Amerikai vízispániel

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Amerikai vízispánielt szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Amerikai vízispániel jellemzői

Amint azt már említettem ebben a bejegyzésben szeretnék összeszedni minden olyan hasznos infót amit tudnod kell az Amerikai vízispánielről főleg ha ilyen kutyát szeretnél magad mellé társnak.

Pár alap információ a fajtáról:

Alomszám: 4-6 kölyök
Várható életkor: 10-13 év

FCI száma: 301
FCI fajtacsoport: (VIII.) Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák
FCI szekció: (3.) Vízi vadászkutyák

Amerikai vízispániel eredeti felhasználása

Nem fog meglepetést okozni ha azt mondom, hogy amerikában tenyésztették ki, mint sokoldalú vadászkutya. A tenyésztés egyik legfontosabb célja az volt, hogy viszonylag könnyen mozgatható legyen a kutya.

Ez azt jelenti, hogy a vadász könnyedén odébb tudja helyezni a kutyát súlya miatt.

Amerikai vízispániel temperamentuma

Rendkívül okos és intelligens, nagyon barátságos. Nagy energiával és tenni akarással éli életét, ezt a viselkedést tanúsítja vadászat közben is.

Nagyon fontos jellemzője, hogy nem olyan önfejű, mint a többi vadászkutya és terepen is könnyen irányítható és kezelhető marad.

Amerikai vízispániel megjelenése

Az amerikai vízispániel egy közepes termetű izmos és göndör szőrű vadászkutya. Szilárd testalkatú kutya tele erővel és energiával, a megjelenésében a hangsúly a kutya méretére és a szőrzet textúrájára helyeződik.

A kutyafajta csak annyi csontozattal rendelkezik amennyi szükséges az izomzat viseléséhez.

Amerikai vízispániel marmagassága: 38-46 cm

Kan kutya testsúlya: 13-20 kg

Szuka kutya testsúlya: 11-18 kg

FCI szabvány szerinti megjelenése

Fontos arányok: valamivel hosszabb, mint magasabb, nem túl szögletes. A pontos arányok viszont nem annyira fontosak, mint az hogy a kutya kiegyensúlyozott és egészséges legyen. Mindenekelőtt legyen képes ellátni a fajta rendeltetését.

A kutya fejének arányosnak kell lennie a teljes kutyával. A fej mérsékelten hosszú, az arcán lévő kifejezés mindig éber, magabiztos és intelligens.

Az orra mindig sötét színű, fekete vagy sötétbarna. Az orra jól fejlett pontosan azért, hogy a kutya vadászat közben a nyomkövető funkciót is be tudja tölteni. Állkapcsa ollós harapással rendelkezik.

Az amerikai vízispániel szemei: közepes méretűek, nem tűnhetnek kiállónak vagy domborúnak. A szem színe lehet: sárgásbarna, barna, mogyoróbarna vagy bármilyen sötét tónusú szín.

Természetesen a legfontosabb, hogy harmóniában legyen a kutya szőrzetének színével. Sajnos a sárga szemeket nem részeítik előnyben és egy bemutatón vagy kiállításon ki is zárják az adott kutyát a versenyből.

A fülek enyhén a szem vonala felett helyezkednek el. Hosszúak és szélesek, az orrig terjedő bőrrel.

A kutya teste jól fejlett és masszív testfelépítésű. A kutya farka mérsékelten hosszú kissé a hát szintje felett és alatt hordható. A farka elkeskenyedő.

Az első végtagok közepesen hosszúak és jó csontozatúak. A hátsó végtagok megjelenése közepes hosszúságúak és erősek.

Az amerikai vízispániel szőrzete: A szőrzet a marceltól (egyenletes hullámoktól) a szorosan göndörödésig terjedhet. A hullámok vagy fürtök mennyisége a kutyán az egyes területeken változhat.

Fontos, hogy az aljszőrzet megfelelő sűrűségű legyen, hogy védelmet nyújtson az időjárás, a víz vagy a fedőréteg ellen, de ne legyen túl durva vagy túl puha. A kutya torka, nyaka és háta jól borított szőrrel.

A fül mindkét oldalán szőrrel borított, a hallójárat megtekintéskor jól látható. Homlokát rövid, sima szőr borítja, felső csomó nélkül. A farok hegyéig szőrrel borított, mérsékelt tollazattal.

A lábak mérsékelt tollazatúak, hullámokkal vagy fürtökkel harmonizálva a kutya szőrével. A szőrzet vágható, hogy jól ápolt megjelenést nyújtson; a fülek borotválhatók; de egyik sem kötelező

Színváltozatai: Szilárd máj, barna vagy étcsokoládé színe. Egy kis fehér a lábujjakon és a mellkason megengedett.