Barion Pixel

Japán spicc fajtaleírás

Megosztás

A Japán Spitz igazi szeleburdi ki humorgépezet, aki imádja jókedvre deríteni gazdáját. Szívesen csatlakozik bármilyen kalandhoz, legyen szó kirándulásról, autózásról vagy nyaralásról.

Társasági lény, aki rengeteg figyelmet és törődést igényel (hidd el ha kevés figyelmet kap azt jelezni is fogja neked).

Jól kijön más állatokkal és gyerekekkel is. Ez a cikk a Japán Spitz tartásáról, gondozásáról és etetéséről szól, hogy eldönthesd, vajon ez a fajta a tökéletes választás számodra.

Japán spicc temperamentuma

Szeretetteljes és hűséges: Erős köteléket alakít ki gazdájával, és imádja az ölelkezést és a társaságot. Hűséges társa lesz Önnek bármilyen kalandban.

Bohócos és játékos: Vidám természetű, szeret szórakozni és nevettetni gazdáját. Élvezi a játékot és a labdázást, remek társ lehet a gyerekeknek is.

Éber és őrző: Kitűnő őrzőkutyává válik, figyelmezteti Önt a veszélyre ugatással. Ugyanakkor nem túlzottan ugatós fajta.

Társasági lény: Jól kijön más kutyákkal és kisállatokkal, ha korán szocializálják. Szereti a társaságot, és nem kedveli a magányt.

Intelligens és tanítható: Könnyen tanul új trükköket és parancsokat, ha következetesen nevelik. Fontos a korai szocializáció és a képzés, hogy jól nevelt kutya legyen belőle.

Energikus: Rendszeres mozgásra és játékra van szüksége ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott maradjon. Élvezi a sétákat, a túrázást és a szabadtéri játékokat.

Kihez illik a japán spicc

Természetesen minden kutya más lesz a neveltetésétől függően. Azonban van pár tulajdonság vagy személyiségjegy amivel nem rossz ha rendelkezel mielőtt egy japán spicc fajtát viszel haza.

Ezért van az, hogy a fajta idális gazdája egy energikus, türelmes, következetes, szeretetteljes, gondoskodó és tapasztalt kutyatartó.

Fontos, hogy elegendő időt és figyelmet tudjon fordítani a kutyájára, és hogy biztosítson számára egy szerető és gondoskodó otthont.

Aktív és energikus: A Japán Spitz energikus kutyafajta, amelynek sok mozgásra és játékra van szüksége.

Ideális gazdája az, aki élvezi a szabadtéri tevékenységeket, mint a séták, a túrázás és a kutyás sportok.

Türelmes és következetes: A Japán Spitz intelligens, de makacs is lehet. Fontos, hogy türelmesen és következetesen neveljük, hogy jól nevelt kutya legyen belőle.

Szeretetteljes és gondoskodó: A Japán Spitz erős köteléket alakít ki gazdájával, és imádja az ölelkezést és a társaságot. Fontos, hogy szerető és gondoskodó otthont biztosítsunk számára.

Társasági: A Japán Spitz társasági lény, aki nem szereti a magányt. Ideális gazdája az, aki sok időt tud tölteni a kutyájával, és aki örömmel viszi magával kirándulni, nyaralni.

Tapasztalt kutyatartó: A Japán Spitz nem kezdő kutyatartóknak való fajta. Fontos, hogy legyen tapasztalatunk a kutyák nevelésében és gondozásában.

Aktivitás szint:

A Japán Spitz energikus kutyafajta, amelynek napi 1-2 óra mozgásra és játékra van szüksége. Ideális gazdája az, aki aktív életmódot él, és aki sok időt tud tölteni a kutyájával a szabadban.

Tartási körülmények:

A Japán Spitz kis-közepes méretű kutyafajta, amely lakásban is tartható, de fontos, hogy elegendő mozgást kapjon.

Fontos, hogy ingerszegény környezetben tartsuk őket, ahol nem zavarja őket a sok zaj és mozgás.

Kiknek nem ajánlott a Japán Spitz:

Kezdő kutyatartók: A Japán Spitz nem kezdő kutyatartóknak való fajta, mivel intelligensek és makacsok is lehetnek. Fontos, hogy tapasztalattal rendelkezzünk a kutyák nevelésében és gondozásában.

Keveset mozgó emberek: A Japán Spitz energikus kutyafajta, amelynek napi 1-2 óra mozgásra és játékra van szüksége. Nem ideális olyan emberek számára, akik keveset mozognak, vagy akik nem tudnak sok időt tölteni a kutyájukkal a szabadban.

