Barion Pixel
Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A Fríz vízikutya egy kevésbé ismert fajta, de ezt a fajtát is elismerte az FCI önálló kutyafajtaként. A Wetterhoun, vizikutya Hollandia északi részén volt megtalálható már kb. 400 évvel ezelőtt. A 20. század elején a Wetterhount és a Stabijhount rendszeresen keresztezték egymással, ami azzal fenyegetett, hogy aláássák mindegyikük egyedi változatosságát. Eredetileg vadászkutyának tenyésztették.

1938-ban a „Kynologenclub Fryslân” rajongóinak egy csoportja ismét megkezdte a fajta tisztítását, és 1942-ben mindkét fajtát hivatalosan elismerték. A II. világháború idején, mint a legtöbb kutyafaj pusztulásra volt ítélve, ezért a jelenlegi populáció (2013) körülbelül 1000 kutya világszerte.

Fríz vízikutya jellemzői

Megjelenése

A fríz kutya erős testalkatú, kissé hullámos szőrű, színe általában fehér-fekete, fehér-barna, vagy esetleg tiszta fekete. Élettartama 12-14 év, súlya általában 25-30 kg közötti, magassága 50-53 cm. Vadászjellegéből adódik, hogy inkább kinti kutyaként tartják, házőrzésre kiválóan alkalmas.

Fríz vízikutya temperamentuma

A Wetterhoun természeténél fogva öntörvényű, szereti a kihívásokat, a feladatokat, melyeket maximálisan meg akar oldani. Ha olyan feladatot kap, ami számára értelmetlennek tűnik megmakacsolja magát és nem végzi el a feladatot. A házban és környékén a Wetterhoun éber, és szívesen elkapja a kártevőket, őrzi a házat a külső behatolóktól. A családot szereti, ragaszkodik hozzájuk, az idegent nem szereti, de ha látja, hogy a gazda beenged valakit a házba, a portára, akkor ezt elfogadja. Első kutyás gazdáknak nem ajánlott, inkább gyakorlott kutyatartóknak.

Tartása

A fríz kutyát olyan helyen tartsuk, ahol nagy az udvar, és kielégítheti mozgásigényét, vagy olyan helyen, ahol feladata van, őrizhet valamit vagy épületet, vagy állatokat. Szőre vastag, kissé hullámos, vastag nem igényel különösebb gondozást. Az etetését inkább két részletben oldjuk meg, ha tehetjük.

Mozgásigénye

Mozgásigénye és energiája minden képzeletet felülmúl, folyamatosan treníroztatni kell, hogy elfáradjon és mindíg legyen számára feladat, mert csak így érzi jól magát. Lakásban való tartásra nem ajánlott nagy mozgásigénye miatt. Szeret erdőben sétálni akár póráz nélkül is, ragaszkodó, ezért nem kell félni, hogy póráz nélkül elszalad és nem jön vissza.

Tanítása

Ez a fajta nem való azoknak, akiknek még nincs tapasztalatuk a kutyák nevelésében. Értelmes, gyorsan tanuló eb, ugyanakkor elég akaratos is ahhoz, hogy ha nem látja értelmét egy utasításnak, akkor azt ne is hajtsa végre. A legjobb eredményeket türelemmel, következetességgel és sok szeretettel lehet elérni nála, a pozitív jutalmazás vezet nála eredményre. Nála is alkalmazható a tréningpóráz vagy az oktatópóráz, a jutalomfalattal a csillagokat is lehozza a gazdának.

Kiknek ajánlott?

A fríz kutya csak gyakorlott kutyatartóknak ajánlott, vagy olyanoknak, akiknek van tapasztalatuk már a kutyatartásban. Családszerető, ragaszkodó kutya, szeretteit tűzön-vízen át megóvja mindentől. Nagyon jó házőrző, ezért idősek, egyedülélők számára kiváló őrző-védő kutya és egyben társ is.