Barion Pixel
Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Pont-Audemer-i spániel Jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Pont-Audemer-i spánielt szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Eredeti neve: epagneul de pont-audemer, angol neve: pont-Audemer sapniel. Franciaországból származik, mint a legtöbb kiváló vadászkutya. Az FCI 114-es szabvány számmal tartja nyilván rendszerében.

FCI besorolása:

FCI fajtacsoport: VII. Vizslák
FCI Szekció: 1. Kontinentális vizslák
FCI típus: 1.1. Kontinentális típusú vizslák

Pont-Audemer-i spániel eredeti felhasználása

Eredetileg fegyveres vadászatra használták, mint pointer vadászkutya. A POnt-Audemer-i spánielt vízi vadászkutyának tenyésztették. Ennek oka, hogy a 20. században főleg vadkacsára vadásztak vele vízes vagy mocsaras körülmények között. Természetesen nem ez volt az egyetlen felhasználása, használták még nyulak és fácánok vadászatára is.

Pont-Audemer-i spániel temperamentuma

Rendkívül szívós és szorgalmas kutyafajtáról van szó, amely mégis megtartott néhány jellegzetes spániel vonást: könnyen nevelhetőek, roppant gyengéd családtagjaival és nagyon ragaszkodik is családtagjaihoz. Ezzel szemben az idegenekkel bizalmatlan, de ha látja, hogy a család barátja akkor gyorsan elfogadja.

Pont-Audemer-i spániel megjelenése

Zömök és erőteljes kutya, spániel jegyekkel, mint például a hullámos szőrrel borított fül. A Pont-Audemer-i spániel egy közepes méretű kutyafajta amely számokban kifejezve az jelenti, hogy 20-27 kg között mozog a testsúlya és 50-58 cm között mozog a marmagassága. A szőrzete göndör, kivéve a pofa részen.

FCI szerinti standard megjelenés

A koponya kerek és felül fejlett, a honlok a felső csomó felé emelkedik. A kutya orra barna, az ajkak elülső része felett érezhetően kiemelkedik és meglehetősen hegyes. Az ajkak finomak és enyhén leengedett. A Pont-Audemer-i spániel szemei sötét borostyán vagy mogyoróbarna színűek, meglehetősen kicsik és jól illeszkedőek. A szemek kedves és őszinte kifejezést kölcsönöznek a kutyának.

A fülek: közepes vastagságúak, laposak, meglehetősen alacsonyan helyezkednek el. Nagyon selymes hosszú és göndör hajjal vannak ellátva amely a felső csomóhoz csatlakozik és ezáltal ad egy keretet a kutya arcának.

A nyak: enyhén ívelt, takaros, jól izmolt, finoman illeszkedik a fejhez és szilárdan a vállhoz.

A test meglehetősen meglehetősen rövid, széles, tömör és izmos.

A farok csaknem az ágyékvonal magasságában támasztott. Általában a hosszának egyharmadáig dokkolt. A tövénél sűrű szőrzettel, göndör szőrzet amely teljesen körbeveszi a kutya farkát. Amennyiben a farok nincs dokkolva akkor közepes hosszúságúnak kell lennie és kissé ívelt is legyen.

A végtagok azaz a lábak meglehetősen rövidek, ettől függetlenül nem esik a cocker típusba.

A szőrzete göndör és enyhén fodros. A szőrzet színe barna, lehetőleg barna és szürke foltos.

Pont-Audemer-i spániel története

Állítólag a 19. században tenyésztették ki ezt a fajtát a felmenői is csak feltételezéseken alapul, de valószínűleg az angol vízispániel és az ír vízispániel keresztezésével jött létre ez a fajta. Sajnos ez a fajta soha nem rendelkezett nagy egyedszámmal, amit a II. világháború idején meg jobban megtizedeltek.