Barion Pixel

Kutya szorongás kezelése

Megosztás

Kutya szorongás ellen

Minden gazdi szeretné kutyáját boldognak és kiegyensúlyozottnak látni. De sajnos, sok kutyát érint a szorongás, ami jelentősen befolyásolhatja az életüket. A szeparációs szorongástól a zajfóbiáig, a szorongásnak számos formája létezik, amelyek megnehezítik a kutyák számára a mindennapi életet.

Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk a kutya szorongásának okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit. Megosztunk néhány tippet is, hogy hogyan segíthetünk a szorongó kutyáknak, és hogyan teremthetünk számukra egy nyugodtabb és boldogabb környezetet.

A kutya szorongásának megértése az első lépés a probléma megoldása felé. Csak akkor tudunk hatékonyan segíteni a kutyánknak, ha tudjuk, hogy mi okozza a szorongását.
Ha úgy gondolja, hogy a kutyája szoronghat, olvasson tovább, és tudjon meg többet erről a rejtett fenyegetésről, ami megkeseríti a szőrös társak életét.

A kutyák szorongásának okai

 • Szeparációs szorongás
 • Általános szorongás
 • Félelem eredetű szorongás
 • Szociális szorongás
 • Betegség által kiváltott szorongás
 • Mentett kutya szorongás
 • Életkorral kapcsolatos szorongás

Szeparációs szorongás

Ez a leggyakoribb kutya szorongástípus. Akkor jelentkezik, amikor a kutya fél egyedül maradni. Ennek oka lehet egy korábbi trauma, például menhelyről való örökbefogadás, elhagyás, vagy bármilyen változás a kutya életében, ami miatt úgy érzi, hogy elveszítette a gazdáját.

Tünetek:

 • Ugatás, nyávogás vagy vonyítás a gazda távollétében
 • Rombolás
 • Túlzott pisilés vagy kakilás
 • Nyugtalanság és pacing
 • Saját testének nyalogatása vagy rágása

Általános szorongás

Nem mindig lehet meghatározni a kutyák szorongásának okát. A szorongást kiváltó elsődleges esemény a múltban észrevétlen maradhatott, vagy azelőtt történt, hogy kedvence csatlakozott a családjához. Ezenkívül kutyája természetesen hajlamos lehet a szorongásra, és idegessé válhat, ha rutinja vagy környezete megváltozik.
Jelei: A zajkerülés a leggyakoribb tünet, amelyet sok állattartó észrevesz. A porszívó, WC és mosógép gyakori ellenség a házban. A tűzijátékok, a zivatarok és a közlekedési hangok a félelem leggyakoribb okai minden állatfajnál.

A generalizált szorongás gyakori állapot, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak. A tünetek finomak lehetnek, és nem tűnhetnek szokatlannak. Néha az általános szorongás összetéveszthető egy bizonyos fajta tipikus viselkedésével, miközben a valóságban ez nem feltétlenül normális viselkedés.

Vihar miatti szorongás

A vihar nagyon ijesztő lehet egy kutyának, aki esetleg nem érti, mi történik. Reagálhatnak a mennydörgésre, a villámok felvillanására, vagy akár a légnyomás változása a vihar közeledtével.

Az egyik legjobb dolog, amit tehet, hogy nyugodt és kényelmes helyet alakít ki kutyája számára a ház legcsendesebb részén. Meg kell próbálnia ezt a helyet “feltölteni” kutyája kedvenc játékaival, takaróival és saját illatú tárgyakkal, ezekkel biztonságban érzi majd magát. Az is bevált gyakorlat, hogy vihar alatt minden ablakot és ajtót szilárdan zárva kell tartani, különösen, ha kölyökkutyája erősen szorong a viharban. Ez segíthet megelőzni a szökési kísérleteket, amelyek veszélyes helyzetbe hozhatják őket.

Hangos zajok

A kutyák szorongásának másik gyakori oka a hangos zajok. A sértő hang sokféle dologból származhat – a gyakori okok lehetnek tűzijátékok, építési munkák és közeli bulik.
A kutya hallása négyszer érzékenyebb, mint a miénk– így nem meglepő, hogy ezek a hangok megriaszthatják őket, különösen azért, mert a kutyája fenyegetés jeleinek tekintheti őket. Mivel nem tudjuk szabályozni, ha hangos zajok hallhatók, a legjobb, ha megpróbáljuk megtanítani kölykeinket, hogy ne féljenek ezektől a hangoktól.
Felvételről játszunk le kutyánknak hangos zajokat először halkan, ha a kölyökkutyád nyugodtan reagál, adj neki egy különleges, számára nagy értékű, különleges csemegét. Innentől kissé emelheti a hangerőt, és megnézheti, hogyan reagálnak.

