Barion Pixel

Kutya megeszi a kakit

Megosztás

13–16 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Szerintem tisztában vagy vele akár gyereked van akár kutyád a pisi kaki az egy állandó téma, kivéve azt a részt amikor a kutya megeszi a kakit, ez még a mai napig egy tabu téma és valószínűleg azért, mert az emberek ezt elég undinak tartják.

Természetesen van a kutyáknak pár bizarr szokások, mint például nyalogatják a saját popójukat és gyakran előfordul az is, hogy megesznek a földről random dolgokat (kavics, föld, csikk, fű, madárkaki). Talán az összes közül a legbizarabb az ürülékevés. (Nekem az első ami ilyenkor végigfut az agyamon, hogy te jóóó ég hát azzal a szájjal az előbb arcon nyalt a kutyám 😀 – szóval érdemes foglalkozni a problémával, hogy elkerüld az ilyen és ehhez hasonló problémákat)

A székletelést más néven koprofágiának nevezik amely gyakran előfordul kutyáknál. Ennek a jelenségnek mind egészségügyi mind viselkedésbeli okai is lehetnek ezért tartom annyira fontosnak beszélni erről a kérdésről.

Miért eszi a kutya a saját ürülékét

Amikor a kutya kakit eszik talán az újdonsült gazdik számára lehet a legmeglepőbb látvány, de szeretnék is pár izgalmass ténnyel indítani mielőtt belevágunk az okok keresésébe.

Azoknál a családoknál ahol több kutya van nagyobb százalékban fordul elő a koprofágia.
Szuka kutyáknál nagyobb arányban fordul elő az ürülékevés.
A kutyák túlnyomó többsége csak a friss (2 napnál nem öregebb) ürüléket eszi meg.
A kutyák több, mint 80%-a nem eszi meg a saját ürülékét csak más kutyák ürülékét.
A kutyák főleg az egészséges állagú ürüléket eszik meg, a híg hasmenés állagú ürüléket nem eszik meg.
Érdekesség: azok a kutyák akik az asztalról is szeretnek elemelni néhány falatot általában nagyobb eséllyel fognak kakit is fogyasztani.

Kaki evés egészségügyi okai

Enzimhiány

Amint azzal tisztában vagy régen a vadkutyák az elejtett állatokból és fellelhető növényekből táplálkoztak. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az elejtett állatok emésztőrendszerét is elfogyasztották. Így jutottak a szükséges emésztőenzimekhez. Az emésztőenzimek feladata, hogy a tápanyagok a belekből megfelelő módon szívódjanak fel. E nélkül a táplálék csak átmenne a kutyusodon. A kutya szervezete ugyan képes egy bizonyos enzim mennyiség előállítására, de ez sajnos nem mindig elegendő.

Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség

Ez egy genetikai betegség amely a legtöbbször a fiatal kutyáknál jár tünettel, de természetesen felnőtt kutyáknál is ugyanúgy lehetnek tünetek. A kutyák hasnyálmirigye nem termel elegendő emésztőenzimet. Természetesen ebben az esetben a gazdi feladata pótolni azt. Tünetek: súlyvesztés, széklet evés, hasmenés.

Paraziták, férgesség

Előfordulhat, hogy a kutya testében paraziták vannak, ami azt jelenti, hogy a kutyának többet kell ennie, hogy ő is jól tudjon lakni és a paraziták is.

Étvágyat fokozó körülmények

Természetesen lehetnek olyan betegségek még amik okozhatnak ilyen zavarokat, mint a diabétesz vagy a pajzsmirigy problémák, de természetesen okozhatnak ilyen gyógyszerek is, mint például szteroidos készítmények.

Felszívódási zavar

Amint azt már említettem sok minden okozhatja a felszívódási zavart. Sokszor előfordul, hogy a kutya a saját ürülékét eszi meg ennek oka, hogy még érzi a benne lévő tápanyagokat. Azonban előfordulhat, hogy más kutya ürülékét eszi meg. Érdemes megfigyelni az ürülékevési szokásokat ugyanis ez is rávilágíthat a megoldásra.

Alultápláltság

Mindig érdemes az állatorovossal is egyeztetni a kutya jelenlegi testsúlyáról így tudsz róla 100%-ban meggyőződni, hogy minden rendben van a testsúlyával. Kedves Gazdi! Tudd, hogy az alultáplált kutya valószínűleg többször éhes a kelleténél, és ezáltal mindig új étel forrást fog magának keresni. Aminek természetesen az eredménye az ürülék fogyasztás lesz. Amennyiben szeretnéd megtudni, hogyan tudod megállapítani kutyádról, hogy alultáplált vagy túlsúlyos olvasd el ehhez kapcsolódó cikkünket is! 😀

Egyéb okok

A kutyák idős korában előfordulhat a gyomorsav szint csökkenése, ásványi anyag hiány ugyanúgy vezethet renyhe emésztéshez.

