Barion Pixel

Tibeti spániel

Megosztás

10–12 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Tibeti spániel jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Tibeti spánielt szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A kutya származási helye kína, ezért a kutyafajta tulajdonosa is kína lesz. Eredeti neve: Tibetan Spaniel. Az FCI rendszerében 231-es sorszámmal található meg.

Tibeti Spániel FCI besorolása:
FCI fajtacsoport: (IX.) Társasági kutyák
FCI szekció: (5.) Tibeti fajták
FCI típus: –

Tibeti spániel eredeti felhasználása

Egész egyszerűen társkutyának tenyésztették.

Tibeti spániel temperamentuma

Rendkívül intelligens kutyafajtáról van szó, aki kifejezetten tartózkodik az idegenektől. Éber, hűséges, de független kutyafajta. Továbbá jellemző még a tibeti spánielre a feltétel nélküli szeretet a családtagok felé, amely kiterjed a fiatal és idősebb családtagokra is. Más négylábúakkal jól kijönnek.

Jó az alkalmazkodó képességük ez azt jelenti, hogy kifejezetten jól el tudnak lenni lakásban és kertes házban is. Azt mindenképpen tudni kell róla, hogy kifejezetten jó házőrzők és minden szokatlan dolgot ugatással jeleznek gazdájuknak.

A tibeti spániel egyáltalán nem szolgalelkű kutya ennek következménye, hogy néha kicsit önfejű és megfelelő tanítás nélkül könnyen átveszi a hatalmat a családban 😀

Tibeti spániel gondozása

Természetesen legyen szó bármilyen kutyafajtáról itt is tudnod kell pár alapvető dolgot a fajtáról, hogy biztosítani tudsz e számára mindent, hogy jól érezze magát melletted.

Tibeti spániel nevelése

Mindenek előtt szeretném megemlíteni, hogy egy kifejezetten intelligens kutyafajtáról van szó aki örömét is tudja leli a tanulásban. Arról viszont már volt szó, hogy nem éppen egy szolgalelkű kutya így sokszor előfordul, hogy önfejű és azt csinálja amit ő jónak lát. Ebből adódóan inkább a tapasztaltabb gazdik mellé tudom ajánlani, mert az engedelmesség útja egy tibeti spániellel bizony elég rögös lehet.

Tibeti spániel etetése

Alapvetően a tibeti spániel nem hízékony, de ettől függetlenül oda kell figyelni, hogy eteted őket és mennyi ételt kapnak egy nap. A kistestű kutyák etetésével kapcsolatban a legjobb tanács ha naponta kétszer kap enni.

Sajnos előfordulhat, hogy van étellel kapcsolat allergiája a tibeti spánielnek:

 • Színezékekre
 • ízfokozókra
 • tartósítószerekre

Amennyiben szeretnél többet megtudni a kistestű kutyák etetéséről, ide kattintva teheted meg!

Tibeti spániel mozgásigénye

Már rengetegszer említettem, hogy okos kutyafajtáról van szó ezért foglalkozni kell vele és nem szabad hagyni unatkozni. Igényli a napi több sétáltatást. Valamint nem szabad megfeledkezni a szellemi fárasztásról sem, ezért érdemes olyan közös elfoglaltságot találni ahol ő is el tud fáradni.

Szeret mozogni, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy rövid lábaival azért nem egy futóbajnok. Ezért többször is pihentest aktív futás közben.

Betegségei

Alapvetően egészséges kutyafajta, de sajnos felmerülhet náluk is néhány nagyon népszerű kutya betegség.

Térdkalácsficam – patella ficam
Cseresznye szem betegség
Progresszív retina atrófia

Tibeti spániel ápolása

Azt gondolod, hogy mekkora bundája van és, hogy emiatt biztos rengeteg időt kell az ápolásával tölteni vagy hetente kozmetikushoz kell hordanod. Szerintem kifejezetten jó hírem van, alapvetően csak pár dolgot kell rendszeresen csinálnod a kutya szőrével (természetesen az 1-1,5 havonta javasolt kozmetikuson kívül).