Abban az esetben, ha bármikor szorongást mutatnak, állítsa le a felvételt, és próbálja újra kisebb hangerővel. Több alkalom során meg kell tudni mutatni a kölyökkutyának, hogy a hang egyáltalán nem ijesztő. Sőt, jó dolgokhoz vezet!

Természetesen ez csak akkor működik, ha van elég időd a felkészülésre. Ha ezek a hangok most megterhelik a kölyköt, használhatja a fent vázolt den módszert. Hozzon létre egy szép és békés teret, és használja a fehér zajt, hogy elvonja kutyusa figyelmét a zajról.

A leggyakoribb hangos zajok, amelyek szorongást váltanak ki a kutyákban:

 • Tűzijáték
 • Mennydörgés
 • Hangos járművek
 • Fűnyírók
 • Porszívók
 • Kiabálás vagy hangos beszélők
 • Autóriasztók

Találkozás idegenekkel és más kutyákkal

Az idegenek és más kutyák miatt aggódó kutya nagyban megnehezítheti a mindennapi életét. A kutyája meggörnyedhet mögötted, amikor egy másik kutyát észlel az út túloldalán, vagy félhet, hogy vendégeket fogad, mert a kutyája ugat vagy védekezően viselkedik.

Nehéz lehet segíteni kutyájának ennek leküzdésében, de ismételt edzéssel idővel csökkentheti kutyája szorongását. A séták nagyszerű módja annak, hogy ezt elérje, mivel a kölyökkutyát természetesen új embereknek és kutyáknak teszi ki.

Először is sétáltathatja a kölyköt egy csendesebb helyen. Ha kutyája újabb kölyköt észlel, dicsérje meg, amíg nyugodt marad. A nagy értékű finomságok itt is hasznosak! Ha szorongást mutatnak, fontos, hogy ne babusgassa őket, mert ez megerősítheti a negatív viselkedést. Ehelyett hagyja figyelmen kívül az ideges viselkedést, és folytassa a sétát.

Ahogy a kölyökkutyája magabiztosabbá válik, megpróbálhatja biztonságos környezetben bemutatni egy másik kutyával vagy emberrel. Hasznos, ha a másik kutya nem dühöngő és nagy energiájú – próbáljon meg valakit találni egy barátságos és engedelmes kölyökkel, akivel dolgozhat. Az embereknek annyi helyet kell biztosítaniuk a kölyökkutyának, amennyire szüksége van a kényelemhez.

Ha lassan emeli a lécet a kutyájával, és több kutyával és emberrel ismerteti meg őket, látni fogja, hogy a szorongásszintjük csökken. Fontos megjegyezni, hogy ha kutyája bármely ponton agresszív viselkedést mutat, ajánlatos egy professzionális kutyaviselkedési szakember segítségét kérni, ahelyett, hogy saját maga próbálná meg kezelni a problémát.

Utazás okozta szorongás

Míg sok kutya szereti, ha a gazdája mellett autóban ülhet, egyes háziállatok nagyon szoronghatnak, akár az autóban ülve, akár más mozgó járművek miatt felkavarják őket. És sok kutya számára az autókázás egy állatorvosi látogatást jelent!

Általános szorongásra hajlamos kutyafajták:

 • Német és ausztrál juhászkutya
 • Labrador retriever
 • Vizsla
 • Border collie
 • Rövidszőrű mutató
 • Cocker spániel
 • Bichon Frise
 • Károly király spániel
 • Agár
 • Havanese

A következetes ütemterv kialakítása, a társas interakció ellenőrzése, a félelmet kiváltó tényezők csökkentése és az alacsony ingerekkel rendelkező, kiszámítható környezet megteremtése a legjobb módja annak, hogy segítsünk egy általában szorongó kutyán.