Kaki evés viselkedésbeli okai

Anyai ösztön

A kutyáknál van olyan élethelyzet amikor a kaki evés természetes. Amikor a szuka kutya világra hozza kölykeit akkor a fészek tisztán tartása végett megeszi az újszülöttek ürülékét. Ez a reflex többnyire a szuka kutyáknál szokott előfordulni.

Kíváncsiság – felfedezési vágy

Ez egy tipikus jó és rossz hír egyben… A kölyökkutyák mikor felfedezik a világot sajnos előfordul, hogy olyat is fel akarnak fedezni amit egyébként nem kellene, mint az ürülék. A jó hírünk viszont az, hogy ezt általában kinövik (hurrááá 😀 )

Unalom és egyedüllét

Amikor egész nap egyedül van otthon nincs kivel játszon nincs aki szórakoztassa sajnos előfordulhat, hogy pont a kakival fogja magát szórakoztatni.

Figyelemfelhívás

A kutyák imádják ha foglalkozol velük még akkor is imádják magukra terelni a figyelmet ha ehhez rosszat kell csinálni.

Stressz

Stressz hatására sajnos ehetnek olyan dolgokat is amiket nem kellene..

Rossz körülmények

Sajnos a szaporításra tartott kutyusok élete a legtöbb esetben nem fenékig tejfel. Az egész életük borzasztó stresszes és ehhez még párosul a nem megfelelő tartásmód. Így sajnos nagyon sokszor a kölykök magukkal vihetik ezt a rossz beidegződést.

Büntetés félreértelmezése – helytelen szidalmazás

Előfordulhat, hogy miközben nagyban megy a szobatisztaságra nevelés becsúszik egy kaki is a szoba közepére. A legjobb kutyatrénerek azt mondják, hogy ilyenkor ne büntesd meg a kutyádat. Mi fog így rögzülni a kutyádban? A kutyád azt fogja fel ebből az egészből, hogy a kaki az rossz. Ennek következménye, hogy következő benti balesetnél a bizonyítékot majd próbálj is eltüntetni.

Utánzás

Már említettem, hogy amikor megszületnek a kutyák az anyuka ösztönösen megeszi a kölykök ürülékét, de ezt a kölykök el is tudják tanulni hiszen ezt látják, hogy ez a normális.

A múlt..

A kutya ősei sokszor dögön éltek ami számukra egy teljesen természetes dolog, ugyanúgy hozzá vannak szokva az illatokhoz is. Számukra más kutyák széklete nem visszataszító hanem egy információ bomba ezért van az, hogy sétáltatás közben meg szokták szaglászni. Mondanom sem kell, hogy a szaglászástól már csak egy lépésre van az, hogy bele is kóstoljon.

Kutya leszoktatása az ürülék evésről

Ne hagyj opciót! – Ez csak annyit jelent akár kertes házban laksz kutyusoddal akár egy nagyvárosban takaríts fel a kutyusod után és ne hagyj neki esélyt, hogy megye saját ürülékét.

Megfelelő életmód! – A kutyáknál nagyon fontos, hogy fizikálisan és szellemileg is le legyenek fárasztva. Építs fel egy napi rutint ahol tudatosan fárasztod a kutyádat.

Etetés! Törekedj arra, hogy kutyusod változatos és kiegyensúlyozott, fehérjében gazdag, teljes értékű táplálékot kapjon minden nap. Amennyiben szeretnéd megtudni, hogyan kell helyesen etetni kistestű kutyát olvas tovább itt!

Kiegészítők! – Amennyiben úgy gondolod segítségre van szüksége kutyádnak a kutyáknak való táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban kérd ki állatorvosod véleményét.

Férgesség! – Az ördög sosem alszik szokták mondani, alkalmazz rendszeresen féreghajtót.

Becsúszott kaki kezelése! – Amint azt már említettem az nem megfelelő, ha a szobakutya esetében a becsúszott kakit bünteted, mert annak kaki evés a vége. Ne büntess!! Figyeld meg a kutyádat és alakíts ki napi rutint amit tudsz vele tartani. Mi a kis uszkárunnkkal kb 4 óránként megyünk le sétálni.

Ürülékevés megelőzése

Az ürülékevés megelőzése már jó úton halad ha az előzőleg említett pontokat sikerül alkalmazni. Természetesen ahhoz, hogy ne unatkozzon otthon a kutya hagyj neki kint néhány játékot, de csak olyat amit nem tud lenyelni, vagy nem tud széttépni és aztán lenyelni.

Az idősebb kutyáknál említettem, hogy lehet gyomorsav szint csökkenés. Ebben az esetben adj neki egy kevés almaecetet, ezzel segítesz a szervezetenek kompenzálni a savhiányt.

Ürülékevés következményei

Tisztában vagyok vele, hogy nem szép látvány és elég gusztustalan belegondolni, hogy ez a művelet milyen szájszagot eredményez arról nem is beszélve, hogy aztán azzal nyalogat.

Az igazi gond akkor van amikor a kutyád más kutya ürülékét fogyasztja habzsolva. Így elég gyorsan el tudja kapni más kutyáktól a nem kívánatos férgeket és parazitákat.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326