Allergiások: A Japán Spitz szőrzete bőséges és vastag, ami allergiát okozhat az arra érzékenyeknél.

Gyerekekhez való viszonya

A Japán Spitz általában jól kijön a gyerekekkel, ha korán szocializálják őket. Természetesen, mint minden kutyánál, fontos a felügyelet, amikor gyerekek és kutyák együtt vannak, de a Japán Spitz türelmes és játékos természete miatt remek társ lehet a gyerekek számára.

Íme néhány tipp a Japán Spitz és a gyerekek közötti harmonikus kapcsolat kialakításához:
Korai szocializáció: Fontos, hogy a Japán Spitz kölyköt már kiskorában hozzászoktassuk a gyerekekhez. Ez segíthet megelőzni a félelmet vagy az agressziót a későbbiekben.

Felügyelet: Mindig felügyeljük a gyerekeket és a kutyát, amikor együtt vannak, még akkor is, ha jól kijönnek egymással. Ez segít megelőzni a balesetet vagy a sérülést.

Tanítsa meg a gyerekeket a kutyával való helyes bánásmódra: Tanítsa meg a gyerekeket, hogyan simogassák, etessék és játsszanak a kutyával tiszteletteljesen. Fontos, hogy a gyerekek ne húzzák a kutya szőrét vagy ne zaklassák. Ezért van az, hogy én bizonyos kor alatt nem ajánlom a kutyát. Ez azt jelenti, hogy 6 éves kor alatt nem ajánlott a kutya gyermek mellé vagy legalábbis nem ajénlott őket felügyelet nélkül kettesben hagyni.

Tanítsa meg a kutyát a parancsokra: Alapvető parancsok betanítása a kutyának, mint például a „leül”, „marad” és „gyere” segíthet a kontrollban és megelőzheti a problémákat.

Biztosítson szüneteket: Mind a gyerekeknek, mind a kutyának szüksége van szünetre a játéktól és a társaságtól. Biztosítson nekik külön helyet, ahol pihenhetnek és egyedül lehetnek. Mivel a Japán spicc egy nagyon bohókás és szórakozott kutya nem is árt neki a szünet, hogy kivegyük a túlzott kapkodást és hancúrozásból. Így elkerülhetjük, hogy a nagy játék közben véletlenül megkarmolja a gyermeket.

Más háziállatokkal való együtt tartása

A Japán Spitz általában jól kijön más kutyákkal és kisállatokkal, ha korán szocializálják.

Fontos a felügyelet, fokozatos bevezetés, pozitív megerősítés, türelem és megfelelő környezet biztosítása a harmonikus kapcsolathoz. Ha nehézségek adódnak, forduljon szakemberhez.

Természetesen ne felejtsd el ahhoz, hogy más állatokkal is jól boldoguljon tőled lesz szüksége sok türelemhez és sok pozitív megerősítésre.

Japán spicc Megjelenése

A Japán Spitz egy kis-közepes méretű kutyafajta, vastag, fehér szőrzettel és rókaszerű megjelenéssel.

Méret:
Marmagasság: 37–38 cm (14,5–15 hüvelyk)
Súly: 6–10 kg (13–22 font)

Fizikai jellemzők:
Fej: Háromszög alakú fej éles, sötét szemmel és hegyes füllel.
Test: Kompakt test mély mellkassal és egyenes háttal.
Farok: Bőséges farok, amely a hátán hordozódik.
Szőrzet: Dupla szőrzet, vastag, fehér külső réteggel és puha, fehér aljszőrzettel.

Ezen általános jellemzők mellett a Japán Spitznek megvannak a maga egyedi vonásai is:
Rókaszerű arckifejezés: Hegyes orruk, éles szemük és hegyes fülük rókaszerű megjelenést kölcsönöz nekik.

Bőséges szőrzet: Vastag, fehér szőrzetük elegáns és feltűnő megjelenést kölcsönöz nekik.
Élénk személyiség: Élénk és játékos természetükről ismertek.