Félelem eredetű szorongás

Az általános félelemben gyökerező szorongást szinte bármi kiválthatja, beleértve a hangos zajokat, az idegeneket, az új (ismeretlen) állatok betelepítését, az új vizuális ingereket, például a kalapokat, az idegen/új környezetben való tartózkodást, bizonyos helyzeteket, például egy állatorvosi látogatást. irodai, autós utazások, vagy csúszós padlón kell gyalogolni. Egyes kutyák csak egy rövid időre félelemmel kapcsolatos szorongást tapasztalnak, majd alkalmazkodnak és ellazulnak, de mások továbbra is szoronganak, amikor találkoznak a kiváltó ingerekkel.

Kontrollvesztés miatti félelem

Ez a szorongástípus akkor jelentkezik, amikor a kutya valamitől fél a környezetében, például vihartól, petárdától, ismeretlen emberektől vagy kutyáktól.

Tünetek:

 • Remegés
 • Bújás
 • Lihegés
 • Nyáladzás
 • Agresszió

Szociális szorongás

A kutyák szociális szorongása az emberektől és/vagy más kutyáktól való félelem. Míg a kutyája teljesen nyugodtnak tűnhet Ön és más ismerős emberek közelében, amint egy ismeretlen személy belép a terükbe, félelmetes és szorongóssá válhat, és olyan viselkedést mutathat, amely egyébként szokatlan lehet számára. Ha kutyájának szociális szorongása van, elkerülő viselkedést észlelhet, például távolodást vagy elrejtőzést, védekező agresszív viselkedést, például ugatást vagy morgást, vagy félelmetes viselkedést, például nyafogást vagy haragudást. Az idegesség jelei is megjelenhetnek rajtuk, mint például a túlzott izgatottság, az impulzivitás és a túlzottan hevesnek vagy „barátságosnak” tűnő, mint például az ugrálás, a szájfogás és a nyalás. A felnőtt kutyák és kölykök szociális szorongása megviselheti kedvencét, ezért fontos gondoskodni és támogatást nyújtani számukra.

Betegség által kiváltott szorongás

Egyes kutyák szorongását egészségügyi problémák, például viszketés, fájdalom vagy kényelmetlenség okozhatják. A kutyák betegség által kiváltott szorongása olyan módokon nyilvánulhat meg, mint szélsőséges viselkedési változások, agresszív viselkedés, vagy akár félelmetes és ideges viselkedés. Fontos, hogy konzultáljon állatorvosával, ha szokatlan jeleket észlel, hogy felmérhessék kutyáját.

Mentett kutya szorongása

Egyes kutyák, akiket állatjóléti intézményből vagy menhelyről mentettek ki, szoronghatnak. Az emberek azt gondolhatják, hogy ez az elhagyástól való félelemhez kapcsolódik, de ez ennél összetettebb. Szorongásuk és a hozzájuk kapcsolódó viselkedési problémáik hozzájárulhattak a lemondáshoz. Ezen túlmenően, a menhelyen való tartózkodás esetleges stressze és traumája szorongást okozhatott vagy súlyosbíthatott. Egyes mentett kutyák bántalmazást, elhanyagolást vagy traumát szenvedtek el, és később érzelmi problémái, viselkedési problémái és speciális igényei lehetnek. Előfordulhat, hogy a mentett kutyáknak időre van szükségük, hogy megszokják új környezetüket. Fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy nyugodtan és biztonságban érezzék magukat. Egyes mentett kutyák kezdetben kissé visszahúzódóak, félénkek, ami elnyomhatja a szorongás nyilvánvaló jeleit. Néha az új otthonukban néhány nap vagy néhány hét elteltével viselkedésük aktivizálódik. Olyan megnyilvánulások alakulhatnak ki bennük, mint az emberekkel vagy más kutyákkal szembeni nyíltabb reakció, ugatás vagy hiperaktivitás.

Egyéb okok:

 • Fóbiák: A kutyák bármitől félhetnek, például autóktól, bicikliktől, lépcsőktől, vagy bizonyos hangoktól.
 • Fájdalom vagy betegség: A beteg vagy fájdalmas kutyák gyakran szorongóbbak.
 • Unalom vagy frusztráció: A kutyáknak mentális stimulációra van szükségük, ha nem kapnak eleget, szorongóvá válhatnak.

Életkorral kapcsolatos szorongás

A kognitív diszfunkció szindróma (CDS) idős kutyáknál életkorral összefüggő szorongást okozhat. Ha kutyatársa kognitív diszfunkciós szindrómában szenved, akkor alapvető agyi funkciói, mint például a memória, a tanulás, az észlelés és a tudatosság meredeken lelassulnak (hasonlóan a korai Alzheimer-kór tüneteihez embereknél). Érthető, hogy az agyi teljesítmény csökkenése gyakran zavartsághoz és szorongáshoz vezet az idősebb kutyákban.

