Barion Pixel

Húzza a fenekét a kutya

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Húzza a fenekét a kutya

Ha a kutya a fenekét a földhöz dörgölve húzza vagy csúszik, az többféle okra is visszavezethető. Íme néhány ok miért csúszik a kutya a fenekén:

Egyéb okok:

Túlterhelt anális mirigyek (más néven bűzmirigyek): lehet az egyik ok amiért a kutya húzza a fenekét: A kutyák anális mirigyekkel rendelkeznek a végbélnyílásuk mindkét oldalán, ezek a mirigyek kis mennyiségű folyadékot termelnek. Bizonyos esetekben ezek a mirigyek túlterheltté válhatnak vagy elzáródhatnak, ami kellemetlenséget és fájdalmat okozhat a kutyának. Ezt a problémát gyakran azzal ismerik fel, hogy a kutya a fenekét a földön húzza, a területet nyalogatja, vagy esetleg látható duzzanatot észlelhetünk a végbélnyílás körül. Ebben az esetben állatorvosi ellátásra lehet szükség.

Kutya férgek: Főleg a galandférgek esetében a kutya a fenekét húzhatja a talajon a viszketés enyhítése érdekében. Más belső paraziták, például az orsóférgek vagy a cérnagiliszták, szintén okozhatnak ilyen viselkedést.

Bőrirritáció vagy allergia: Allergiás reakciók, bőrgyulladások vagy a végbélnyílás körüli terület irritációja (pl. a széklet maradványai miatt) is viszketést okozhatnak.

Idegen test vagy sérülés: A végbélnyílás környékén lévő idegen testek, tárgyak vagy sérülések, mint például a sebek vagy az apró repedések, kellemetlenséget okozhatnak a kutyának.

Túlsúly vagy elhízás: A túlsúlyos vagy elhízott kutyáknál a túlzott testzsír növeli a bőrfelületek közötti dörzsölődést, ami irritációt és viszketést okozhat a farok alatti területen.

Székrekedés vagy hasmenés kutyáknál: A kutyákat zavarhatja, ha székletmaradványok ragadnak meg a szőrükben vagy irritálják a végbélnyílást.

Ha a kutya rendszeresen vagy tartósan a fenekét húzza, javasolt állatorvossal konzultálni, hogy kizárjuk az egészségügyi problémákat és megfelelő kezelést kapjon. Az állatorvos képes lesz azonosítani az okot és javaslatot tenni a megfelelő kezelésre vagy ellátásra.

Gyógyszermaradványok: Ha a kutya nem megfelelő gyógyszert vagy túl nagy adagot fogyaszt valamilyen gyógyszerből, az emésztési zavarokhoz vagy irritációhoz vezethet.

Betegség miatt:

Tumorok vagy polipok: Ritkábban, de a végbélnyílás környékén kialakuló daganatok vagy polipok is kellemetlenséget okozhatnak a kutyának.

Gombás vagy bakteriális fertőzések: A bőrön lévő fertőzések, különösen a végbélnyílás környékén, viszketést és irritációt okozhatnak.

Étel miatt:

Ételallergia vagy érzékenység: Egyes kutyáknál allergiás reakciót vagy érzékenységet válthat ki bizonyos élelmiszerek, mint a gabona, marhahús, csirke vagy tejtermékek. Az allergia bőrirritációt és viszketést okozhat, amit a kutya a fenekének húzásával próbál enyhíteni.

Túlzott mennyiségű vagy zsíros élelmiszerek: Ha a kutya túl sokat eszik vagy nagy mennyiségű zsíros ételt fogyaszt, az emésztési problémákat, hasmenést vagy székrekedést okozhat, ami irritációt okozhat a végbélnyílás környékén.

Élelmiszermérgezés: Néhány étel vagy anyag, ami az emberek számára biztonságos, mérgező lehet a kutyák számára. Ilyenek például a csokoládé, az xilit (egy mesterséges édesítőszer), az alkohol, a koffein, az avokádó és a szőlő. Ha a kutya ilyen anyagot fogyaszt, az emésztési problémákhoz, irritációhoz és egyéb tünetekhez vezethet, ajánlott állatorvoshoz fordulni.

Rohadt vagy romlott étel: Ha a kutya rohadt vagy romlott ételt eszik, az emésztési zavarokat, hasmenést és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat.

Állatorvosi segítség

Amint látod számtalan oka lehet, hogy miért radíroz a kutya és a legtöbb esetben sajnos valamilyen egészségügyi problémára vezethető vissza. Ezért javasolt legalább felhívni az állatorvost és konzultálni vele a történtekről. Az állatorvos, hogy beazonosítsa a problémát, minden fontos és lényeges információt szükséges elmondani, hogy minél pontosabb diagnózist állítson fel kutyánk számára és minél előbb elkezdhesse a megfelelő kezelést.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332