Barion Pixel

Kiskutya pórázhoz szoktatás

Megosztás

10 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A kölyökkutyák hihetetlen energiával rendelkeznek, ez az időszak a felfedezésről szól számukra. Megismerik új otthonukat felfedezik minden illatát. Az újdonsült gazdi pedig alig várja, hogy megkapja a veszettség elleni oltást a kutya és tudja vinni végre kis kedvencét sétálni. Azonban amíg TE kedves gazdi várod az első sétát nem szeretném ha unatkoznál és felkészülnél az első sétára. Íme az útmutató hogyan készülj fel az első sétára és hogyan szoktasd a kiskutyát a pórázhoz.

Mikor kezd el pórázon vezetni a kölyökkutyát

Általában 12 hetes kor szokott lenni a javasolt kor kölyökkutyáknál, de kérlek ne felejtsd el, hogy ez nem azt jelenti, hogy nyakörv, póráz, kalap, kabát aztán ki a kapun! Ebben a korban a kiskutyák csontozata még nem elég erős, hogy mindent kibírjon illetve még nem rendelkezik minden oltással. Nevezzük inkább úgy, hogy 12 hetes korban már el tudsz kezdeni készülni a sétáltatásra 😀

Pórázhoz szoktatás lépései

Kedves Gazdi! Amikor hazavitted új családtagod kezdetét vette egy utazás. Erre az utazására te részedről három dolgora lesz szükség: a türelmedre, rengeteg gyakorlásra, és az átgondolt fokozatosságra.

Jutalmazás kialakítása

Miután már nálad van a kutyusod pár napja vagy hete már remélhetőleg megismerkedtetek annyira, hogy tudd mi a kedvenc eledele, vagy elfoglaltása, minek örül a legjobban. Fontos kialakítani egy jutalmazási rendszert ami pozitív visszacsatolás ként fog szolgálni ha valamit jól csinált. Természetesen a leggyakoribb jutalmazási rendszer a jutalomfalatok használata (, de természetesen lehetnek olyan kutyusok is akiknek egy pár perc labdázás édesebb, mint bármelyik jutalomfalat).

Mire figyelj a jutalmazás kialakításánál

  • A jutalomfalat mérete legyen viszonylag kicsi, hogy ne lakjon jól 1-2 darabbal.
  • A jutalomfalat ne zökkentse ki a gyakorlatból a kutyát.
  • A jutalomfalatot ne használd reggeli helyett, a jutalomfalatot csak akkor kapjon ha tényleg jót csinált.
  • A jutalomfalat adagot is kalkulálni kell a napi étkezésben.
  • Csak akkor jutalmazd meg amikor feladod rá a pórázt és nyakörvet, akkor ne amikor azt leveszed.

Kezdd a nyakörvvel!

Amint azt említettem fokozatosság lesz az egyik fő erényed, mint most is. Első lépésként helyezd fel rá csak a pórázt semmi mást. Hagyd, hogy otthon abba szaladgáljon – nem kell egész nap csak pár percre aztán növeled szépen az idő intervallumot. Törekedj a kutyus kényelmére is e hagyd túl feszesen a nyakörvvel a hüvelykujjad férjen be a nyakörv alá. Előfordulhat, hogy első pár alkalommal a nyakörv zavarja és megpróbálja majd rágni, de semmi gond ilyenkor próbáld meg elterelni a figyelmét játékkal. Vagy ha játékkal sem tudod terelni a figyelmét akkor evés közben legyen rajta a nyakörv.

Amennyiben már nyakörvvel elvisel több órát jöhet a következő lépés. csatold rá a pórázt is. NEM NEM! Ez sajnos nem azt jelenti, hogy már mehettek is sétálni tudod csak felkészülünk a sétára. Hagyd, hogy nyakörvvel és pórázzal sétáljon a kutya a kertben, nem kell fognod a póráz végét csak felügyelni kell nehogy felakadjon valamiben. (ha teheted akkor egy olcsóbb pórázzal próbáld amit nem sajnálsz ha koszos lesz).

Játék pórázon

Fontos! Nem összekeverendő! Nem a póráz a játék tárgya, csak rajta kell legyen a kutyán amikor éppen játékidő van vagy éppen a parancsokat gyakoroljátok. Ezt pár napig érdemes gyakorolni akár napi több alkalommal is. Fontos! Ne engedd a kutyusnak, hogy játékként tekintsen a pórázra, ne engedd neki, hogy harapdálja azt.

Benti séta

Miután már megy a játék szépen elkezdhetünk sétálni, de fontos a fokozatosság. Ugye első körben fura lehet a kutyának, hogy van valaki a póráz másik végén, de semmi gond. Első nekifutásnak csak olyan helyen próbálkozzatok ami ismerős a kutyának, azaz lakásban, házban , kerten belül -> ahol éli mindennapi életét. Természetesen ügyelj arra, hogy ne a kutya legyen a vezér amikor sétáltok ne engedd neki, hogy húzzon, ha nagyon húz indulj el más irányba. Az sem jó ha túl szorosan tartod magad mellett a kutyát engedj neki egy kis teret, hogy legyen mit felfedezni.

Parancsszavak nélkül

A parancsszavak bármikor megtaníthatóak a kutya számára. Inkább arra kell törekedni, hogy a kutya sétája is folyamatos legyen és ne maradjon le, ne menjen túlságosan előre.

Megfelelő kutyafelszerelés

Nagyon sok mindent olvasni az interneten, nyakörv vagy póráz? Fix póráz vagy automata póráz? Szerintem ez a kérdés elsősorban a kutyától függ. Én azt tudom elmondani, hogy velünk hogyan zajlott ez le.

Mi egy 5 hónapos törpe uszkárt hoztunk haza aki addig életében nem látott még nyakörvet sem pórázt. Úgy voltunk vele, hogy vettünk neki egy csini nyakörvet és egy fix hosszúságú pórázt, hogy akkor mi most elkezdünk a kutyával sétálni, hát nem mozdult meg ezzel a felszereléssel. Ezt követően beszereztünk egy hámot és egy automata pórázt és láss csodát elindultunk. Miután már ezzel a felszereléssel jól ment a séta vissza váltottunk a nyakörv és fix hosszúságú nyakörvre. Ennek oka, hogy mi úgy éreztük így jobban tudjuk tanítani a kutyát és nem szeretnénk a tipikus gazdik közé tartozni akik automata pórázon sétáltatják a kutyájuk és azt sem tudják, hány méterre van tőlük a kutya. A mi célunk egyértelműen az, hogy egy napon póráz nélkül tudjunk majd a kutyával sétálni az erdőben.

Tanácsok kiskutya pórázhoz szoktatás közben

  • Egyes fajták, például a beagle vagy a tacskó intenzívebb kiképzést igényelnek, mert nagyon könnyű elvonni a figyelmüket. Mindez nem az jelenti, hogy egy kutya kevésbé intelligens, ha nem sétál nyugodtan gazdija oldalán mindössze egy hét tanulás után, csak annyit, hogy hosszabb a tanulásra fordítandó idő.
  • A póráz ne legyen túl hosszú, az ideális póráz méret 1,2 – 1,8 méter hosszú.
  • Az említettek alapján olyan helyen kezdjétek a kiképzést ahol kevés dolog tudja elvonni a kutyád figyelmét.
  • Nem bírsz a kutyáddal? – semmi gond mielőtt nekikezdenétek tanulni fáraszt le egy kicsit, az enyhén fáradt kutya jobban tud majd rád figyelni.
  • Soha ne kiabálj a kutyáddal és természetesen soha ne üsd meg légy türelmes a kutyáddal.