Barion Pixel

Kölyök kutya oltási program

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Kutyák oltatásának feltétele

Annak érdekében, hogy az oltások a megfelelő hatást ki tudják fejteni csak és kizárólag egészséges kutyáknak adják be őket. Ez az egyetlen feltétele az oltásoknak legyen egészséges a kutyus mikor oltani viszed.

Melyik oltás kötelező és melyik nem

Jogszabályok tekintetében csak a veszettség elleni oltás kötelező, ezen kívül kötelező még a féreghajtás valamint a microchip-es megjelölés a kötelező.

A veszettség elleni oltást minden 3 hónapot betöltött kutyának be kell adni egy hónapon belül.

A kombinált oltás beadása nem kötelező, de minden kutyának ajánlott aki gyakran jár közösségbe.

Kutyák oltási program táblázat

Életkor Ajánlott oltás
2-8 hetes Féreghajtás – kölyökkörban legalább 3 alkalommal (2 hetente)
8-9 hetes Parvovírus elleni oltás
10-12 Kombinált 1. oltás
14 hetes vagy több Kombinált oltás 2. oltás
3-4 hónapos kor veszettség elleni oltás 1. oltás
9-10 hónapos kor veszettség elleni 2. oltás

Milyen gyakran kell veszettség elleni oltás

Alapvetően 3 hónaposan kapja az első oltását ezt 6 hónap múlva ismételni kell!
Miután 1 éves koráig megkapta a második veszettség elleni oltást is ezt követően már csak emlékeztető oltásra van szükség amit évente kell megismételni.

Egyéb oltások kutyáknak

Lyme-kór elleni oltás

Természetesen arról a fertőző betegségről van szó amellyel a kullancsok az embert is meg tudják fertőzni, a kutyák is ugyanúgy ki vannak téve a veszélynek. Természetesen akkor szükséges ez az oltás ha a kutya nagyon aktív életet él vagy kinti kutya ként van tartva.

Kennelköhögés elleni oltás

A kennelköhögés nem halálos, de sajnos nagyon kellemetlen tud lenni a kutya számára és sajnos sok esetben egyéb szövődményekkel járhat a betegség.

Egyéb ismert nevei: szamárköhögés, bordetella elleni oltás

Kutya Influenza elleni oltás

A kutya influenzának jelenleg két típusát ismerjük. Azokat a kutyákat érdemes beoltani ez ellen akik sok időt töltenek más kutyák társaságában.

Gombás fertőzés elleni oltás
Herpesz vírus
Coronavírus elleni oltás

Kutyák felnőttkori oltása

Elméletileg a kutya 1 éves korát követően már csak a veszettség elleni oltást kell ismételni. Azonban ajánlott a kombinált oltást is 3 évente beadni neki.

Menhelyről hozott kutyák oltása

A legtöbb esetben a menhelyről örökbefogadott kutyák esetében nem lehet tudni pontosan annak korát és, hogy milyen oltásokkal rendelkezik. Ebben az esetben meg kell hallgatni az adott állatorvos javaslatát, de valószínűleg javasolni fogja a veszettség elleni oltást valamint egy kombinált oltás beadását.

Amennyiben van rá lehetőséged már az örökbefogadás előtt kérd ki egy állatorvos véleményét és tájékozódj az oltások áráról.

Kiskutyák oltásának mellékhatásai

Természetesen az oltások után beszélhetünk oltási reakcióról is. Ezek a tünetek általában az oltástól számított maximum 24 órában megjelennek:

Láz
Fáradtság
Hányás
Hasmenés
Étvágytalanság
Megduzzad az oltás helye – nálunk egy tű hosszúságú duzzanat keletkezett a kutyán amely kb 3 nap alatt el is tűnt.
Nem csak a beadás helyén duzzadhat meg a kutya egyéb testrészek is megduzzadhatnak – szemhéj, pofa.

Amennyiben ilyen tünetekkel szembesül vegye fel a kapcsolatot az állatorvossal a további teendőkről. Az állatorvos segít kezelni a problémát.

Mi ellen véd a kombinált oltás

Parvovírusos bélgyulladás
Szopornyica
Leptospirosis
Fertőző májgyulladás
Parainfluenza vírus

Hány oltás után lehet kivinni a kutyát

Ez az a kérdés ami időről időre visszatér a gazdik körébe. Ez a kérdés nagyban függ az állatorvostól ahova jártok, hogy ő milyen oltási prograom követ. Általánosságban viszint el lehet mondani, hogy a veszettség elleni oltással együtt olyan 4-5 oltás kell ahhoz, hogy ki tudj menni biztonságosan kutyátsétáltatni olyan közösségekbe ahol talákozhatsz más kutyákkal is.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326