A szőrzetének gubancolódásának elkerülése végett érdemes hetente 1 max 2 alkalommal átfésülni a szőrét.

Szőrváltási időszakban ajánlott többször fésülni a szőrét.

Fordíts különös figyelmet a szemeire és füleire. A füleit ajánlott hetente legalább egy alkalommal megnézni és kitisztítani.

Mikor érdes a tibeti spániel választanod

 • Szeretnél egy kedves, ragaszkodó és intelligens kutyát
 • Szeretnél egy tanítható kutyafajták
 • Szeretnél lakásban tartható kutyát
 • Szeretnél egy olyan kutyafajtát aki a gyerekekkel és idősekkel is jól kijön
 • Fontos számodra, hogy viszonylag kevés szőrt hullajtson

Mikor nem érdemes a tibeti spánielt választanod

 • Ha nagytestű kutya párti vagy
 • Szeretnéd, hogy kutyád futóedzéseidre elkísérjen
 • Zavar az ugatás, vagy szomszédaid nem bírják az ugatást
 • Ha olyan kutyák keresel aki 100%-ban képes engedelmeskedni

Fajtastandard

Az FCI minden önállóen elsimert kutyafajtát nyilvántart, ezért minden egyes kutyafajtához készítettek egy hivatalos leírást milyen kell, hogy legyen a megjelenése egy fajtatiszta kutyának.

Megejelenése

Kistestű kutyáról van szó, általános körvonala jól kiegyensúlyozott, teste valamivel hosszabb, mint a marmagassága.

A tibeti spániel marmagassága: 25 cm
A testsúlya pedig 4,1 – 6,8 kg-ig meghatározott.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A tibeti spániel feje a testéhez képest kicsi. A koponya enyhén domború, közepes szélességű. Az orra mindig fekete. A pofa közepsen hosszúkás, tompa és párnázott. Az állkapcsa enyhén alulszúrt, de a fogak egyenletesen helyezkednek el, az alsó állkapcsa széles a szemfogak között. A teljes fogazat előnyt jelent, a fogak és a nyelv nem látszanak csukott szájnál.

A tibeti spániel szeme sötétbarna, ovális, fényes és kifejező tekintettel. Szemei közepes méretűek.

A fülek: közepes méretűek, meglehetősen magasra állított, a nagy nehéz alacsonyan tűzött fülek nem jellemzőek.

A tibeti spániel teste: A nyaki része mérsékelten rövid, erős és jól felfekvő.

A teste a martól a faroktájig kissé hoszabb, mint a marmagassága. A farka magasra tűzött, dús szőrzettel, mozgás közben göndörben vagy háton hordva.
A elülső végtagok mérsékelt csontozatúak, a mellső lábak enyhén meghajlottak. Kicsi és takaros lábakkal rendelkeznek, a macskaláb nem kívánatos a tibeti spániel esetében.

A hátsó végtagok jól kidolgozottak és erősek. A csánk jól leengedett és hátulról nézve egyenes.

A tibeti spániel szőrzete: Selymes textúrájú fedőszőr, az arcon és a lábak elülső részén sima, a testenmérsékelten hosszú, de meglehetősen laposan fekszik. Aljszőrzet finom és sűrű. Afülek és a mellső lábak hátulja szépen tollas, a farok és a fenék jól felszerelt, hosszabbszőrrel. A szukák nem túlszőrzettek, általában kevesebb szőrt és sörényt viselnek, mint a kutyák.

A szőrzetének színváltozatai: minden szín és színkeverék megengedett.

Tibeti spániel eredete

A tibeti spániel egy ősi ázsiai fajta, amely története Kínában és Tibetben évszázadokra nyúlik vissza. Állítólag buddhista szerzetesek tenyésztették ki házőrzés céljából, hogy jelezzenek ha valami vagy valaki illetéktelen közelíti meg a kolostort. Gyakran ajándékozták őket nagyköveteknek így jutottak és Kína és Japán nagyvárosaiba.