Barion Pixel

Kutya egyedül hagyása

Megosztás

Ideális esetben már kiskutya korában kell megtanítani a kutyát arra, hogy megbirkózzanak egyedül otthon, hogy megakadályozzuk a szeparációs szorongás kialakulását.
Meg kell különböztetni kétféle egyedüllétet: benti és kinti egyedüllétet.

A benti egyedüllét a kutya számára lehet kicsit unalmasabb és teljesen egyedül érezheti magát, a gazdától függ mikor viszi el sétálni, játszani, pisi és kaki szünetre…. a kinti egyedüllét rugalmasabb, mivel az udvaron (ha kertes házról van szó) bármikor üríthet, amikor szüksége van rá, és az udvaron mindíg történik valami: leszáll egy madár, előbújik egy vakond vagy ugrálnak a szöcskék, vagy éppen egy újonnan ültetett virágot kell “újra átültetni).

Miért nem maradnak szívesen egyedül a kutyák

A kutyák falkaállatok, akiknek veleszületett igényük van a társaságra és a gazdájukkal való szoros kapcsolatra. Ez az igény mélyen gyökerezik a kutyák evolúciós múltjában, amikor a túlélésük a falkában való együttműködéstől és a vezetővel való szoros köteléktől függött.

Számos oka van annak, hogy a kutyák nem szívesen maradnak egyedül:

Szorongás és félelem: A kutyák elhagyástól való szorongást érezhetnek, ha egyedül maradnak, Ez különféle módokon nyilvánulhat meg, például túlzott ugatásban, nyafogásban, rágásban, ásással vagy lépegetéssel.

Unalom: A kutyák intelligens lények, akiknek mentális stimulációra van szükségük. Ha egyedül maradnak, unatkozhatnak és romboló viselkedést tanúsíthatnak.
Fizikai szükségletek: A kutyáknak rendszeresen üríteniük kell a hólyagjukat és a belüket. Ha túl sokáig maradnak egyedül, balesetet okozhatnak a házban.

Egészségügyi problémák: Bizonyos egészségügyi problémák, mint például a szeparációs szorongás, a fóbiák vagy a kényszeres viselkedés, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kutyák ne szívesen maradjanak egyedül.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden kutya reagál ugyanúgy az egyedüllétre. Vannak kutyák, akik jobban tolerálják az egyedüllétet, mint mások. A kulcs a kutya egyéni igényeinek megértése és a megfelelő képzés és szocializáció biztosítása.

Mennyi ideig lehet egyedül hagyni egy kutyát lakásban

Fokozatos szoktatással és a megfelelő környezet biztosításával megtanulhatnak egyedül maradni rövid időre. A kutya egyedül tölthető ideje életkorától, egyéni igényeitől és temperamentumától függően változik. Ha a kutya csak benti kutya, akkor nagyobb odafigyelést igényel, ha kinti kutyáról van szó, mert kertes házban lakunk, akkor ez nem jelent számukra problémát.

Általános irányelvek:

 • Kölyökkutyák (8 héttől 6 hónapig): Ne hagyd a kölyökkutyát egyedül hosszabb időre, mint amennyi hónapos. Tehát egy 3 hónapos kölyök maximum 3 órát bír ki egyedül. Gyakori pisiszüneteket kell biztosítani nekik, és ne felejtsük el, hogy ebben a korban rendkívül játékosak és kíváncsiak, így könnyen bajba kerülhetnek.
 • Felnőtt kutyák (1-8 év): A felnőtt kutyák általában 4-8 órát is kibírnak egyedül, de a legjobb, ha nem hagyjuk őket 6 óránál tovább felügyelet nélkül. Fontos figyelembe venni a kutya egyéni igényeit és energiaszintjét.
 • Idős kutyák (8 éves kortól): Az idős kutyáknak gyakrabban kell üríteniük a hólyagjukat és a belüket, és kevésbé energikusak lehetnek. Ezért a legjobb, ha nem hagyjuk őket 2-4 óránál tovább egyedül.

Miért fontos, hogy a kutya megtanuljon egyedül lenni

A kutyák számára számos okból is fontos, hogy megtanuljanak egyedül lenni. Néhány a legfontosabbak közül:

 1. Függetlenség és önbizalom: A kutyák, akik megtanulnak egyedül lenni anélkül, hogy szorongást éreznének, függetlenebbé és magabiztosabbá válnak. Ez segíthet megelőzni a szeparációs szorongást és más viselkedési problémákat, amelyek az egyedülléttel járnak.
 2. Praktikus okok: Az életben előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a kutyát egyedül kell hagyni, például munkahelyre való bemenetkor, bevásárláskor, vagy orvosi látogatás során. Ha a kutya nem tud egyedül lenni, ez stresszt okozhat mind a kutya, mind a gazda számára.
 3. Biztonság: Egyedül hagyva a kutyák olyan viselkedést tanúsíthatnak, amelyek veszélyesek lehetnek magukra vagy másokra, például rágcsálhatják a bútorokat vagy a vezetékeket, áshatnak, vagy ugathatnak. Ha a kutya megtanul egyedül lenni nyugodtan és biztonságosan, ez segíthet megelőzni ezeket a problémákat.
 4. Szocializáció: A kutyáknak, akik megtanulnak egyedül lenni, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki jó kapcsolatai más emberekkel és kutyákkal. Ennek az az oka, hogy nem félnek az egyedülléttől, és nyitottabbak a másokkal való interakcióra.

