Barion Pixel
Megosztás

10–12 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Phaléne jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Phalène-t szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Kezdjünk is pár alapinformációval a Phalène kutyafajtáról, Franciaországból származik. Eredeti neve: Epagneul nain continental, angol neve: continental toy spaniel. Az FCI rendszerében az angol nevén fogod megtalálni vagy a 77-es szabvány sorszámmal.

FCI besorolása:
FCI fajtacsoport: IX. Társasági kutyák
FCI szekció: 9. Kontinentális apró termetű spánielek
FCI típusok: –

Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nem ismerik el, mint önálló kutyafajta, a Papillion egyik változatának tartják.

Phaléne eredeti felhasználása

Társasági kutyák fajtacsoportjába tartozik, szóval alapvetően nem vadászatra és egyéb felhasználásra tenyésztették inkább megfelelő társat akartak létrehozni tenyésztésével.

Alapvetően luxuskutya ként tartják számon, ettől függetlenül vannak olyan gazdik illetve tenyésztők akik szerint alkalmas patkányvadászatra, de megmondom őszintén, hogy túlságosan törékenynek tartom ilyen tevékenységekhez.

Phaléne temperamentuma

Élénk értelmes és nagyon ragaszkodó kutyafajta. A Phaléne fajtára jellemző még a gyengédség, barátságos fellépés az emberek irányába, játékosság. Nagyon értelmesek, szívesen tanulnak, és általában engedelmesek is. Nagyon szeretnek a gazdájuk és a családjuk közelében lenni, kifutóban való tartásra alkalmatlanok. Nem szeretik, ha egyedül hagyják őket, de ez nem is szükséges, hiszen kis méretűek és remek az alkalmazkodókészségük. A városi lakásban és a vidéki gazdaságban egyaránt jól érzik magukat. Ha veszélyt éreznek vagy valami szokatlan zajt hallanak, rögtön ugatni kezdenek.

Társas viselkedésük

Más kutyafajtákkal könnyen kijönnek, de érdemes elkezdeni a szocializálást már kölyökkorban. A gyerekekkel való kapcsolatuk is nagyon jó lehet, de a gyerekekben is tudatosítani kell, hogy nem játék vagy plüss figura a kutya hanem élőlény és meg kell tanítani játszani a törékeny álattal.

Phaléne mozgásigénye

Tulajdonképpen mondhatjuk azt is, hogy szobakutyákhoz hasonlóan vannak olyan napok amikor három rövid sétával is megelégszik, azonban akadnak olyan napok amikor többre van szüksége nem beszélve a játékról, amit szívesen csinál a lakásban és a kertben is egyaránt.

Tanítása

Azt már említettem, hogy kifejezetten okos kutya, ezért tanítása és nevelése nem okoz gondot.

Phaléne megjelenése

Toy spániel, normál és harmonikus felépítésű, hosszú szőrű, közepesen hosszú, a koponyánál rövidebb fang, kecses, de robusztus, könnyű és elegáns járással. Teste valamivel hosszabb, mint a magassága.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A Phaléne feje a testéhez képest normális arányú, arányosan könnyebb és rövidebb, mint a nagy vagy közepes méretű spánieleké. Az orr fekete és kerek. Fang a koponyánál rövidebb, finom, hegyes, oldalt nem túl üreges. Az orrhíd egyenes. Az ajkak erősen pigmentáltak, vékonyak és feszesek. Az állkapcsa meglehetősen erős és jól záródnak.

A szemek meglehetősen nagyok és jól nyitottak, nagy mandula alakú szemei vannak. Nem kiemelkedőek, meglehetősen alacsonyan helyezkednek el a fejben. A szemei sötét színűek, a szemhéjak erősen pigmentáltak.

A fülek finomak, de határozottak. Legyen szó ferde fülről vagy lógó fültől, kézzel vizsgálva a porc nem végződhet túl éles pontban. A fülek meglehetősen távol helyezkednek el egymástól a fejen.

Nyugalomban a fül magasra állított, jóval magasabban van, mint a szemvonal, lógóan van hordva, mégis meglehetősen mozgékony. Hullámos szőrrel díszítve, amely elég hosszú is lehet, ami szép megjelenést kölcsönöz a kutyának.

Felálló fülű fajta, úgynevezett PAPILLON

A fül magasra állított, a fülkagyló (külső fül) jól nyitott és oldalra fordult; a fülkagyló belső széle kb. 45° a vízszintessel. A fül semmi esetre sem mutathat felfelé, ami olyan lenne, mint egy Spitz típusú fül, és mindenképpen el kell utasítani.

A fülkagyló belsejét finom szőrszálak borítják, szintén hullámosak. A leghosszabb szőrszálak kissé túlnyúlnak a fül szélén; a külső felületet ezzel szemben hosszú szőr borítja, amelyek függő rojtokat képeznek, amelyek jóval túlnyúlnak a fül szélein. A két fajta keresztezése gyakran félig felálló, lelógó végű füleket eredményez; ez a kevert fülhordási forma komoly hiba.

A Phaléne ágyéka szilárd és enyhén ívelt. A mellkas széles és meglehetősen leengedett. A mellkas kerületének az két borda között megközelítőleg meg kell egyeznie a marmagassággal. Az alsó vonal és a has enyhén felhúzott.

A farka meglehetősen magasra tűzött és meglehetősen hosszú, bőséges rojt szép formát alkotva. Amikor a kutya mozgásban van a háta vonala mentén felemelve horja és ívelten. Szélső hegye érintheti a hátat, soha ne görbüljön vagy feküdjön a háton.

A végtagok egyenesek, kemények és finomak. A kutya nem tűnhet felemeltnek, elölről vagy hátulról nézve a lábak párhuzamosak.

A Phalène szőrzete: A szőrzet aljszőrzet nélkül dús, fényes, hullámos (nem tévesztendő össze a göndörrel), nem puha, de tapintásra enyhén ellenálló, selymes tükröződésekkel. A szőrszálakat laposan helyezzük be; egészen finomak, enyhén meggörbülnek a hullámtól. A szőrzet megjelenése hasonló az angol toy spánielekhez, de határozottan eltér a pekingi spánielétől; ugyanakkor semmiféle hasonlóságot nem mutathat a spitzek kabátjával. A szőr rövid az arcon, a pofán, a lábak elülső részén és a csánk alsó részén.

Közepes hosszúságú a testen, a nyakon meghosszabbodik, és hullámokban ereszkedik le a mellkason. rojtok kialakítása a füleknél és az elülső lábak hátsó részén; a combok hátsó részén bőséges, puha szőrű culotte. A lábujjak között kis szőrcsomók lehetnek, és kissé túlnyúlhatnak is, feltéve, hogy nem kölcsönöznek nehéznek a lábfejet, hanem meghosszabbítva finomabbá teszik. Egyes, jó szőrzetű kutyák szőrzete 7,5 cm hosszú a
marnál és 15 cm-es rojtok a farkán.

Phalène toy spániel

A Phalène szőrzetének színe: Minden szín megengedett egy fehér hátterű kabáton. A testen és a lábakon a fehérnek dominánsnak kell lennie a színhez képest. A fej fehérje lehetőleg egy többé-kevésbé széles lánggal meghosszabbodik. A fej alsó részén fehér folt látható, de a fejen a domináns fehérség hiba. Az ajkaknak, a szemhéjaknak és elsősorban az orrnak minden esetben pigmentáltnak kell lennie.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 320