Barion Pixel
Megosztás

13–16 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Bolognese jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Bolognese-t szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Kezdjünk is néhány alapinformációval erről a fajtáról, amint azt látod az ismertebb neve a Bolognase (Bolonyéze), eredeti neve: Bolognai. Imsert mége ezeken a neveken is: Bichon Bolognese, Bolognese toy dog, Bologneser, Bolo. Eredetileg Olaszországból származik. Az FCI rendszerében 196-os standard sorszámmal található meg. Közvetlen rokona többek közt a Maltesének, a Bichon Havanesének és a Bichon frisé-nek is. Hasonlóságuk miatt sokan össze is szokták tévesztik ezeket a fajtákat.

A bolognese méreteit tekintve a kanok marmagassága: 27-30 cm, a szukák marmagassága 25-28 cm. A bolognese testsúlya 2,5-4 kg között alakul.

Nézzük is meg hogyan tud egy bolognese beilleszkedni egy család életébe. Ez egy igazán sokoldalú kutya ennek eredményeképpen bátran tudom ajánlani kezdő kutyatartók számára is. Családi közösségben kivirágzik és életvidám lesz. Gyermekes családok számára is ideális választás lehet, de természetesen a gyerekekkel is érdemes tisztázni, hogy ők is felelősséggel tartoznak a kutyus felé. Sajnos durva játék közben egészen könnyen megsérül ez a kistestű kutya.

Más állatokkal könnyen tartható, de a legjobb ha már kölyökkorától kezdve hozzá van szoktatva más állatok jelenlétéhez.

Imádja a gazdival kettesben töltött időt és mivel nagyon emberközpontú kifejezetten nehezen viseli ha egyedül marad több órára.

Bolognese eredeti felhasználása

Az FCI leírása szerint eredeti felhasználása társ kutya.

Bolognai Pincs temperamentuma

Nagyon nyugodt kutyafajta, általában nem túl aktív. Nagyon hűséges gazdájához és közvetlen családi környezetéhez. A bolognese egy roppant intelligens kutyafajta, arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem csak az intelligenciáját kell kiemelni hanem játékosságát is. Szereti gazdájával és emberi falkájával tölteni az időt. A másik nagyszerű tulajdonsága amit szeretnék kiemelni az alkalmazkodóképessége, ez akkor jön jól amikor lakásban más háziállatokkal is jól ki kell jönnei, legyen szó másik kutyáról vagy macskáról.

Bolognese ápolása

Szerintem már ránézésre meg fogod tudni mondani, hogy bizony a hosszú szőrzete bizony törődést igényel. A bundája rendszeres ápolást igényel, ami azt jelenti, hogy hetente 2-3 alkalommal ajánlott kifésülni. A fésűhöz már kiskorától kezdve érdemes szoktatni.

Bolognese etetése

Szerintem nem fogok újdonságot mondani, hogy te mint gazdi leszel felelős a kutya táplálásáért így neked kell majd észlelni a jeleket ha a kutya túl sok tápot vagy éppen túl kevés tápot kap. Ezekkel az apró megfigyelésekkel tudod megakadályozni, hogy a kutyád elhízzon. Kistestű kutyákhoz mérten javasolt a napi kétszeri etetés. Illetve mivel a kutya szőrzete igen nagy ezért csalóka is lehet így javasolt legalább kettő hetente mérleggel mérni a kutya súlyát.

Kölyök bolognese etetése – természetesen arra figyleni kell, hogy naponta többször kell etetni egy kölyökkutyát napi 3-4 alkalommal is kínálni kell étellel:

2 hónapos – 66 g – 107 g a kiskutya felépítésétől függően
3 hónapos – 75 g – 124 g a kiskutya felépítésétől függően
4 hónapos – 78 g – 130 g a kiskutya felépítésétől függően
5 hónapos – 78 g – 131 g a kiskutya felépítésétől függően
6 hónapos – 71 g – 130 g a kiskutya felépítésétől függően
7 hónapos – 64 g – 118 g a kiskutya felépítésétől függően
8 hónapos – 56 g – 105 g a kiskutya felépítésétől függően
9 hónapos – 56 g – 94 g a kiskutya felépítésétől függően
10 hónapos – 55 g – 93 g a kiskutya felépítésétől függően

Felnőtt bolognese etetése:

2.5 kg: 55 g – 68 g
4 kg: 69 g – 82 g
5 kg: 83 g – 96 g

Bolognese ideális tartása

Tulajdonképpen egy tüneményes kistestű négylábúról van szó aki kifejezetten gyorsan felismeri a gazdája gyengeségeit és próbálja is azokat kihasználni. Ideális esetben lakásban van tartva a Bolognese, szereti játszani és imádja ha a gazdája simogatja. Mint minden kölyökkutya a bolognese is nagyon cuki és aranyos, ennek nagy hátránya, hogy a gazdája nem mindig tud ellenállni neki és megenyhül a szíve (a nem leges válasz gyakran átfordul igen-be). Amennyiben kitartasz a nem mellett és az nem is marad és következetesen neveled már kölyökkorától kezdve úgy viszont egy nagyszerű tanulni vágyó és játékos társat tudhatsz majd magad mellett.