Tréning a kutya egyedül hagyásához

A kutyáknak, mint társas lényeknek, szükségük van a gazdájukkal és más kutyákkal való interakcióra. Azonban megtanulhatják, hogy egyedül is elviseljék magukat rövid időre. A kulcs a fokozatos szoktatás és a megfelelő környezet biztosítása.

Íme néhány tipp a kutya egyedül hagyásához szükséges tréninghez:

1. Fokozatos szoktatás:

 • Ne hagyd a kutyát hirtelen hosszabb időre egyedül. Kezdj rövid távollétekkel (pl. 5 perc), és fokozatosan növeld az időt, ahogy a kutya hozzászokik.
 • Amikor elindulsz, ne búcsúzz el a kutyától hosszasan és izgatottan. Ez csak szorongást fog okozni neki. Egyszerűen vedd fel a kabátodat és távozz csendben.
 • Hazatérve ne üdvözöld a kutyát túlságosan izgatottan. Várj, amíg megnyugszik, és csak akkor simogasd meg.

2. Biztosítsd a megfelelő környezetet:

 • Adj a kutyának egy kényelmes fekhelyet, ahol pihenhet, amíg egyedül van.
 • Hagyj neki játékokat és rágókákat, amelyekkel elfoglalhatja magát.
 • Bekapcsolhatod a rádiót vagy a televíziót, hogy a kutya ne érezze magát egyedül.
 • Biztosíts a kutyának elegendő vizet és friss levegőt.
 • pakold el a cipőidet olyan helyre ahol nem éri el
 • csukd be az ajtókat ahova nem szeretnéd, hogy bemenjen vagy bezárja magát véletlenül – bizony személyes tapasztalat egyszer bezárta magát a kutyánk és szétkaparta az ajtót
 • emberi fogyasztásra alkalmas ételt ne hagyj a kutyád számára is elérhető magasságban
 • én személy szerint azt sem szeretem ha a ruha akasztókon elér valamit – én egyszer oda akasztottam fel a pórázát amit elért és azzal játszott húzóversenyt aminek az lett a vége, hogy letörte az akasztót
 • többemeletes házban javasolt a lépcsőt lezárni, amíg nem vagy otthon, főleg ha a lépcső mellett nincsen korlát.
 • gondoskodj arról, hogy legyen kényelmes ágyuk, vagy építs nekik egy kutyus barlangot
 • használj babakapukat,
 • hagyj nekik egy hosszan tartó csemegét vagy játékot, amely kiadja az ételt
 • lassan növeljük az időt, amikor egyedül hagyjuk őket, amíg a házban tartózkodik
 • vegyünk be némi különbséget a napi rutinjába.
 • hagyj otthon egy régi ruhadarabot, amit már nem hordasz, de a te illatod van rajta

3. Pozitív megerősítés:

 • Jutalmazd meg a kutyát, amikor nyugodtan viselkedik, amíg egyedül van. Ez lehet jutalomfalat, dicséret vagy simogatás.
 • Soha ne büntesd meg a kutyát, ha kárt okoz, amíg egyedül van. Ez csak szorongást fog okozni neki, és rontja a helyzetet.

4. Légy türelmes:

 • Lehet, hogy időbe telik, amíg a kutyád megtanul egyedül maradni. Légy türelmes és következetes a tréningben, és hamarosan megtanulja, hogy elviselje a távollétedet.

Egyedül maradási tréning

Egyéb opciók

 • Béreljen kutyasétáltatót, akár heti egy-két napra
 • Kutyás napközi (hetente egyszer lehet változás)
 • Biztosítson mentálisan stimuláló játékokat, például
 • Fontos, hogy nagyon fokozatosan építsd fel az egymástól eltöltött időt, és társítsd valami pozitívhoz, például egy hosszantartó élvezethez. Figyelje kölyökkutyája reakcióit, és csökkentse a hátralévő időt, ha szorongás jeleit mutatja .
 • Normális, hogy a kutyák velünk akarnak lenni, de végül azt akarod, hogy megtanulják élvezni az egyedüllétet, és hogy ne kövessenek téged, és a figyelmedre hagyatkozzanak.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322