Barion Pixel
Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Nem okozok meglepetés ha azt mondom nem ez a legismertebb spániel fajta, de ennek ellenére egy igazán gyönyörű és kiegyensúlyozott társra találhatsz a pikárdiai spánielben is.

Pikárdiai spániel jellemzői

Ebben a bejegyzésben a Pikárdiai spánielt szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Eredetileg a fajta Franciaországból származik, a fajta tulajdonosa is Franciaorszég. Az FCI rendszerében 108-as szabvány sorszámmal találod meg. Eredeti francia neve: Epageul Picard, Angol neve: Picardy Spaniel.

Pikárdiai spániel eredeti felhasználása

Az pikárdiai spániel hazájában és külföldön is meglehetősen ritka, főként vadászok tartják. Az FCI standard leírásában Pointing Dog van megjelölve eredeti felhasználásának ami magyarra fordítva annyit tesz mutató kutya.

Pikárdiai spániel temperamentuma

A pikárdiai spániel barátságos, kedves és készséges természetű eb. Eléggé nyugodt, magabiztos és kiegyensúlyozott állat. Nagyszerű az alkalmazkodókészsége, a szaglása és a kitartása. Ha veszélyt érez, ugatással jelez. Értelmes és bizonyos fokig engedelmes kutya, bár olykor akaratos is lehet. Családi kutyaként is remekül beválik, ha elég sokat mozoghat.

Társas viselkedése

Ez a kutya nagyon jól kijön a fajtársaival. Általában a macskákkal és egyéb háziállatokkal is zökkenőmentes az együttélése, feltéve, hogy kölyökkorában megfelelően szocializálták. Nem félénk természetű, a látogatókat, akár hívatlanok – minden kedvesen üdvözli. A gyerekekkel való kapcsolata rendszerint harmonikus.

Pikárdiai spániel megjelenése

A pikárdia spániel általános megjelenéséről elmondható, hogy kifejezetten erős, széleshátú kutyáról van szó aki jó csontozattal és erős végtagokkal rendelkezik. A szemei és arca gyengéd kifejezést kölcsönöznek a fajtának.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A pikárdia spániel feje: az orra barna színű, közepes méretű és szépen lekerekített. Az ajkak közepes vastagságúak, kissé leengedett, de nem lógó. A szeme sötét borostyán színű. A szeme őszinteséget és barátságosságot fejez ki. A füle meglehetősen alacsonyan ül, gyönyörűen hullámos, selymes szőrzettel fedve.

A farka nem túl magasra tűzött, két enyhe ívben lóg le, domború és homorú. Nem kell, hogy túl hosszú legyen a farka, szép selymes szőrzet fedi farkát.

Az elülső végtagok egyenesek, jól izmoltak. A hátsó végtagok is izmosak valamint a csánkig jó nagy szőrzettel borítottak.

A szőrzetének színe: Szürke foltos barna foltokkal a test és a farok gyökerein. Leggyakrabban barna színű a fejen és a végtagokon.