Barion Pixel
Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Üdvözöllek! Ebben a cikkben összefoglaltam neked mit kell tudnod a Sussexi Spánielről. Én megmondom őszintén nagyon keveset hallottam eddig erről a fajtáról és hiába kutattam az emlékeim között nem rémlett, hogy valaha is találkoztam volna ilyen kutyafajtával hazánkban.

Sussexi spániel jellemzői

A Sussexi spániel egy olyan kutyafajta, amely a bájos megjelenését és élénk személyiségét ötvözi egy lenyűgöző történelmi hátterrel. Ezek a kutyák igazi életvidám és aktív társak, akik képesek az egész család szívét meghódítani. Ismerjük meg közelebbről ezt a lenyűgöző fajtát és annak jellemzőit!

Kezdjük is néhány alapinformációval a Sussexi Spánielről, mint fajtáról. Angliából származik, eredeti neve: Sussex Spaniel. Az FCI rendszerében angol nevén vagy a 127-es szabvány sorszámmal fogod tudni megtalálni.

Sussexi spániel eredeti felhasználása

Ugyanúgy, mint minden spánielt ezt a fajtát is vadászatra tenyésztették. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy hatalmas terhelhetőséggel bír.

Sussexi spániel temperamentuma

A Sussexi spániel egy intelligens és éber kutya, aki rendkívül kötődik a családjához. Nagyon barátságos és társaságkedvelő természetű, így gyakran jól kijön más kutyákkal és állatokkal is. Ez a fajta kiváló családi háziállat, amely gondoskodó és gyengéd a gyermekekkel, és mindig készen áll egy jó játékra vagy sétára.

Aktív és energikus természete miatt a Sussexi spániel rendszeres testmozgásra és stimuláló tevékenységekre szorul. Szereti a kültéri kalandokat, futkározást és apportálást egyaránt. Az agilitás és a tanulási képesség miatt kitűnő választás lehet agility és engedelmességi versenyekre.

Sussexi spániel megjelenése

A Sussexi spániel közepes méretű kutya, aki kompakt testfelépítéssel rendelkezik. Kifejező szemei és barátságos tekintete azonnal elbűvöli az embereket. A fajtára jellemző fehér és barna színezet a törzsön és a szőrön egyaránt megtalálható, ami egyedi és vonzó megjelenést kölcsönöz számára. A szabvány szerinti marmagassága 38-41 cm között alakul felnőtt korára. A felnőtt kutya kb 23 kg lesz.

Gondozása

A Sussexi spániel szőrzete viszonylag rövid, de rendszeres kezelést igényel, hogy megőrizze egészségét és szépségét. Hetente egyszeri fésülés és rendszeres fürdetés elegendő lehet, továbbá ügyelni kell a fül- és körömgondozásra is.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A koponya széles, fültől fülig mérsékelten ívelt, sem nem lapos sem nem almafejű. Az orra jól fejlett és májszínű. Az állkapcsa erős és szabályos ollós harapással rendelkezik. A felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat és az állkapocshoz képest egyenesen állnak.

A szemei mogyoróbarna színűek, meglehetősen nagyok.

A fülek vastagok meglehetősen nagyon és karéjosak, mérsékelten alacsonyan tűzöttek, közvetlenül a szem magassága felett.

A Sussexi spániel egész teste erős és vízszintes. A háta izmos szélességében és mélységében egyaránt. A farka korábban 13-18cm-en volt dokkolva. Dokkolva: alacsonyan áll és soha nem hordja a háta fölé emelve. A farka sűrű szőrzettel borított. Dokkolás nélkül: alacsonyan tűzött, közepes hosszúságú és nem hordja a hát szintje felett. Fokozatosan vékonyodnia kell egy pontig, és mérsékelten tollasnak kell lennie.

Az elülső végtagok meglehetősen rövidek és izmosak, jó csontozatúak. A lábak végén jól párnázott mancsok találhatóak, a lábujjak között tollas.

A hátsó végtagok rövidek és erősek, jó csontozattal. A hátsó lábak nem tűnnek rövidebbnek, mint az elülső lábak, sem túl szögletesnek.

Sussexi spániel szőrzete:Dús és lapos, nem hajlik a göndörödésre, és bőséges aljszőrzet az
időjárásállóság érdekében. Füle puha, hullámos szőrrel borított, de nem túl
dús. Az elülső és hátsó negyed közepesen jól tollazott. Szőrzetének színe: Gazdag arany máj és haj árnyalata aranysárgáig a hegyén, arany az uralkodó.

Eredete

A Sussexi spániel a brit spánielfajták egyik reprezentánsa, és eredetét tekintve Angliából származik. Már a középkori időkben is jelen voltak hasonló jellegű spániel típusú kutyák, akiket a vadászat során használtak fel. A Sussexi spániel kifejezetten a vadászatban és az apportálásban jeleskedik, így történelmi szerepe is kiemelkedő.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332