Barion Pixel

Olasz drótszőrű vizsla

Megosztás

10 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Olasz drótszőrű vizsla jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Olasz drótszőrű vizslát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Ez a kutyafajta egy nagyon energikus és strapabíró fajta amelyet eredetileg vadászkutyának tenyésztettek ki. Azonban manapság sokszor találkozhatsz vele társállatként is. Ennek legnagyobb oka, hogy kifejezetten szeretik az emberek társaságát. A legjobb választás egy elég aktív család számára lenne akikkel sokat tudna együtt mozogni. Imádja a családdal közös tevékenységeket túrázást, futást.. bármit amíg a családja társaságában lehet.

Az olasz drótszőrű vizsla mozgásigénye nagy ebből adódóan lakásban tartása nem ajánlott. Nem szeretném ha megfeledkeznél arról a tényről, hogy ez a fajta vadászkutyának lett tenyésztve így a póráz nélküli sétáltatás nem javasolt, mert gyakori, hogy a kutya az orrát követi.

Ismert még ezeken a neveken is: olasz spinone, spinone, olasz griffon, olasz drótszőrű pointer és olasz durva szőrű pointer.

Olasz drótszőrű vizsla eredeti felhasználása

Természetesen mondanom sem kell, hogy vadászatra tenyésztették ki ezt a kutyafajtát. A hivatalos fajtaleírásban mutató kutya van megjelölve a felhasználáshoz.

Olasz drótszőrű vizsla Temperamentuma

Természetesen társaságkedvelő, engedelmes és türelmes, a Spinone tapasztalt vadász minden terepen, nagyon ellenáll a fáradtságnak, könnyen belemegy tüskés aljzatba, vagy hideg vízbe veti magát. Figyelemre méltó adottságai vannak a hosszan tartó és gyors ügetéshez. Természeténél fogva kiváló retriever.

Olasz drótszőrű vizsla megjelenése

Az olasz drótszőrű vizsla általános megjelenését tekintve kifejezetten szilárd felépítésű és robosztus kutyafajta első ránézésre. Erős csontozatú és jól fejlett izomzat jellemzi. Természetesen szinte a nevében is benne van, hogy durva szőrzetű kutya.

FCI szabvány szerinti megjelenése

Olasz drótszőrű vizsla fontos arányai: A fajta felépítése egy négyzetbe illeszkedik. A test hossza megegyezik a marmagasságával. A fej hossza a marmagasság hosszának 4/10-ede. Az ágyék hossza valamivel kevesebb, mint a marmagasság ⅕-e.

A kutya feje ovális alakú, a nyakszirti kitüremkedés jól fejlett. A homlok dudora nem túl fejlett sem elől sem magasságban. A felső ívek nem túl kiemelkedőek. Az orra az orrnyereg megnyúlásában helyezkedik el, terjedelmes és szivacsos megjelenésű. Profilban az orr az ajkak elülső függőleges vonalán túlnyúlik.

A ajkak meglehetősen finomak és nyitott szöget zárnak be az orr alatt. Elülső részében lekerekítettek, majd az alsó ajkakat befedve elérik a ajakcommissurat, ahol látható redőt alkotnak. Ollós vagy fogós harapással rendelkezik.

Az olasz drótszőrű vizsla szemei nagyok és majdnem kerekek. A szemhéjak szorosan illeszkednek a szemhez. A szemek szinten frontális síkon vannak. Az írisz okker színű, a szőrzet színétől függően többé-kevésbé sötét.

A fülek: gyakorlatilag háromszög alakúak, hosszukban legfeljebb 5 cm-rel hosszabbak, mint a torok alsó vonala. Az elülső széle közel van az archoz. Nincs behajtva, hanem befelé fordul. A fül hegye kissé lekerekített. A fülét sűrű szőr fedi.
A kutyafajtára jellemző test: a felső vonal enyhén markáns, a hát majdnem egyenes, de fokozatosan emelkedik az ágyék felé. A mar nem túl magas, a vállak teteje viszont széles.

A mellkas legalább a könyök szintjéig leereszkedik, széles, mély és középmagasságban jól lekerekített.

A farka természetes és vastag, különösen a tövénél. Elfogadott ha vízszintesen vagy lefelé hordja, ügetés közben nem csóválja. A vadászati célból kikötve az egészségügyi és állatjóléti előírások betartásával a sérülések elkerülése érdekében a farok tövétől számítva 15-25 cm hosszúságú legyen.

Az elülső végtagok elölről nézve tökéletesen párhuzamosak és merőlegesek a talajra. Profilból nézve az alkar függőleges, a közép enyhén ferde.

A hátsó végtagok profilból nézve a fenék hátsó széle enyhén domború. A csánkoknak merőlegesnek kell lenniük a talajra.

Az olasz vizsla bőre: A testhez simuló, vastagnak és soványnak kell lennie. Vékonyabb a fejen, a torokban és az ágyékban, a karok alatt és a test hátsó részein; a könyökénél puha tapintású. A bőr csak két redőt képez, amelyek az alsó állkapocs ágainál kezdődnek, és a nyak első felében (dewlap) eltűnnek. Ha a fejet lehajtjuk, az ember csak egy redőt vesz észre, amely a szem külső sarkából az arc fölé ereszkedik, hátsó szélében ez a redő szőrcsomóban végződik. A bőr pigmentációja a szőrzet színétől függően változik.

Az olasz drótszőrű vizsla szőrzete: A testen 4-6 cm hosszú, a fang, a fej, a fülek, a lábak elülső oldalán és a
lábfejen rövidebb. A lábak hátoldalán a szőr olyan, mint egy durva kefe, de soha nincs rojtokkal. A hosszú és merev hajdísz vastag szemöldököt, az ajkakon pedig vastag bajuszt és bojtos szakállt formál. A szőr merev, durva, sűrű és meglehetősen lapos, aljszőrzet hiánya

A szőrzet színváltozatai: Tiszta fehér, fehér narancssárga jegyekkel, fehér pettyes narancssárgával, fehér barna (gesztenye) jegyekkel, narancssárga roan vagy barna roan (gesztenye). A barna előnyben részesített árnyalata a «Friar’s frock» színe. Nem megengedett színek: trikolor, barna jelzések, fekete bármilyen kombinációban. A szőrzetének ápolása az igénytelenebbek közé tartozik, hiszen elegendő hetente egy alkalommal egy nagyobb fogú fésűvel fésülni. Nagyobb hangsúlyt kell inkább fektetni a szem, a fül és a mancsok ápolására.

Olasz drótszőrű vizsla eredete

A bibliográfiai leírások megemlítenek egy olasz eredetű durva szőrű kutyát, amely a jelenlegi Spinone őseként szerepel. Sélincourt 1683-ban írt Le parfait chasseur (A tökéletes vadász) című könyvében egy Olaszországból és Piemontból érkező «griffről» beszél. A középkorban ezt a kutyát gyakran híres festők képviselték; a legismertebb festmény Andrea Mantegna freskója a mantovai hercegi palotában, a 15. századból.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321