Barion Pixel
Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Saint Germain-i Vizsla jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Saint Germain-i Vizslát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Eredeti nev: Braque Saint-germain, Angol neve: Saint Germain Pointer.

Az FCI rendszerében 115 szabvány sorszámmal szerepel. Ez a fajta franciaországból származik, ebből adódóan a kutyafajta “tulajdonosa” is Franciaország.

A szabvány hivatalos fordítását John Miller és Raymond Triquet készítette. A jelenleg is az FCI rendszerében fellelhető szabványt 2003-ban adták ki a kutyához.

FCI fajtacsport: VII Vizslák
FCI szekció: 1. Kontinentális vizslák
FCI típus: 1.1. KOntinentális típusú vizslák

Saint Germain-i Vizsla eredeti felhasználása

Eredetileg madarak vadászatához használták, vagyis amit az angol nevéből is ismerhetünk pointerként alkalmazták. Ennek ellenére prémes vadak vadászatára is használták.

Saint Germain-i Vizsla temperamentuma

Ne felejtsük el, hogy ezt a kutyát vadászatra tenyésztették, ezért mindenekelőtt ez egy vadászkutya, legjobban élvezni a vadászatot fogja.

Ennek ellenére nagyon társaságkedvelő kutyáról van szó. Természete kiegyensúlyozott és tagaszkodó. Kifejezetten könnyű edzeni és tanítani.

Az emberekhez / gazdájához nagyon közell áll és kifejezetten szereti a családdal való együttélést.

Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy vadászkutya ami azt jelenti, hogy napi 1-2 rövid séta nem lesz neki elegendő.

Ezen túllépve még a napi egy óra séta sem lesz elegendő, mert okos kutyáról van szó aki szeret tanulni és igényli is, hogy szellemileg is foglalkozzanak vele.

Legjobban fácánra, fogolyra és erdei kakasra vadászik.

Saint Germain-i Vizsla megjelenése

Közepes méretű kutyáról beszélünk aminek a csontozata viszonylag nehéz, az fajta izomzatában is alkalmazkodott a nagy állóképességet igénylő munkájához. A szőrzete barna és fehér színű, fekete szín nélkül.

A kan kutya mérete: 56-62 cm
A szuka kutya mérete: 54-59 cm

FCi szabvány szerinti megjelenése

A koponya enyhén lekerekített, hátul ovális, markáns nyakszirti kitüremkedéssel. Az orra széles és jól nyitott orrlyukakkal rendelkezik és sötét rózsaszín a színe.

Az ajkak teljesen lefedik az alsó állkapcsokat, amik mentesek a fekete foltoktól. Az állkapcsok erősek, a felső és alsó állkapocs egyenlő hosszúságú, a fogak nagyok és jól illeszkedőek, ollós harapással rendelkezik.

A szemei jól nyitottak, viszonylag nagyok és aranysárga színűek. A tekintete őszinte és enyhe.

A Saint Germain-i vizsla fülei a szemmel egy szinten állnak, nem túl hosszúak. A csúcs hosszanti ráncot mutat, a fejtől kissé elválnak.

A nyaki része izmos és viszonylag hosszú és enyhén ívelt.

A Saint Germain-i Vizsla teste vízszintes, az ágyéki része viszonylag rövid széles és erős. A fara enyhén ferde. A mellkasi része mély és széles. A szegycsont hegye kissé kiálló.

A bordák hosszúak és jól íveltek. A test alsóvonala és a has enyhén felhúzott és a mellkashoz fokozatosan illeszkedő.

A farka viszonylag alacsonyan tűzött és a csánk hegyénél nem érhet tovább, az elején vastag amely hegyben végződik. Izgalmi állapotban vagy mozgás közben vízszintesen hordja farkát.

Végtagok: jó csontozatúak, nyugalmi állapotban az izmok a bőr alatt észrevehetőek. Az elülső végtagok hosszúak és ferdék, izmosak.

A lábfejek az elülső végtagon hosszúak, feszes lábujjakkal, a körmök nagyon világosak a párnák pedig erősek. A hátsó végtagok jól kiegyensúlyozottak, a comb jól izmolt.

A járása alapvetően a galopphoz hasonlít a legjobban, rugalmasnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Járás közben a fej kissé a felső vonal felé kerül.

A szőrzete rövid és nem túl finom. A szőrzet színvariációi: fakó fehér narancssárga jegyekkel, nemi foltosodás megengedett. A fül sárgásbarna.

Saint Germain-i Vizsla eredete

Olyan kutyák leszármazottja, amelyeket angol pointer és kontinentális mutató keresztezésével kaptak. A fajtát 1830 körül hozták létre a compiègne-i, majd Saint Germain en Laye-i királyi kennelekben.

Ez a kutya egészen a 20. század elejéig nagy divat volt, és az első kutyakiállításokon nevezetesen az 1863-as első francia kutyakiállításon a legtöbbet bemutatott fajta volt.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326