Barion Pixel

Göndörszőrű retriever

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Göndörszőrű retriever jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Göndörszőrű retrievert szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Nézzünk is meg pár alap információt erről a retriever fajtáról. 2009-ben fogadták el hivatalosan, mint önálló kutyafajta, az FCI rendszerében 110-es szabvány sorszámmal található meg. Nagy Britanniából származik, eredeti neve: curly coated retriever. Aki egy kicsit beszél angolul az jól sejti a neve utal egy bizonyos tulajdonságára. A Curyl coated kifejezés nem jelent mást, mint a göndörszőrű kifejezés. Ezt a tulajdonságát szerintem minden képen könnyű észrevenni milyen kis göndör szőr borítja egész testét.

Eredeti felhasználása

Az egyik legősibb retriever fajta amit eredetileg vízi és szárazföldi apportvadászatra használtak.

Göndörszőrű retriever temperamentuma

Roppant intelligens, mentálisan nagyon stabil és megbízható kutyafajta. Merész, barátságos, magabiztos és független. Összefoglalva egy tipikus retriever aki nagyon kötődik gazdájához és családjához. Imád a családja társaságában lenni és teljesen mindegy neki, hogy mit csináltok együtt csak ott legyél vele (például ha alszol délután őt ez nem fogja zavarni csak legyen veled egy légtérbe és máris boldog 😀 ). Természetesen ki ne felejtsük a listából a retrieverek egyik legfőbb tulajdonságát ami nem lehet más, mint a tanulékonyság. Roppant tanulékonyak és örömmel is tanulnak gazdájukkal.

Göndörszőrű retriever megjelenése

Sokan nem tudják azonosítani amikor sétál velük szembe egy ilyen kutyafajta, sajnos nem örvend nagy divatnak ez a fajta, így csak retriever rokonai árnyékában él. Sokan azt hiszik rá, hogy labrador vagy éppen labrador és uszkár keverék, bizony olyan szinten göndör a szőre, mint egy uszkáré.

A kan kutya marmagassága 69 cm és testsúlya 31–41 kg között alakul majd, a szuka kutya marmagassága 64 cm és testsúlya 23-32 kg között alakul majd.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A Göndörszőrű retriever rendelkezik egy fontos aránnyal amit érdemes megemlíteni, a teste valamivel hosszabb (válltól a fenékig mérve), mint a marmagassága. Ezt érdemes megjegyezni, hogy amikor mész kölyökkutyákat nézni előtte nézd meg a szülőket, hogy azonosak e az elvárt arányokkal.

A feje arányos testével, oldalról és elülső profilból egyaránt ék alakú. Az elülső arc és a koponya egyenlő hosszúságúak. A koponya és a pofa síkja párhuzamosak. Az orra fekete és barna. Az állkapcsa erős és teljes ollós harapással rendelkezik. A szemei nagyok, de nem kiemelkedőek, oválisak és ferdén helyezkednek el. A szemeinek színe sötétbarna vagy májbarna lehet a szőrzet színétől függően.

A Göndörszőrű retriever testének felső vonala erős és egyenletes, az ágyéki részen rövid, mély és erőteljes. A mellkasa mély, jól ívelt bordákkal.

A farok a felső vonalból folytatódik, körülbelül a csánkig kell érnie, mozgás közben egyenesen a felső vonallal kell hordania.

Az elülső végtagok egyenesek és a test alatt helyezkednek el. A hátsó végtagjai erősek és izmosak.

Az izmos testalkatának köszönhetően a járása kifejezetten könnyű, jó nyújtással.

A Göndörszőrű retriever szőrzete: Testszőrzet kis, feszes, ropogós fürtök sűrű tömege, amelyek közel fekszenek a bőrhöz, a nyakszőrtől a farok hegyéig terjednek; aljszőrzet vagy
csupasz foltok nélkül. Máshol sima haj. A szőrzet színe fekete lehet vagy máj színű.

Ápolása

Ez a fajta kifejezetten kevés ápolást igényel, fésülni is csak ritkán szabad, ugyanis ez tönkreteheti szépséges fürtjeit. Ennek ellenére a fajta vedlik, ilyenkor gyengéden át lehet kefélni a bundát, hogy a kutya megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól. Időnként nedves ronggyal át lehet finoman dörzsölni a szőrzetet, ez sokkal jobb a különleges bunda számára, mint a fésülgetés.

Göndörszőrű retriever eredete

A göndörszőrű retrievert az egyik legrégebbi retrieverként emlegetik. Pontos eredete azonban ismeretlen, de a legtöbben a már kihalt angol vízispánielt és a retrieving szettert tartják felmenőinek. De egyesek az uszkárt, az újfundlandit és az ír vízispánielt is emlegetik.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332