Barion Pixel

Kutya napirendi rutin

Megosztás

A jól strukturált napirendi rutin alapvető a kutyák egészséges fizikai és mentális jólétéhez. Egy kiegyensúlyozott rutin segít a kutyának, hogy biztonságban érezze magát, és elősegíti a jó viselkedési minták kialakulását.

Az erős kötődés kialakítása kutyánkkal szorosan összefügg a megfelelő napi rutinnal. Ennek részeként nem csupán az evés, alvás és testmozgás, hanem a gazdival eltöltött minőségi idő is fontos elem.

Reggel

Séta/udvari játék: Segít a kutyának, hogy megmozgassa izmait és elvégezze a reggeli szükségleteit. Egy rövid játékidő segít a kutyának, hogy levezesse a felesleges energiáit és erősíti a kötődést.

Etetés: A séta vagy udvari játék után egy kiegyensúlyozott reggeli a fontos.

A mi reggeli rutinunk így néz ki: Blacky szobakennelben alszik, reggel 6 órakor engedem ki onnan. Ezt követően megyünk egy rövid sétára / udvarra. Ilyenkor játszom vele egy kicsit és random feladatokat is kérek tőle. A játéknak is érdemes megelőznie a reggeli étkezést. MI kb egy fél órát maximum egy órát töltünk kint reggelente. Ezt követően kapja a reggelit. Nekünk száraztápot és konzervet eszik vegyesen a kutyus így figyelni kell a vízfogyasztására is. A reggeli után általában még egy nagyobb vízmennyiséget is megiszik. Ezt követően két óra csendes pihenőt kap és természetesen ilyenkor a préselt csont rágókáját is megkapja. Mielőtt elindulunk munkába mindenképpen ki szoktuk engedni, mert általában addigra leér a reggeli után elfogyasztott víz.

Délelőtt

Pihenés: A reggeli aktivitás után adjunk lehetőséget a kutyának, hogy pihenjen. A kutyák sokat alszanak, különösen kölyök- és időskorban, de egyébként is napi 12 órát fixen alvással töltenek.

Délután

Séta/udvari játék: A második, hosszabb séta, ahol lehetőség van játékra és felfedezésre, különösen fontos az aktív és energikus kutyáknak.

Etetés: Délutáni étkezés, ha a kutya naponta többször eszik. Ez jellemzően a kölyökkutyákra igaz, hogy naponta akár három alkalommal is étellel kell őket kínálni.

Tréning: Foglalkozzunk egy kicsit engedelmességi vagy trükkök gyakorlásával, ami mentálisan is stimulálja a kutyát.

Este

Esti séta/udvari játék: Az esti séta/udvari játék segít a kutyának, hogy levezesse a nap folyamán felgyülemlett energiáit, és elősegíti a nyugodt alvást.

Vacsora: Az utolsó étkezés a nap folyamán.

Nyugodt idő: Töltsünk el nyugodt időt a kutyánkkall, lehetőleg stresszmentes környezetben, ami előkészíti az esti alváshoz.

Nálunk személy szerint este szokott lenni a leghosszabb séta a nap folyamán, erre szüksége van, hogy fizikailag is fárasszuk a kutyát. Illetve séta közben tud szagolgatni, ami szintén hozzájárul a fárasztáshoz. A séta közben kérünk tőle többször is feladatot.

Nálunk az esti napirendi rutin része a szépítkezés is, ugyanis Blacky egy törpe uszkár. A törpe uszkárok szőre igényli, azért a rendeszeres fésülést még akkor is ha havi rendszerességgel jár kozmetikushoz.

Alvás

Állandó alvóhely: Biztosítsunk neki egy meghatározott, kényelmes helyet az alváshoz, ahol zavartalanul pihenhet.

Nálunk a kutya szobakennelben alszik. Ennek egyetlen oka, hogy nem tudtunk tőle aludni és inkább rászoktattuk a kennelre. Este amikor mi feküdtünk ő még járkált a lakásban kb fél órát, reggel pedig olyan 4 körül ébredt és kezdett járkálni a lakásban. Ezért a kényelmesebb együttélés érdekében kennelben altatjuk.

