Barion Pixel

Kombinált oltás kutyáknak

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Az egyik legfontosabb oltás a kombinált oltás, ezt sajnos csak erősen tudom javasolni, mert jelenleg ennek az oltásnak a beadatása nem kötelező. Mivel viszont több súlyos betegség ellen is védelmet nyújt szinte minden állatorvosi rendelőben javasolják. Ismétlése évente történik (emlékeztető oltás).

Miért van szükség oltásokra

A kölyökkutya életének első heteiben az anyatej által biztosítva van ellenanyagokkal, ezáltal a legtöbb betegség által védve van. Azonban mikor leválasztásra kerül az anyatejről ami általában 6 és 12 kör között zajlik le onnantól kezdve ez a védettség megszűnik. Itt jönnek képbe a tenyésztők és a gazdák, mert innentől az ő felelősségük a kutyák szervezetének védelme. Azért, hogy a kutya hosszú és egészséges életet éljen be kell oltani a kötelező oltásokkal.

Kombinált oltás kutyáknak mit tartalmaz

A kombinált oltás azt jelenti, hogy egy vakcina beadásával több betegség ellen is kialakul védelem a kutya szervezetében. A kombinált oltás az alábbi betegségek ellen tartalmaz összetevőket:

  • parvovírusos bélgyulladás
  • szopornyica
  • fertőző májgyulladás
  • leptospirosis elleni komponensek

Kutya kombinált oltás után

Természetesen az izomba vagy bőr alá adott oltás követően megfigyelhetünk egy kis duzzanatot az oltás helyén. Ennek viszont néhány hónap után el kell tűnnie. Az oltás amennyiben szakszerűen egészséges kutyának lett beadva semmilyen egyéb tünetet nem kell okoznia.

Kutya kombinált oltás mi ellen véd

Parvovírusos bélgyulladás

A CPV vírus által okozott gyulladás általában a kiskutyákat betegíti meg. Ami azt jelenti, hogy az anyatej elhagyásától számítva 6 hónapos koráig szokott előfordulni. Ezt a betegséget természetesen el lehet kerülni a kiskutyák korai oltásaival.

A parvóvírusos bélgyulladás tünetei:

súlyos, vérzéses hasmenés
elesettség
anorexia
láz
hányás
nagymértékű súlyvesztés

Szopornyica

A szopornyica a kutyákat támadó lassan lezajló lázas betegség, amely főként a légutakat támadja meg illetve ezen kívül még a nyálkahártyák hurutját, a kutya idegrendszerét és kevés esetben, de a bőrt is megtámadja. A szopornyica betegség esetében nem a kezelésen van a hangsúly hanem a megelőzésen.

Szopornyica tünetei kutyáknál:

Láz – levertség, bágyadtság
Kötőhártya gyulladás
Orrfolyás
Tüdőgyulladás
Gyomor és bélgyulladás
Fogak barnás elszíneződése
Idegrendszeri problémák: ferde fejtartás, remegés, fogcsattogtatás, bénulás, görcsök

Fertőző májgyulladás

A fertőző májgyulladást a canine adenovirus (CAV-1) felelős. Sajnos kölyökkorban és felnőtt korban is el tudja kapni a kutya, de a tanulmányok azt bizonyítják, hogy a kutyák kölyökkorban hajlamosabbak elkapni a fertőző májgyulladást. Nagyon alattomos egy betegség, A kórokozó a szervekben a működésért felelős részeket támadja meg.

A fertőző májbetegség tünetei kutyáknál:

láz
anorexia
elesettség
hányás,
hasmenés,
megnövekedett máj,
hasi fájdalmak,
hasűri folyadék felgyülemlése,
vasculitis (érgyulladás),
testszerte piros foltok
petechia
DIC
duzzadt nyirokcsomók

Leptospirozis

Ez a betegséget nem csak a kutyák kaphatják el ugyanúgy veszélyes más emlősökre is.Elősorban a a máj és a vesék károsodását okozhatják. A leptospira fajból többet is megkülönböztetünk, ezek közül a leggyakrabban a kutyák az alábbi kettővel fertőződnek meg:

  • Leptospira canicola
  • Leptospira icterohemorrhagiae

Leptospirosis tünetei kutyáknál:

Magas láz
Elesettség
Étvágytalanság
A szemgolyó fehér részében számos apró vérzés látható
Véres hasmenés
Hányás
Sárgaság

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321