Japán spicc FCI standard általi megjelenése

Fontos arányok:
A marmagasság és a testhossz aránya 1:1
A fej hossza a marmagasság 3/10-e
A fül hossza a fej hosszának 1/3-a

Fej:
Háromszög alakú, arányos a testtel
Homlok sima
Orr fekete, orrlyukak nyitottak
Szem sötétbarna, mandula alakú, kissé ferdén beállított
Fül kicsi, háromszög alakú, hegyes, előrehajló
Állkapocs erős, ollós harapás

Test:
Kompakt, izmos
Nyak büszke, közepes hosszúságú
Mellkas mély, bordák íveltek
Hát egyenes, enyhe farokvonal
Farok bőséges, a hátán hordozva

Végtagok:
Egyenesek, párhuzamosak
Vállak dőlések
Mancsok kicsik, kerekek, fekete talppárnákkal

Farok:
Bőséges, a hátán hordozva
Szőrzettel borított

Szőrzet:
Dupla rétegű
Külső szőrzet vastag, egyenes, merev
Aljszőrzet puha, sűrű, fehér
Színe: Fehér

Japán spicc tartása

Mozgásigénye

A Japán Spitz energikus és élénk kutyafajta, de mozgásigénye átlagosnak mondható. Ez azt jelenti, hogy nem igényel olyan mértékű aktivitást, mint a border collie vagy a jack russell terrier, de nem is olyan keveset, mint a mopsz vagy a bulldog.

Napi séták: A Japán Spitznek naponta egy-két kiadós sétára van szüksége. Ezek a séták legalább 30 perc hosszúak legyenek, de ideálisabb az 1 óra séta. A séták során a kutyának lehetősége kell legyen futni, szaglászni és felfedezni a környezetét.

Játék: A Japán Spitz imád játszani, ezért fontos, hogy naponta legalább 30 percet töltsünk játékkal vele. Ez lehet labdajáték, apportírozás, kötélhúzás vagy bármilyen más játék, amit a kutya élvez.

Egyéb aktivitások: A Japán Spitz élvezi a túrazást, úszást és agilityt is. Ha van rá lehetőséged, ezek a tevékenységek nagyszerű módjai lehetnek a kutya fizikai és mentális stimulálásának.

Ápolása

Fültisztítás: A Japán Spitz fülét hetente egyszer tisztítsd meg fültisztító oldattal és pamutgolyóval.
Körömvágás: A kutya körmét havonta egyszer vágd le.

Ha nem vagy biztos benne, hogyan kell ezt megtenni, fordulj állatorvoshoz vagy kutyakozmetikushoz.

Fogmosás: A kutya fogát napi egyszer mosd meg kutyaköpettel és fogkefével. Ez segít megelőzni a fogkőképződést és a szuvasodást.

Japán spicc szőrzet ápolása

A Japán Spitz gyönyörű, vastag, fehér szőrzete van, amely rendszeres ápolást igényel.

Kefélés:
Hetente kétszer-háromszor alaposan keféljük át a kutyát egy puha sörtéjű kefével. Ez eltávolítja az elhalt szőrszálakat, szennyeződéseket és megelőzi a szőr gubancolódását.
Különös figyelmet fordítsunk a lábakra, a mellkas alatti területre, a farok tövére és a fülek mögé, ahol könnyebben összefilcesedhet a szőr.

Fürdetés:
A Japán Spitzet nem kell túl gyakran fürdetni, általában 3-6 havonta elegendő. A túlzott fürdetés száríthatja a bőrüket.

Fürdetéskor kutyasampont használjunk, és alaposan öblítsük le a sampont a kutya bőréről.
Szárításhoz törölközővel itassuk le a vizet a szőrről, majd hajszárítóval szárítsuk meg alacsony fokozaton.

Vedlés:
A Japán Spitz évente kétszer erősen vedlik, tavasszal és ősszel. Ebben az időszakban naponta ajánlott a kefélés a laza szőr eltávolítása érdekében.

A lehullott szőr elszóródásának minimalizálására használhatunk kisállat-szőrtelenítő szerszámot.

Etetése

A Japán Spitz energikus kutyafajta, de nem igényel óriási aktivitást. Ennek megfelelően az étrendjének is kiegyensúlyozottnak és a szükségleteihez igazodónak kell lennie.

Általános irányelvek:

Válasszunk minőségi kutyaeledelt: A Japán Spitz számára fontos, hogy magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető eledelt kapjon. Keressünk olyan tápot, amely hússal (pl. csirke, marha, bárány) van tele, és kevés gabonát tartalmaz.

Figyeljünk a kutya korára, aktivitási szintjére és egészségi állapotára: A kölyköknek, vemhes vagy szoptató nőstényeknek, idősebb kutyáknak és aktívabb kutyáknak eltérő tápanyagigényük lehet. Válasszunk olyan tápot, amely megfelel a kutya egyedi igényeinek.