Igénylik a sétáltatást is természetesen mivel ha otthon egyedül van tartva akkor jót fog neki tenni ha találkozik majd más kutyákkal is az utcán. Azonban ha te aktív életet élsz és mondjuk rendszeresen jársz túrázni és szeretnéd kis bolognese kutyát is vinni akkor bizony nem árt ha figyelembe veszed a méreteit is és fokozatosan szoktatod hozzá a nagyobb távok megtételéhez.
Sétáltatás tekintetében szerintem nagyon személyiség függő, de esőben például nem igényli a hosszabb sétákat csak amennyi szükséges. Ilyen időjárási viszonyok között jobban szeret ő is inkább otthon maradni és ilyen esetekben a gazdi feladata mentálisan lefárasztani.

Bolognese megjelenése

Kis méret, zömök és kompakt, tiszta fehér szőrzet fedi testét ami hosszú és bolyhos. Annak ellenére, hogy a marmagassága mindössze 30 cm körül alakul elmondható róla, hogy igazán kecses és elegáns a mozgása.

FCI standard szerinti megjelenése

Fontos arányok: Négyzet alakú, a test hossza megegyezik a marmagassággal. A fej hossza eléri a marmagasság ⅓-át. A mellkas mélysége a marmagasság közel fele.

A fej közepesen hosszú, a járomívek szintjén mért szélesség megegyezik a hosszával. A koponya Szagittalis irányban kissé tojásdad (tojás alakú), oldalai meglehetősen domborúak, inkább lapos a felső része. A homlokcsontok protuberanciái jól fejlettek. A koponya és a pofa hosszanti tengelyei párhuzamosak, az elülső barázda csak enyhén hangsúlyos, csakúgy, mint a nyakszirti kitüremkedés. A koponya hossza valamivel hosszabb, mint a fang. Az orr a pofa felső vonalával azonos vonalban helyezkedik el. Az orrnak nagynak kell lennie és feketének. Fang: Hossza a fej hosszának 2/5-e, a fang felső vonala egyenes, a pofa oldalai párhuzamosak, így a fang elülső része majdnem négyzet alakú. Az alsó orbitális régió jól cizellált.

A felső ajkak csak kis mértékben fejlettek, az alsó ajkakat nem takarják. Az orr alsó profilját az alsó állkapocs határozza meg.
Normálisan fejlett állkapoccsal rendelkezik, tökéletesen illeszkedő felső és alsó ívekkel. A fogak fehérek egyenletesen elhelyezkedve, erős és teljes fogazat.

A szemek szinte frontális síkban helyezkednek el; mérete valamivel jobb a normálnál. A szemhéjnyílás kerek, a szemgolyó nem lehet kiemelkedő; a szem fehérje nem látható. A szemhéj peremének feketének, az írisznek pedig sötét okker színűnek kell lennie.

A füle magasan ülő, hosszú és lógó, de tövükön meglehetősen merevek, így a külső fül felső része elválik a koponyától, így azt a benyomást keltve, hogy a fej nagyobb, mint amilyen valójában

A bolognese testének hossza válltól a farcsontig mérve megegyezik a marmagassággal. A felső vonal azaz a hát egyenes és az ágyék enyhén domború profilja harmonikusan egyesül a far vonalában.

A farka a far vonalában fekszik, a háton ívelve hordják.

Az elülső végtagoknál az alkarok tökéletesen egyenesek és párhuzamosak a test középsíkjával. A hátsó végtagok hátulról nézve a hátsó lábaknak a farcsont pontjától
tökéletesen függőleges vonalban kell következniük a talaj felé – a lábak
párhuzamosak egymással.

A bőr feszes és mindenhol szorosan a testéhez simul, a harmadik szemhéj szigorúan csak fekete pigmentált lehet.

A bolognese szőrzete hosszú az egész testen, a fejtől a farokig, a felső vonaltól a lábfejekig. Az orrnál rövidebb. A szőrzete az egész testen egyforma szerkezetű, inkább kiálló szőrzet, amely soha nem mutat rojtokat. A szőrzet színe fehér, az elefántcsont enyhe árnyalati nem kizáróak.

Bichon Bolognese eredete

A bolognaiak eredetét összekeverik a máltaiéval, mert távoli őseik ugyanazok a kis kutyák, amelyeket Arisztotelész (Kr. e. 384–322) latinul a canes melitenses elnevezéssel említett. A már a római korban is ismert bolognai különösen a nagyra értékelt ajándékok között jelenik meg, amelyeket egy egész korszak során készítettek a világ hatalmának emberei. Cosimo de Medici (1389– 1464) nem kevesebb, mint nyolcat hozott Brüsszelbe ajándékba ugyanennyi belga
nemesnek. Fülöp, 1556–1598 spanyol király, miután kettőt kapott ajándékba d’Este hercegtől, írásban megköszönte:

Ezek a kis kutyák a legkirályibb ajándékok, amit egy császárnak adhatunk.” A bolognaiakat Tizian, Pierre Breughel le Vieux és Goya festményein képviselik.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332