Miért fontos a kutyáknak a napirendi rutin

Biztonságérzet
A kiszámítható napirend megadja a kutyáknak a biztonság és stabilitás érzését. Tudva, hogy mikor várhatók az étkezések, séták és játékidők, a kutya nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lehet.

Stresszcsökkentés
A változások vagy a kiszámíthatatlan események stresszt okozhatnak a kutyáknál. Egy megbízható rutin segít csökkenteni ezt a stresszt, mivel a kutya tudja, hogy mire számíthat a nap folyamán.

Jobb viselkedés
A rendszeres fizikai aktivitás és mentális stimuláció elősegíti a jobb viselkedést, mivel a kutyák kevésbé valószínűleg unatkoznak vagy lesznek túlmozgásosak. A rutinba illesztett képzés és játékidő segíthet a nem kívánt viselkedések csökkentésében is.

Egészség és jólét
A rendszeres etetési és sétáltatási időpontok elősegítik az egészséges emésztést és az általános jólétet. A napirend segíthet abban is, hogy jobban odafigyeljünk a kutyánk egészségére és időben észrevegyünk minden változást vagy problémát.

Kötelék erősítése
A közös rutinok, mint az etetés, séta és játék, lehetőséget adnak a gazda és a kutya közötti kötelék erősítésére. A kölcsönös bizalom és megértés építése hozzájárul a pozitív ember-kutya kapcsolathoz.

Könnyebb tanulás és kiképzés
A rendszeresség és ismétlés kulcsfontosságú a hatékony kiképzésben. A napirend részeként végzett képzési gyakorlatok segíthetnek a kutya tanulásában és abban, hogy megbízhatóan reagáljon a parancsokra.

Jobb alvás
A kutyák, akárcsak az emberek, jobban alszanak, ha rendszeres alvási rutinjuk van. A napi aktivitások, mint a séta és a játék, segíthetnek biztosítani, hogy a kutya este készen álljon a pihenésre.

A napirend kialakításakor figyelembe kell venni a kutya egyedi igényeit, beleértve a korát, egészségi állapotát, energiaszintjét és temperamentumát. Egy jól megtervezett napirend nemcsak a kutya, hanem a gazda számára is nyújt előnyöket, hozzájárulva egy boldogabb, egészségesebb együttéléshez.

A rutinnal járó rítusok

Ha sétálni megyünk, minden esetben vigyük magunkkal az eb pórázát, így ezt automatikusan ehhez a cselekedethez fogja kötni. Egy idő után akár kommunikálni is képes a megszerzett tudás segítségével. Tehát ha sétálni szeretne, oda fogja vinni hozzád a pórázát, ha éhes vagy szomjas, a tálkáját teszi eléd vagy kezdi el zörgetni.

Az idő és a rutin – vajon a kutya érzékeli az időt?

A kutyák múltról és a jövőről alkotott fogalmai nem olyan fejlettek, mint az emberé. Eleve már ez a tény is befolyásolja az időérzéküket. Nem ismerik az órát, azonban a napi rutinjukat és az abból fakadó mintát felismerik. Ezek a viselkedések pedig egyértelműen arra utalnak, hogy a kutya tisztában van az idő múlásával.
Felpörög, mozog, vagy kicsit hangoskodik a tervezett etetési időben.
Az ajtóhoz sétálnak vagy az ajtó mellett várakoznak, pontosan akkor, amikor általában valaki hazaér.
A szokásos sétáltatási idő körül izgatottá válnak, és minden mozdulatra az ajtóhoz szaladnak.
Meg tudják különböztetni a nappal és az éjszaka közötti különbséget, valamint azt, hogy mikor kell felébredniük és mikor kell lefeküdniük. Például a szokásos lefekvési idődben elindulnak az ágyba, még akkor is, ha a gazdi aznap tovább marad fent.

Mi az amit mindenképpen kell csinálni egy kutyával egy nap: például játék, feladatot adni neki, megdícsérni, simogatni, beszélni hozzá.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322