Tartsuk be az adagolási útmutatót: A táp csomagolásán feltüntetett adagolási útmutatót kövessük. Ne etessünk túl sokat a kutyának, mert ez elhízáshoz vezethet.

Biztosítsunk friss vizet: A kutya mindig hozzáférhessen friss, tiszta vízhez.

Szétosztjuk az ételt: A Japán Spitzet naponta kétszer érdemes etetni. Ez segít megelőzni a gyomorcsavarodást és az emésztési zavarokat.

Figyeljük a kutya súlyát: Rendszeresen ellenőrizzük a kutya súlyát, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy egészséges súlyban van.

Élelmiszerek, amelyeket adhatunk a Japán Spitznek:
Hús: Csirke, marha, pulyka, bárány
Hal: Lazac, tonhal, makréla
Tojás: Főtt vagy nyers
Zöldségek: Zöldbab, répa, brokkoli, spenót
Gyümölcsök: Alma, banán, körte, görögdinnye
Rizs
Zabpehely

Nevelése

Alapvetően van 4 dolog amit ha csinálsz a kutyáddal akkor elé szoros kapcsolat fog kialakulni kettőtök között, ezen túlemően te leszel az akire hallgatni fog.

Feladat: minden nap adj neki feladatot, lehet az egy ültetés, egy marad, egy hozd ide, bármi, de kapjon tőled feladatot minden nap akármilyen apróságot is, de igyekezz ezt betartani.

Jutalmazás: ne maradjon el a jutalmazás sem a jól teljesített feladatokhoz. Minden kutyának más a szertetnyelve így ezt neked kell megtalálnod, hogy a te kutyádat egy jutalomfalattal, simogatással, a kedvenc játékával vagy ezeken kívül mivel lehet még jutalmazni.

Közös idő: töltsetek időt együtt, erre sincs aranyszabály, hogy mi számít közös időnek. Erre neked kell rájönnöd, hogy a kutyád mit értékel a legjobban. Egy kis sétát, egy kiadós simogatást, vagy hogy a sorozat közben melléd tudjon feküdni, vagy, hogy el van engedve a réten póráz nélkül.

“Büntetés”: Ne érts félre nyilván nem szabad kezet emelni a kutyádra, de amikor rosszat csinál akkor bizony érzékeltetni kell vele.

Ezt is meg kell tanulnod, hogy mi az a határ amíg el tudsz menni a kutyáddal és érteni fogja. Nekem például törpe uszkárom van és bőven elég neki annyi ha felemelem a hangom és már tudja, hogy hupsz itt valami rosszat tettem amit nem kellett volna.

Ez nem azt jelenti, hogy ezt minden nap meg kell tőlem kapnia! Csak akkor ha valami rosszat csinált és rajta is tudtam kapni.

Nagyban függ a fajtától miből értenek és miből nem, nekem személy szerint az uszkár előtt vadászkutyám volt, naa vele aztán ordíthattam torkom szakadtából akkor sem érdekelte.

Japán spicc eredete

A Japán Spitz egy ősi kutyafajta, amelynek pontos eredete homályos. Egyes elméletek szerint a fajta a Samojéd Spitzből származik, amelyet a 17. században hoztak Japánba.

Mások úgy vélik, hogy a Japán Spitz a Pomerániai Spitz, a Német Spitz és a Koreai Jindo kutyafajták keveréke.

A Japán Spitzet eredetileg vadászatra és őrzésre tenyésztették ki. Kis mérete és ébersége miatt kiválóan alkalmas volt a rágcsálók és a madarak vadászatára, valamint a házőrzésre.

A fajta népszerűsége a 19. században nőtt, amikor Japánban a nyugati kultúra iránti érdeklődés fokozódott.

Ekkoriban a Japán Spitzet társasági kutyaként is elkezdték tartani.

Miért tenyésztették ki a Japán Spitzet?

A Japán Spitzet a következő okokból tenyésztették ki:

  • Őrzés: Érzékeny és bátor kutya, aki kiválóan őrzi a házat és a családot.
  • Társaság: Intelligens és szerető kutya, aki kiváló társ lehet.
  • Esztétika: Gyönyörű, vastag, fehér szőrzete van, amely vonzóvá teszi a kutyát.
  • A Japán Spitz ma is népszerű kutyafajta Japánban és a világ más részein is. Intelligens, szerető és hűséges kutya, aki kiváló társ lehet mindenkinek, aki aktív életmódot folytat.
  • Vadászat: Kis mérete és ébersége miatt kiválóan alkalmas volt a rágcsálók és a madarak vadászatára.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322