Barion Pixel
Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Portugál vizsla jellemzői

A Perdigueiro Português, ismertebb nevén a portugál vizsla, egy tradicionális portugál vadászkutya fajta. Össze is gyűjtöttem neked pár jellemzőt amit jobb ha tudsz erről a fajtáról:

Megjelenés: A Perdigueiro Português közepes méretű, harmonikus testfelépítésű kutya.

Szőrzet: Rövid és sűrű szőrzete van, ami sima vagy kissé hullámos lehet. Színe általában sárga vagy sárga és fehér, lehet csíkos, pöttyös vagy foltos.

Fej: Finom rajzolatú, hosszúkás fej. A szemek közötti terület enyhén behorpadt. A szemek sötétbarna vagy diószínűek lehetnek.

Fülek: Hosszúak, a fejhez simulnak és a szem magasságában erednek.

Test: Erős és jól kialakult. A melle mély és széles, a hát egyenes és rövid.

Egészség: Mint minden fajtánál, itt is előfordulhatnak genetikai betegségek, de általában ez egy egészséges fajta. Megfelelő gondozással és táplálással hosszú, boldog életet élhet.

Ápolása: Rövid szőrzete könnyen karbantartható. Rendszeres kefélés elegendő a szőrszálak eltávolításához és a szőrzet szép állapotban tartásához.

Portugál vizsla eredeti felhasználása

A Perdigueiro Português kiválóan alkalmas a mezőgazdasági területeken és a hegyvidéki környezetben történő vadászatra. Ezen kívül nagyszerű orrérzékkel rendelkezik.

A fajta elsősorban a madárvadászatra specializálódott. Képes a madarak felkutatására, állásba hozására, lelövés utáni apportálására és vízi munkavégzésre is.

A vadászatok során kitartónak kell lennie, amikor vadat keres, és a jellegzetes állásba kell helyezkednie, amikor vadra bukkan, a vadászok számára azonnal felismerhető ez a testtartás.

Perdigueiro Português természete és családhoz és gyerekekhez való viszonya

A Portugál vizsla, mint sok vadászkutyafajta, erős vadászösztönnel rendelkezik, ami azonban nem zárja ki, hogy családi kedvencként is kiválóan teljesítsen.

Természet:

Családi Viszony: A Portugál vizsla rendkívül ragaszkodó és hűséges családja iránt. Szereti a közösséget és részt venni a családi tevékenységekben. Ha megfelelően szocializálták kiskorától kezdve, kiválóan kijön más háziállatokkal is.

Gyerekekkel: A fajta általában jól kijön a gyerekekkel. Játékos és türelmes lehet velük, de mindig ajánlott a felnőttek felügyelete, különösen kisebb gyerekek esetén, ahogyan ez minden kutyafajta esetén is ajánlott. Ez természetesen azért is szükséges, mert még egy pár éves gyermek nem tudja, hogyan kell hozzáérni egy kutyához.

Portugál vizsla tanítása

A Perdigueiro Português tanításához hasonlóan más kutyafajtákhoz, a következetesség, a pozitív megerősítés és a türelem kulcsfontosságú. Íme néhány tipp és lépés a sikeres tanításhoz:

Korai Szocializáció: Mint minden kutyánál, a Perdigueiro Português-nál is fontos a korai szocializáció. Minél több új embert, állatot, helyet és helyzetet ismerhet meg kiskorában, annál kiegyensúlyozottabb és nyitottabb lesz felnőttként.

Pozitív Megerősítés: Használjon jutalom alapú tanítási módszereket. A kutyát jutalommal (finom falatok, dicséret vagy játék) kell jutalmazni, amikor megfelelően viselkedik.

Rövid Gyakorlások: A tanítási időszakok legyenek rövidek, de gyakoriak. Ez különösen fontos a fiatal kutyák esetében, akiknek rövidebb a figyelmi időtartamuk.

Fizikai büntetést kerülése: A fizikai büntetés nem csak inhumánus, de nem is hatékony, és gyakran félelmet vagy agressziót idézhet elő a kutyában ami hosszú távon megmarad a kutyában.

Fokozatosság elve: Kezdje a tanítást zavartalan környezetben, majd fokozatosan növelje a zavaró tényezők szintjét, hogy a kutya megtanulja az utasítások betartását különböző helyzetekben.

Alapvető Parancsok: Kezdje az alapvető parancsokkal, mint például „ül”, „fekszik”, „hozzám”, majd haladjon tovább összetettebb gyakorlatokhoz.

Szociális Készségek: Tanítsa meg a kutyát, hogyan viselkedjen más kutyákkal és emberekkel. A kutyaiskolák és a szocializációs osztályok kiváló lehetőséget nyújtanak ehhez.

Mozgásigénye: A Portugál vizsla egy intelligens és aktív fajta, így mentális és fizikai kihívásokra van szüksége. Fedezzetek fel olyan tevékenységeket együtt, mint az agility vagy a nyomkövetés. Az obidence-t azért nem javaslom, mert vadászkutyáról van szó és az ilyen fajtákba a tenyésztés során kifejezetten figyelnek arra, hogy önálló egyedeket hozzanak létre akik képesek egyedül is döntést hozni. Ettől fogva elég nagy valószínűséggel önfejű lesz mivel ezt hozza genetikailag és ez egy obidence-nél hátrány lehet.

Türelem: Mindig légy türelmes és megértő. Az tanítás nem mindig lineáris folyamat, és előfordulhatnak visszaesések. A legfontosabb a következetes és pozitív hozzáállás fenntartása.