete és barna, teljesen fekete, őzbarna jegyekkel), háromszínű (fehér és fekete, őzbarna jegyekkel). Minden szín őzbarna jegyekkel vagy anélkül a fejen, a mellkason, a hason, az elülső és hátulsó végtagokon és a farkon.

Rastreador brasileiro története

Ezt a fajtát, ellentétben más fajok közötti keresztezésekből származó fajtákkal, az amerikai rókakutya genetikai szelekciójával fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy hozzáigazítsák funkcionális jellemzőit és alkalmazkodjanak a brazil éghajlathoz.

A fajtát Osvaldo Aranha Filho brazil tenyésztő fejlesztette ki, aki a brazil nyomkövető nevet viseli bizonyított vadászati tulajdonságai miatt.

Ez a fajta a régi „URRADOR BRASILEIRO” (brazil üvöltő) evolúciója, a brazil vidéki élethez illő fizikai jellemzőkkel.

A fajtát az FCI 1967. szeptember 1-jén ismerte el először, a 70-es évektől 2000-ig, amikor a tenyésztését újrakezdték, jelentős visszaesés érte.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321