Kutya szorongás leggyakoribb jelei

 • Vonyítás, nyüszítés és ugatás
 • Reszketés és nyöszörgés
 • Random lihegés
 • Elrejtőzés – bujkálás
 • Otthoni vizelés és székletürítés
 • Menekülési kísérletek
 • Pusztító viselkedés
 • Táplálkozás / ivás megtagadása
 • Agresszió
 • Mancsok túlzott nyalása vagy rágása
 • Ismétlődő vagy kényszeres viselkedés
 • Nyálcsorgás
 • kitágult pupillák

Kutya szorongás kezelése

Ha úgy gondolja, hogy a kutyája szorong, fontos, hogy elvigye állatorvoshoz, hogy kizárjon bármilyen egészségügyi problémát. Megoldások szorongásra:

 • Kutya szorongás elleni mellény: A kutya szorongás elleni mellények úgy működnek, mint a súlyozott takarók az embereknél. A további súly olyan, mint egy nyugtató „ölelés”, amely sok kutyát ellazít, és csökkentheti a pulzusát.
 • Szorongás elleni gyógyszerek kutyáknak: Semmilyen gyógyszer nem gyógyítja meg kutyája szorongását. A kutyáknak szánt szorongásgátló gyógyszerek azonban enyhíthetik a kutyája stresszét azáltal, hogy fokozzák a pozitív neurotranszmittereket, mint pl.dopamin, gamma és szerotoninvagy gátolja bizonyos neurotranszmitterek visszaszívását az idegsejtekbe. Mindkét típusú gyógyszer csökkenti a szorongást és a stresszt a kutyákban. Beszéljen állatorvosával, ha fontolóra veszi ezt a kezelési lehetőséget kutyája szorongására.
 • Kutya szorongásos ágy: A kutyaszorongásos ágyak általában barlang- vagy barlangszerű szerkezettel rendelkeznek, megemelt peremmel, ami segít néhány kutyának nyugodtabbnak és védettebbnek érezni magát a környezetében. Csökkenthetik a túlzott stimuláció következtében kialakuló negatív viselkedést is.
 • Fizikai érintkezés: Ha kutyája aggódik valami miatt, ügyeljen arra, hogy állandó fizikai kapcsolatban legyen veled, mivel ez megnyugtatja. Ügyeljen arra, hogy az általuk jelzett tüneteknek megfelelően cselekedjen, óvatosan húzza magához, simogassa meg őket, és folytassa a beszélgetést.
 • Rutinnal a szorongás ellen: Ütemezze be kutyája étkezését, sétáit, játékidejét és edzési idejét, hogy tudja, mikor várható ezekre a tevékenységekre a nap folyamán. A pihenőidőt a szokásos rutinod részévé is teheted. Például tegye a kutyáját a kenelbe minden este, amíg a család vacsorázik, majd engedje ki. Ez biztonságos helyet teremt számukra az otthonában, különösen, ha bizonytalanok az új emberekkel kapcsolatban.

Kezelés tréninggel

Ha kutyáján a szorongás jelei mutatkoznak, számos kezelést kipróbálhat.

Viselkedési tréning és ellenkondicionálás

Az ellenkondicionálás egy olyan kiképzési módszer, amely igyekszik megváltoztatni kutyája válaszát a szorongást kiváltó ingerekre azáltal, hogy jó viselkedésre ösztönzi a negatív szorongásos viselkedést pozitív megerősítéssel.

A deszenzitizáció a szorongó kölyköt nagyon kis adagokban, alacsony intenzitású szorongást kiváltó ingerekhez vezeti be. Ha szorongó kutyáját ismételten kis dózisú ingereknek teszi ki, miközben a legapróbb pozitív viselkedéseket is jutalmazza, kutyája kiképezheti a szorongásos viselkedést.

Ezekhez a technikákhoz időre, türelemre és szeretetre van szükség. Nézze meg a YouTube-on a neves kiképzők videóit arról, hogyan csökkentheti kutyája szorongással kapcsolatos viselkedését, vagy kérje meg állatorvosát, hogy ajánljon egy jó kutyaviselkedési trénert a környéken.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322